21.8 C
София

Mандала – танц, музика, медитация, тренинг, лечение, удоволствие, хармония, щастие и красота.

Диана Ананда е завършила педагогика на физическото тяло, маркетинг и мениджмънт. От 15 години се обучава в различни школи, тренинги и семинари за личностно развитие – Синелников, Свияш, Малахов, Мая, от които черпи вдъхновението си за танца мандала. В търсене на най-добрия начин за постигане на женско щастие и здраве, се насочва и към практикуването на фън шуй. От 6 години е преподавател в „Академия щастлива жена“, като провежда семинари из цяла България.

Г-жо Ананда, какво е мандала и какво представлява танцът мандала?

Когато една жена живее в съцето си и в женския си център, тя е свързана със своята сила и всичко в живота й се случва с лекота. Както казва една моя руска учителка: „Ние жените имаме две сърца: матката и сърцето.“

Да общуваш с такава жена е удоволствие – тя е жизнена, вдъхновяваща, земна. Такава жена привлича мъжа и в него се заражда желанието да се приближи, да се погрижи за нея.

Танцът мандала е най-женственият танц на планетата. След всички практики и обучения, които съм преминала през годините, аз просто се влюбих в мандала, в нейния бърз и лесен начин на лечение и преобразяване. Това е практика от древността, имаща дълбока връзка с женската ни същност и с всички женски проявления на Вселената. Това е процес на свързване с Богинята в нас. Това е лечение на тялото и душата, знание за женската природа, за движението на енергиите в женското тяло.

А този танц повече философия ли е, или е по-скоро гимнастика?

Тук бих цитирала мнението на Карл Густав Юнг за картината Мандала:Перфектен чертеж на нашия вътрешен свят. Това е вътрешна цялост, която се стреми към хармония и не търпи самозаблуда.“

Ако погледнем отгоре, над нашия гръбначен стълб, контурите ще се пресичат един друг, ние виждаме една сложна картина на мандала. В тялото ни има много важни центрове, това са седемте чакри. След като знаем, че 1/3 от живота ни се определя от физическия свят, чрез осъзнато практикуване, присъствие и дишане можем да повлияем на различни области от живота си – на стабилността, сигурността, отстояването на себе си, любовта, близостта, богатството и др.

По времето на тази практика може да се наблегне както на хореографията, така и на физическите движения. Мога да кажа, че това е и танц медитация, а в същото време, това е тренинг, един лечебен процес процес, съобразен с участниците в танца.

От къде произхожда този специфичен танц, какви са корените му?

Значението на думата „мандала“ от санскритски език е съвършенство, завършеност, красота. Корените на идеята за танца произхождат от Индия. Този танц е изграден на принципа на „цветето на живота“, в съответствие със сакралната геометрия на тялото. Движенията, които се използват, са дълбоко сакрални и женски. Тази практика е заимствана от свещените танци на суфите, индийските и тайландските храмови танци и т.н.

Има ли някакви задължителни или специални движения?

Танцуваме в структурата на осмици, кръгове, спирали и вълни. Кръговете завихрят енергията, спиралите и вълните я насочват. Основната форма е осморката, чрез която се свързват всички центрове и чрез нея изграждаме баланса. Тя хармонизира енергийното поле на тялото.

Трябва ли да имаме специална подготовка, за да практикуваме танца мандала?

Според направено проучване между 50000 жени, на четвърто място по теми, които вълнуват жените, са практиките за хармонизиране на женската енергия. Движенията, които лежат в основата на танца, са естествени за женското тяло и са напълно достъпни за жени с нормална физическа подготовка. Една от основните отличителни черти на танца е, че той пази женското здраве и лекува леки заболявания. За по-сложните движения са нужни индивидуални сесии.

С каква цел се практикува този танц, какви са видимите резултати?

Жените, които практикуват мандала, просто започват да сияят със своето здраве и сексуалност. По време на мандала, те се свързват с тялото си, влизат в състояние на наслаждение. По този начин хормоналната и имунната им системи започват да работят перфектно, не само в дълбочина, но и с лекота.

Ползите, които се постигат с танца мандала са многобройни:

– Грация и красота всеки ден.

– Царска осанка и загадъчност.

– Магията на женствеността и получаването.

– Хармония и баланс.

– Мека и мощна положителна промяна на тялото, на нивото на емоциите, мислите и енергиите.

– Напълване с  радост и любов.

– Откриване на първичната енергия в нас, която направлява съществуването ни.

Някои школи описват три нива на танца, те последавателно ли се постигат, как става израстването на практикуващия?

За начинаещите е най-лесно да се започне с едночасов танц. След това поетапно се преминава на следващите нива.

Основните правила са:

Започваме с постигане на хармония в нашето тяло; След това в света около нас; Ние се свързваме с енергийните полета на земята и небето.

Има ли различни танци мандала, какво ги различава?

Този танц има много различни проявления. Той е творчески процес, който е съобразен със знанията за женското тяло и психология. Възможно е личностната трансформация или лечебния процес да са на първо място, както правим в нашия център или пък да поставим хореографията в основата на танца, когато той е само за удоволствие и движение.

Колко е важна музиката? Коя музика е подходяща за този танц? Има ли специален ритъм, който трябва да се спазва?

Музиката е съпътстваща част от този танц. Важно е тя да бъде хармонична, балансираща. Използвам етно ритми, барабани за очистващите движения, а също и за заземяване. В зависимост от областта на тялото и живота, на която наблягаме, съответно използвам подходящата музика, като включвам и емоционална музика. Това е творчески процес и често сменям музиката – етно ритми, динамични медитации, шамански ритми, музика с еротични нотки.

 

 

 

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...