13.5 C
София

Сезонът на карнавалите

Венеция, скрита зад маска и ветрило

Венеция също изпраща зимата с карнавал, но този карнавал е по-друг – залага на повече блясък и цветове. Тук има пищни аристократични костюми, ветрила, маски, дълги сатенени ръкавици, коприна и дантели. Карнавалът – това са онези две-три седмици през февруари и началото на март, когато по мостовете и площадите на Венеция се разхождат туристи в приповдигнато настроение и местни обитатели с маски. Това е времето, през което Венеция се разделя със зимното настроение и се подготвя да посрещне пролетта.

Историята на карнавала е също толкова шарена. Според официалната версия всичко започва от езическия празник на римляните Сатурналии. Единствено по това време робите получавали възможност да забравят за малко несгодите си и си позволявали да седят с господарите си на една маса. Дори нещо повече – господарят им поднасял вино и им сервирал на масата. Уловката е, че всичко това продължавало само един ден и си имало висока цена, защото по време на празника се избирал т.нар. лъжекрал, който се ползвал в всички почести, но накрая го убивали.

Карнавалът има вековна традиция, която стриктно се спазвала и нищо не можело да попречи на празника – нито чумни епидемии, слаби години в търговията или войни. Все пак за всичко си имало изключения и когато през 1797 г. Наполеон завладява града, карнавалът е забранен за дълго, а празниците са отложени с почти 200 години. През 1980 г. Венеция прави опит да възстанови традицията и въпреки че имало скептици, сега виждаме резултата. Днес сякаш всички се опитват да наваксат пропуснатото. Сигурно затова и местните хора, и гостите на града обличат костюмите и се отдават на бавни разходки из града, а по петите им ги следват тълпи фотографи. И никой не се притеснява да позира, не се уморява от усмивки зад маските и театрални жестове. Сякаш карнавалът си има свой кодекс за добро поведение и нито един арлекин, и нито една костюмирана благородна дама не отказват да позират.

А по това време във Венеция е голяма лудница. Човек има усещането, че трафикът по Канале гранде никога не стихва, а туристите бързат да запечатат всичко това на снимка. Венеция очевидно е красива по всяко време, но за карнавала градът е и празничен, и еуфоричен, и прилича на декор на вълшебна приказка. За две седмици градът има вид като че в него са се изсипали всички фокусници и всякакви странно костюмирани комедианти. По време на карнавала мъжете се обличат като жени, жените стават мъже, бедните се превръщат в знатни особи, а кралете се обличат като шутове. Идват циркови артисти в сребристи одежди, благородни дами, които надничат зад маските, принцове и всякакви странни особи, които да забавляват безплатно туристите. Точно този момент чакат майсторите на маски и сувенири. В някои от работилничките в града могат да се видят костюми, които са истински произведения на изкуството. Разбира се, като такива някои от тях се оценяват в петцифрени суми.

Най-популярното събитие на Венецианския карнавал е т.нар. „Полет на Ангела”. Известна в миналото като „турският полет“, тази церемония датира от около пет века. Тогава млад турски акробат със самоделно изработени крила и двойно въже изминал разстоянието от кораба си на пристанище „Сан Марко” до Катедралата.

За пищните декори на Венеция може да се говори много. Защото списъкът на забележителностите тук включва 350 моста, 170 канала и 170 църкви. Защото на всяка крачка може да се види странна смесица от всякакви архитектурни стилове – готически фасади и редом до тях богати ренесансови орнаменти, по-нататък арабски стилове и още, и още… А карнавалът добавя към всичко това още цветове. За две-три седмици, защото венецианците знаят как се прави истински празник, и затова карнавалът във Венеция не трае ден или два. Той започва в началото на февруари и обикновено продължава поне две седмици, понякога и повече. И да, по време на карнавала във Венеция е безбожно скъпо. Във Венеция се плаща за всичко. От храната на гълъбите на площад „Сан Марко“ до посещението в базиликата. Венецианците имат нюх за тези неща. Нали някога в основата на венецианското богатство е седяла търговията с морски продукти като риба и сол от лагуната.

Но пък ако човек е решил да види потъващия град, то най-добре е да дойде точно за карнавала. В продължение на векове композитори, художници и поети са търсили спокойствие, вдъхновение и тишина във Венеция. Сега последното, което може да се намери тук, е спокойствие. Но пък погледнато от друга страна – по време на карнавала тук има толкова много цветове.

 

Ница и битките с цветя

По това време на годината Ница също е в празнично настроение. Хората тук също се маскират, но това не е основното. Акцентите падат върху битките с цветя, изстрелването на конфети и замерването с желатинови топчета. Организират си дефилета, по улиците преминават платформи с танцьори и 20-метрови кукли.

И всичко това тръгва от вярването през Средновековието, че си заслужава преди започването на 40-дневните великденски пости хората да се повеселят като за последно. Подготвяли си щедра трапеза и всички ексцесии били позволени – от груби шеги и битки с подръчни средства, до преобличане и замеряне с цветя.

Днес карнавалът в Ница пък е едно от най-големите събития на френската Ривиера. На границата между зимата и пролетта, хората все още намират повод да се повеселят. Тържествата продължават почти три седмици и през това време Ница е под властта на празника – от децата на улицата, които играят, облечени като приказни герои до продавачките в хлебарниците, които седят на тезгяха с коси, посипани с конфети и се усмихват. Тук са, разбира се и учениците, които след часовете минават на групички през площада, за да си спретнат една хубава битка.

Въпросните сражения най-често се разиграват в центъра на града на площад “Масена”. След края на карнавалното шествие ще ви е трудно да познаете мястото – то вече не прилича на себе си, по асфалта са разпилени оскубани пера от реквизита на бразилските танцьорки, по някоя изгубена маска или обувка, спукани балони и килим от цветя. Танцьорите почистват желираните гирлянди от костюмите, жените вадят цветните хартийки от косите си.

Кулминацията на събитията е шествието, в което стотици кукли с височината на пететажни сгради дефилират в центъра на града. Скариди и риби, кораби и летящи морски страшилища, моряци и русалки с пищни форми, октоподи и политици, пълни с хелий. Има всичко. Точно, както се полага за карнавал.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...