7.6 C
София

Kак да изпълним максимата „Здрав дух в здраво тяло”

Ще ви представим една от най-новите и успешни практики в това отношение – комплексната мануална терапия. Тя съчетава в себе си най-ефективните и мощни, но и най-успокояващите и меки техники, в един завършен терапевтичен процес. Специалистите по комплексна мануална терапия съчетават в един терапевтичен букет, техники от изтока и запада, от стари и нови времена, за да постигнат оптимален ефект върху пациента, като в хода на самата терапия решават на кой от методите да наблегнат, за да получат максимален ефект.

Целта на комплексната мануална терапия е да се възвърне хармонията между тяло, психика, душа и дух, от чиято хармония зависи неговото щастливо съществуване. Индивидуалният подход гарантира, че конкретните проблеми не само ще се диагностицират, но и ще се работи за тяхното отстраняване.

Засега специалистите, които практикуват този вид терапия, са изключително малко. Това е така, поради факта, че за да се напаснат толкова много техники, от които да се извади тяхната есенция, за да се прилагат със строго индивидуален подход, са нужни много знания и опит в различни области  –  китайска медицина, кинезитерапия, анатомия, енергийни терапии, йога и др.

Хората често не обръщат внимание на така наречените „дребни” проблеми – схващания на врата, болки в кръста и гърба. Те се появяват, но докато решим да потърсим лекарска помощ – изчезват. Затова такива състояния, които са предизвикали микро травми, остават нелекувани, а с годините се задълбочават. Тялото се разбалансира, вече не е така симетрично, а наруши ли се веднъж симетрията, проблемите започват да се сипят като дъжд.

Няма човек, който да не е изпитвал подобни страдания, дори и кратковременни. Но колко са тези, които отиват при специалист и се грижат превантивно за своето здраве? За щастие все повече стават хората, които знаят, че храната и правилният начин на живот, умерените физически упражнения и правилното телодържание, могат да ни дарят с дълъг и най-вече щастлив, лишен от болка и страдание живот.

Комплексната мануална терапия, освен лечение на проблеми, свързани с механиката на тялото при деца и възрастни, предоставя и прочистване на старата и застояла енергия с нова. Много хора, преминали през нейния терапевтичен ефект, споделят, че се чувстват възродени и пречистени.

Терапията е подходяща за хора, подложени на постоянен стрес, които непрекъснато седят, или са лишени от простор, чист въздух и естествена светлина. Много добри резултати се постигат и при хора, които използват във всекидневието си стандартни и еднотипни движения.

Поддържането на тялото в оптимална кондиция е гаранция за оптимално здраве и добро настроение. Мануална терапияМануалната терапия е алтерантивен метод за лечение на проблеми с гръбначния стълб и ставите, за поддържане на добра здравословна форма. При мануалната терапия, терапевтът ви лекува с наместване и притискане на гръбнака и крайниците. Също така се прилага върху всички мускулни групи на тялото, които по някаква причина страдат от слаб приток на кръв и лимфа. С помощта на тази терапия се освобождават и прищипаните нерви.

Една процедура по комплексната мануална терапия включва:

Кинезетерапия – Целта на тази терапия е да въздейства върху мускулите и ставите, да възвърне пълния обем на движение, при това без болка, с лекуване на причината, а не на симптома. Възпитава в равновесие и поддържа качествата издържилвост, пъргавина, гъвкавост. Изследват се позата, стойката, грешните двигателни навици – подвижността на гръбнака, обема на движенията и мускулната сила. Правят се препоръки за тяхното овладяване и се показват упражнения за поддържане на правилна стойка и кондиция.

Китайски успокояващ масаж на глава – Това е процедура на релаксиращ масаж, при който чрез чрез акупресура на различни енергийни точки, се намалява напрежението. Масажът оказва неоценим ефект при напрежение в главата от стрес, преумора, простуда, високо кръвно налягане, мигренозни болки, проблеми в шийния отдел на гръбначния стълб, проблеми с очите, зъбите, ушите.

Рефлексотерапия –  При тази терапия, чрез третиране на определени зони на повърхността на тялото, се оказва въздействие върху различни вътрешни органи и структури, които обикновено са далеч от мястото на въздействие. Рефлексотерапията подготвя тъканите в отделните зони да се отпуснат и да поемат по-добре мануалното въздействие за възвръщане на нервно-мускулната проводимост.

Боуен терапия – Лечението включва много леки движения, приложени на точно определени точки върху тялото, със значителни паузи или почивки между всяка от сериите от движения. Има изключително силен и релаксиращ ефект върху цялото тяло.

Рейки – Когато получаваме Рейки, енергията стимулира духа и тялото ни, в посока Баланс и Хармония. Когато сме щастливи, спокойни, здрави, обичаме и се развиваме, тогава имаме Баланс. Всяко състояние, различно от това, означава, че сме излезли от линията на Баланса и че някъде имаме недостиг на енергия. Чрез използване на аюрведични методи, се прочистват енергийните канали и центрове и се зареждат с чиста енергия.

Ерготерапията – Това е завършващият етап от рехабилитацията. Ерготерапията открива грешните био-механични движения при битовите движения и цели възвръщане на равновесието. Тази терапия спомага за преодоляване на натрупания в тялото дефицит, като  се постига придвижване в посока на хармонизиране.

При необходимост се включват и други видове техники – Юмейхо терапия, Шиацу, мекотъканна мобилизация по системата наТерие и други

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...