7.4 C
София

Черен дроб – най-важният орган за усвояването на полезните вещества

Д-р Камен Данов е специалист гастроентеролог в Отделението по гастроентерология на Университетска болница „Александровска” и е редовен асистент в Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести на Медицински Университет- София.

Д-р Данов, какво представлява черният дроб?

Черният дроб е най-големият орган в коремната кухина, който изпълнява множество витални функции, поддържащи нормалното функциониране на здравия организъм. Черният дроб при възрастния човек може да тежи около килограм и половина, намира се в горната дясна част на коремната кухина, под диафрагмата. Той получава около 4 литра кръв за минута през хепаталните артерии и порталната вена. Поради разнообразните си функции, може да бъде засегнат от различни заболявания и това да доведе до разнообразни болестни прояви.

Какви са основните функции на този орган в организма?

Черният дроб произвежда жлъчни киселини и соли, извършва детоксикацията на кръвта от опасни субстанции като алкохол и някои лекарства. Освен това складира витамини, желязо, глюкоза. Разгражда ненужния хемоглобин от старите червени кръвни клетки, също така и инсулина, и множество други хормони. Превръща отделените амониеви йони от метаболизма в урея, синтезира много от белтъците, необходими на организма, включително албумина и факторите на кръвосъсирването.

А как всъщност протичат процесите на детоксикация на организма?

Черният дроб е отговорен за секрецията на жлъчка. Това е механизъм, който е свързан с храносмилането на мазнини и мастноразтворими нутриенти, но е и най-значимият път за свързване (конюгиране) на токсини и елиминирането им от организма. Черният дроб произвежда група ензими, които имат антиоксидантна активност, т.е. предпазват организма от множеството био продукти, които съдържат свободни радикали и имат възможността да нанесат увреждания на клетката. Черният дроб участва и в елиминирането на токсичните тежки метали като злато, сребро, никел, кадмий, цинк. Тези метали предизвикват клетъчен оксидативен стрес и чрез свързването си с особени белтъчни молекули, които се наричат хелатори, биват инактивирани и елиминирани.

Кои са храните, които подпомагат по-добрата работа на този важен орган?

Човешкият организъм е сензитивен на голям брой диетични фактори, които могат да повлияят работата на черния дроб. Общо правило е, че човек трябва да приема разнообразни храна, да спазва периоди на прием на по-леки и разтоварващи храни и да се стреми да се храни с продукти, които са максимално естествени и не са химически модифицирани. Важно е да се приема балансирана храна по отношение на въглехидрати, белтици и мазнини. Белтъците активират работата на ензимни системи в черния дроб, въглехидратите участват в глюкозния метаболизъм и могат да се складират в неголямо количество в черния дроб, мазнините имат важна функция в синтеза на витамини и хормони. От значение е и приемът на множество минерали и витамини, особено тези, които могат да се набавят само от храната. Тежки последици за черния дроб имат дефицитите на витамините А, В2, В3, С и фолати, желязо, калций, цинк, магнезий, селен.

А кои храни и напитки затрудняват правилното функциониране на черния дроб?

Повечето хора са наясно с тези храни и напитки, без да са запознати в подробности с биохимичните процеси, които те повлияват. Основен проблем за организма и оттам за черния дроб е голямото количество добавена захар. Захар се добавя практически навсякъде в готовите продукти – в сосове, доматени пюрета, хлебчета и меса за сандвичи, газирани напитки, дори традиционни продукти като лютеница. Ползват се умишлено имена като глюкозен сироп, царевичен сироп, глюкозо-фруктозна смес и др. Големите количество приети прости захари рязко покачват количествата на отделения инсулин, а продължителният им прием води до хиперинсулинизъм и отлагане на мазнини в черния дроб. Разбира се, токсични за черния дроб са всички антибиотици и хормони, които се ползват при отглеждането на животни, пестицидите, които попадат в обработените храни. Изключително обширен е въпросът за овкусителите, оцветителите и подобрителите, използвани от хранителната промишленост. Дискусията тук е сложна, защото освен чисто здравите интереси, там са набъркани много икономически интереси на производителите. Функцията му на филтър на всичко, което поглъщаме, прави този орган особено чувствителен на неправилен прием на храни и напитки. Единственото, което човек може да направи, е да започне да чете съдържанието на това, с което се храни.

Необходимо ли е след продължителен прием на дадено лекарство да обръщаме внимание на състоянието на черния си дроб?

Практически всяко лекарство има странични лекарствени ефекти. Голяма част от лекарствените продукти се метаболизират в черния дроб. Другата голяма група се елиминират през бъбреците. Обикновено в листовките на лекарствата е записано кой е пътят на освобождаване от него. Лекарят, който предписва лечението, също следва да е запознат с това и ако лечението е наистина продължително, е необходимо извършването на изследване на чернодробната функция. Това става с вземане на кръв. При повечето лекарства, които са по-силно токсични, е отбелязан точният момент в хода на терапията, когато следва да се направят тези изследвания.

Кои медикаменти са най-тежки за него?

Те са много, но от често употребяваните може да посочим парацетамола. Зачестяват случаите на токсични хепатити от парацетамол, особено в студените месеци. Повечето лекарства за повлияване на грипните симптоми съдържат парацетамол. Хората не са запознати и взимайки по няколко лекарства с разнообразни търговски имена, се достига до интоксикация с парацетамол. Други лекарства с тосичен ефект са алопуринол, амиодарон, флуоксетин, метотрексат, тетрациклин, хлорпромазин, азатиоприн, фенобарбитал и т.н.

Лесно ли се различават първите симптоми на претоварен черен дроб?

Голяма част от тези симптоми са неспецифични, но най-различима е жълтеницата. Обикновено близките хора забелязват, че човек изглежда пожълтял. Този симптом се установява първо по склерите на очите и по-късно по тялото. Друго оплакване за претоварен черен дроб е появата на сърбеж, дискомфорт, лесна уморяемост.

При кои случаи задължително трябва да се посети специалист и кога можем да си помогнем сами?

Спазването на хранителен режим, прием на качествени храни, изграждането на хранителни навици е напълно постижима цел за почти всеки човек. Има различни възможности, в зависимост от здравословното състояние, спазването на периодите на пости, въвеждането на периоди на разтоварване след прием на несъобразени храни, особено след големите празници, когато по традиция в нашата страна се преяжда, прецизиране приема на прости захари. В същото време при поява на симптоми от страна на черния дроб, особено такива като жълтеница и упорит сърбеж, следва да се потърси специалист. Самолечението и забавянето на лечението могат да имат тежки, дори фатални последици. Това са основни принципи в почти всички области на медицината и важат и по отношение на чернодробните заболявания.

А какво можем да направим, за да облекчим сами състоянието на черния си дроб?

Както вече споменах, за това основно значение има начинът на живот. Умереността е основен принцип. Тя трябва да важи за алкохола, за храната, за напитките. Ако спазваме този принцип, намаляваме риска за черния дроб. Както вече обяснихме, от голямо значение е приеманата храна. За съжаление не винаги е лесно да се снабдим с качесвени продукти, но усилията си заслужават.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...