7.6 C
София

Коледа и Нова 2016-та година

Коледната елха във Варна ще светне на 6 декември

Над 600 тематични елемента – свещи, елхички, снежинки, звездички, камбанки и 43 000 метра светещи гирлянди ще грейнат във Варна в навечерието на коледните и новогодишни празници. Предвидени са светодиодни динамични светлини в градинката до Търговската гимназия и светещи пана по фасадата на сградата на Варненския окръжен съд. Светещи надписи „Весела Коледа“ и „Честита Нова 2016 г.“ ще украсят сградата на Община Варна. Украса ще има и в петте района на града. Празничното настроение ще бъде допълнено от сцена, върху която са разположени фигурите на Дядо Коледа, Снежанка и шейна с еленчета. В централната градска част ще бъде изградена и безплатна ледена пързалка.

Традиционно на 6-ти декември кметът на Варна Иван Портних ще запали светлините на градската елха. От няколко години в морската столица се провежда и коледен базар. Малки дървени къщички, разположени в централната градска част, ще предлагат на посетителите подаръци за предстоящите празници.

 

В Пловдив посрещат с немски коледен базар

Всяка година на 1-ви декември в Пловдив грейват светлините на коледната
елха и празничната украса. И тази година традицията бе спазена и кметът Иван Тотев тържествено запали празничните светлини на площад „Стефан Стамболов“, украсена е и живата елха пред общината.
В традиционен за Пловдив се превърна и немският коледен базар. В дървените къщички пред общината ще се предлагат традиционното немско греяно вино глювайн, вурстчета, сладкиши и празнични украшения.

Празничната украса по Главната улица, площадите и големите булеварди също ще светне в началото на декември. Стремежът на общинската администрация е към енергоспестяващи технологии и естетически издържани елементи. Всяка година тя се обогатява, а атрактивните светещи фигури на Дядо Коледа, Снежанка, коледни дръвчета и други създават празнично настроение.

 

Великотърновци с традиционен бал на Коледа

През първата седмица на декември кметът на Община Велико Търново Даниел Панов и стотици деца ще включат коледните светлини. Ще бъде открит и традиционният Коледен и новогодишен базара в парк „Марно поле“. В отоплена шатра в продължение на месец всекидневно ще се провеждат събития, които предшестват Коледните и новогодишни празници. В рамките на базара се представят производители от града и региона. Специално място е отделено на майсторите на художествените занаяти. Със свои щандове участват редица дипломатически мисии, които представят традиционни храни, напитки и обичаи.

На 11 декември ще се състои традиционният коледен бал на кмета на Община Велико Търново, на който традиционно се събират средства, дарявани за значима благотворителна кауза. В дните, предшестващи Коледа и Нова година, безплатно за всички граждани и гости на Велико Търново ще се излъчи уникалният аудио-визуален спектакъл „Царевград Търново – звук и светлина“.

 

12-метрово живо коледно дърво грейва в Сандански

В началото на декември кметът на община Сандански традиционно включва светлините на целия град, украсен с над 30 000 лампички и светещи играчки. Цялата централна градска част грейва празнично, осветена от хиляди блестящи светлини и коледна украса. Преди официалното запалване на светлините, всички училища организират коледни базари с ръчно изработени картички, играчки и коледни сувенири. По късно, преди запалването на светлините, ще се изнесе празнична коледна програма от местни танцови и фолклорни състави.

По-късно през месец декември общината ще избере Спортист и треньор на годината, а в края на декември – и Цар на виното. Той ще бъде окичен с венец и ще носи гордо титлата през цялата година като най-добрия производител на вино.

За бургазлии Коледа започва от Никулден

Всяка година жителите и гостите на Бургас преди Коледните и новогодишни празници посрещат празника на града 6 декември, Никулден, първо с тържествена литургия в чест на „Свети Николай Чудотворец“ и за благоденствието на града, отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий. На този ден се прави и специален ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг на площад „Атанас Сиреков“. На 6 декември бургазлии ще осветят и никулденската обредна трапеза, а от площад „Атанас Сиреков“ до Моста ще тръгне латийно шествие с хвърляне на цветя и венци в морето в памет на загиналите моряци и рибари. По традиция светлините на коледното дърво на пл. „Тройката“ ще бъдат включени на Никулден.

Коледната украса в града вече се монтира, първо започна поставянето на празничните лампички по ул. „Александровска“,  в първите дни на декември се очаква градът да заблести коледно.

 

Децата на София ще запалят коледните светлини

В столицата в началото на декември ще бъдат поставени нови изкуствени елхи срещу Националната художествена галерия и на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Г.С.Раковски” – срещу Военния клуб. Столична община разполага и със собствена коледна украса, която ще бъде монтирана на различни локации в София – например бул. „Тодор Александров”, бул. „Цариградско шосе” и други централни улици.

По традиция на 1 декември кметът на София Йорданка Фандъкова включи светлините на елхата на София на ул. «Алабин», в градинката между улиците «Леге» и «Цар Калоян». Специално за празничната програма беше изградена сцена, а участниците бяха предимно деца. Столична община съхрани стремежа си към прекратяването на практиката да украсява отсечени и живи дървета с цел тяхното опазване. Изключение прави само  дървото, което е определено за коледна елха на София, а програмата по запалване на светлините ще  бъде изпълнявана основно от деца.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...