7.6 C
София

Mindfulness

В нашия модерен живот ние често сме на „автопилот“ – правим няколко неща едновременно и действаме по няколко задачи в един и същ момент. В усилията да се балансират работата, домът, финансите и други неотложни задачи, се формира такова ежедневие, в което е много лесно да се загуби усещането за сегашния момент.

Като човешки същества ние рядко „присъстваме“ в живота си. Много често пропускаме да забележим хубавите неща, не успяваме да „чуем“ какво ни казват телата ни, или се „интоксикираме“ с отровна самокритика.

Човешкото съзнание лесно се разсейва, анализирайки по навик миналото и опитвайки се да предскаже бъдещето. Осъзнаването на мислите, чувствата и усещанията ни може и да не изглежда като нещо полезно, но умението да се прави това по начин, който намалява осъждането и самокритиката, може да допринесе за много позитиви в живота ни.

В този брой ще разгледаме концепцията mindfulness. Поради липсващ точен превод на български език, ще използваме думата на английски, но ще се опитаме да представим няколко дефиниции за това какво е mindfulness.

Mindfulness е начин за обръщане на внимание и забелязване на това, което се случва в живота ни. Това няма да намали проблемите от ежедневието, но може да ни помогне да реагираме на трудностите по спокоен начин, който балансира сърцето, ума и тялото. Mindfulness ни помага да осъзнаем и да променим обичайните, често несъзнателни емоционални и психологически реакции към ежедневни събития. Mindfulness е научно доказан подход за изграждане на яснота, проницателност и разбиране. Практикуването на mindfulness ни учи да присъстваме изцяло в живота си и да подобряваме качеството му.

Mindfulness има много общо с медитацията, но не е религия. Концепцията mindfulness е метод за умствена тренировка, система за осъзнато съзнаване.

Не е необходимо да седите в поза лотус, за да медитирате. Можете да медитирате или да достигнете състояние на осъзнато съзнаване навсякъде. Състоянието mindfulness не отнема много време, но изисква търпение и постоянство.

Mindfulness е да тренираш себе си да обръщаш внимание на света по специфичен начин, да бъдеш осъзнат. Когато някой е mindful или осъзнат, той се:

 • Фокусира върху сегашния момент.
 • Опитва да не мисли за нещата, случили се в миналото или за тези, които бихa могли да се случат в бъдеще.
 • Умишлено се концентрира върху това, което се случва около него.
 • Опитва да не бъде критичен към каквото и да е или да слага етикети „добро“/ „лошо“.

Прекарваме толкова много време размишлявайки върху събития от миналото или неща, които биха могли да се случат в бъдеще, че забравяме да оценим сегашния момент.  Mindfulness е начин да се върнем към изживяването на живота така, както се случва.

Осъзнатостта помага:

 • Да прочистиш ума и главата си.
 • Да бъдеш по-осъзнат по отношение на себе си, тялото си и заобикалящата среда.
 • Да забавиш потока от мисли.
 • За забавиш нервната си система.
 • Да се концентрираш по-добре.
 • Да релаксираш.
 • Да се справиш със стреса.

Mindfulness е нещо, което всеки може да развие и което всеки може да опита. Практикува се от хиляди години, възниквайки в източната философия, а през последните 40 години навлиза и в западните общества. Хората могат да подобрят осъзнатостта в ежедневието си с дейности като медитация и йога, или като просто обръщат повече внимание на обичайни дейности като ходене, шофиране или още по-обикновени като миенето на зъбите.

Защо е необходимо да се изгради осъзнатост?

Доказани са много ползи, сред които:

 • Помага за намаляването на стреса.
 • Подобрява съня.
 • Овладяват се състояния на депресия и безпокойство.
 • Помага за овладяването на негативни настроения.
 • Подобрява се паметта.
 • Улеснява ученето.
 • Помага по-лесното решаване на проблеми.
 • Прави ви по-щастливи.
 • Помага ви да сте емоционално по-стабилни.
 • Подобрява дишането.
 • Забавя ритъма на сърцето.
 • Подобрява циркулацията.
 • Подобрява имунната система.
 • Помага справянето с болка.

AБВ на концепцията mindfulness

A е за АЗ съм СЪЗНАНИЕ – да станеш по-осъзнат за това, което мислиш и правиш, за това, което се случва с ума и тялото.

Б е да БЪДЕШ – да избягваш да реагираш на събития и случки на „автопилот“. 

В е да ВИЖДАШ нещата и да реагираш мъдро. Създаването на пространство между събитието и нашата реакция към него ни позволява да правим по-мъдри избори и решения.

В този забързан и пренаситен с информация свят, съзнанието се разсейва от толкова много елементи, а мислите ни хвърчат от едно към друго, към следващо, оставяйки ни стрес, пренапрежение, а понякога и безпокойство. Повечето от нас нямат и 5 минути за почивка, камо ли 30 минути за сесия медитация. Но в името на нашето добро здраве, е добре да отделяме по няколко минути всеки ден за ментална широта и за изграждане на баланс между ума и тялото.

Предлагам няколко прости и практични mindfulness упражнение за изчистване на ума, за намаляване на стреса и постигане на спокойствие и осъзнатост към сегашния момент.

Първото упражнение е процедура за подреждане на ума:

 1. Напишете на лист хартия всичко, което е в ума ви (можете да използвате и повече от един лист).
 2. На друг лист хартия направете три колони: (1) „Да се направи“, (2) „Може би по-късно“, (3) „Да се премахне“. Сортирайте всички изброени неща от първия създаден лист в тези три колони.
 3. Вземете всяка точка от списъка „Да се премахне“ и ритуално я изхвърлете в пространството с цел никога да не се върне.
 4. Вземете всяка точка от колоната „Може би по-късно“ и ги прехвърлете в „Може би по-късно“ списък.
 5. Вземете всяка точка от колоната „Да се направи“ и ги прехвърлете в системата ви за планиране. Ако нямате такава, може би сега е моментът да я създадете.

Позволете на креативната част от вашето съзнание да изследва чудесата, тяхното значение и възможностите, които тези чудеса предоставят в живота ни. Позволете си да се събудите за този свят и да изживеете всички чудеса на заобикалящата ви среда.

Осъзнавайки кои сме, къде сме, какво правим  и защо, и как всичко в природата е взаимно-свързано, ни прави истински осъзнати да бъдем.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...