21.8 C
София

Комбуча – напитка, гъба, здраве, дълголетие.

Що е то комбуча?

Така екзотично звучащата думичка става все по-модерна и се среща все по-често в хранителните режими за здравословен начин на живот. Комбуча всъщност е напитка, приготвяна от ферментирал чай с помощта на специална гъба. Така приготвената напитка всъщност е добре забравената стара – оказва се, че е позната от векове по целия свят, а за неин произход се сочат земите на Китай, Корея и Япония. Твърди се, че оттам започва разпространението й през Монголия и Сибир към Русия, а от няколко години добива своята особена популярност и в Европа, в това число и у нас.

Магичната гъба

Вече споменахме специалната гъба, която превръща чая във вълшебна течност. Първоначално различните рецепти са се препредавали от ръка на ръка, заедно със самата гъба „Комбуча”, необходима за приготвянето на чаената квас в домашни условия. Въпреки че прилича и се нарича гъба, комбучата всъщност е по-скоро плесен, симбиотична култура между няколко вида микроорганизми: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii.

Бактериите на тази специална чаена гъба имат уникалното свойство да синтезират целулозна мрежа, която прилича на оцетната гъба. Така комбуча превръща простия течен субстрат в леко газирана, сладникава и освежаваща напитка.

Вкусна, но как се отразява на здравето?

Водещи учени от най-различни националности са доказали множество благоприятни ефекти върху човешкото здраве. Някои от тях дори смятат, че редовната консумация на комбуча има оздравяващи тялото ефекти. По тази причина всички изследователи на гъбата причисляват напитката към суперхраните. Тя пречиства, детоксикира, регулира жизнените функции на организма.

Самата чаена квас е особено богата на активните ензими лактаза и инвертаза, на аминокиселини, полифеноли, хром, натрий, желязо, фосфор, калий и сяра. Високото съдържание на глюкоронова киселина и витамините В1, В2 и В6 превръщат гъбата в мощно лечебно средство. Те спомагат детоксикацията, свързвайки се с отровите в черния дроб и отвеждайки ги извън организма чрез отделителната система. Освен това наличието на оцетна и L-млечна киселина възпрепятстват развитието на салмонела и някои видове плесени.

Жива пробиотична напитка

Наличието на такова разнообразие от полезни микроорганизми превръща комбучата в истинска жива напитка, възстановяваща чревната флора, подходяща за всички, но най-вече неповторим източник на пробиотици за веганите. Днес всеки знае, че пробиотикът е хранителна добавка, съдържаща живи бактерии – полезни за човешкото здраве микроорганизми, които успешно се справят с наличието на вредни такива в стомашно-чревния тракт.

Комбуча има същия ефект върху възстановяването на кожата, какъвто имат и всички продукти на млечно-киселата ферментация – киселото мляко, кефирът. С консумацията на комбуча кожата придобива по-изчистен и блестящ вид, защото натрупаните около мастните жлези хранителни мазнини, предизвикващи акнеични заболявания, изгарят в метаболитния процес.

Сложно ли е?

Това вече е моментът, в който всеки си казва: „Искам и аз!“. Но при липсата на информация, всичко звучи много трудно за изпълнение в домашни условия. А всъщност не е. Обичайно се използва приготвен по класическия начин черен или зелен чай със захароза (глюкоза+фруктоза). Резултатът от тази ферментация е чаят комбуча, светла кехлибарена течност, с лека кисела жилка и много освежаващ вкус. Комбучата съдържа множество органични киселини – млечна, оцетна, глюконова, глюкоронова и ябълчена, както и етанол.

Преварете 3 литра вода в тенджера в продължение на 5 минути. Добавете 5 пакетчета с зелен чай. На изключен котлон добавете 1 чаена чаша захар (фруктоза). Старателно измийте стъклен съд (буркан) с вместимост 4 литра. Налейте готовия и охладен чай във вече изсъхналия съд. Сложете гъбата и добавете 2 с.л. ябълков оцет. Комбуча чаят е готов за ферментация, след като отгоре сложите фина марля, прикрепена с конец или ластик за гърлото.
Поставете съда с комбучата на топло и тъмно, като температурата на въздуха трябва да е постоянна, но не по-ниска от 21°C и не по-висока от 30°C. Когато напитката замирише на оцет, можете да го опитате. Вашата комбуча може да стане готова за 4-8 дни, в зависимост от температурата, на която я държите.

Сложно е. И време нямате.

Ако въпреки всичко процесът ви изглежда много сложен, или пък не мислите, че ще имате търпение да изчакате домашната ви напитка да ферментира, винаги можете да си купите готов продукт, направен от професионалисти. Или да отидете на гости на приятел с повече търпение и свободно време.

 

 


 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...