6.8 C
София

Безвредно боядисване на великденски яйца

През април яйцата и козунаците се превръщат в сериозна мания. Тъй като в градски условия е трудно да се снабдим с истински селски яйца, снесени от преливащи от щастие кокошки, решихме да ви дадем няколко идеи за безвредно боядисване на домашни яйца.

1. Боядисване

Червена боя (червено цвекло; 1 с.л. морска сол; 2 с.л. оцет; 400 мл вода)     

Настържете цвеклото, залейте с врящата вода. Прибавете оцета и солта и бъркайте, докато се разтвори. Колкото повече цвекло сложите, толкова по-наситен цвят ще получите.

Жълта боя (3 с.л. куркума; 1 ч.л. морска сол; 2 с.л. оцет; 400 мл вода)

Залейте куркумата с врялата вода и я разтворете. Добавете солта и оцета и боята е готова.

Кафява боя (Сухите люспи от 5 глави лук; 1 с.л. морска сол; 2 с.л. оцет; 500 мл вода)

Тази рецепта позволява да боядисате яйцата, докато се варят. Просто сложете всички съставки в тенджера, заедно с яйцата. Колкото повече врят, толкова по-наситен цвят ще получите.

Зелена боя (1кг спанак или 2 връзки магданоз; 1 л вода)

Варите до оцветяване на сместа в зелено. След това махнете от котлона, отцедете зеленината и потопете предварително сварените яйца. Цветът можете да постигнете с много от зелените пролетни растения – лапад, коприва и др.

Синя боя (500 г замразени боровинки; 1 с.л. оцет; 2 чаши вода; листа от червено зеле)

Намачквате замразените боровинки, нарязвате зелето на едри парчета. Варете 15 мин. отстранете от огъня и синята ви боя е готова.

2. Декорация

Флорални елементи

Листенце от растение или цвете се притиска върху яйцето, като се увива плътно в тънък плат, след което се потапя в боя. Участъкът под растението остава неоцветен. Използвайте здравец, детелина, теменужка, иглика, магданоз.

Шарени яйца

Към вече разтворените бои за яйца се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и на тези места то остава небоядисано. Ако яйцето се потопи последователно в няколко цвята, то става наистина ефектно и пъстро. След като яйцата се изцедят, се полират с памук с олио.

Изписване с восък

Ако по свареното и подсушено яйце се нарисуват орнаменти с восък,  при потапяне в боя, тези участъци остават неоцветени.

Ориз
Оваляйте мокрите яйца в ориз, завийте ги плътно в марля и ги пуснете да се варят с лукови люспи. Така ще получите кафяви яйца на бели точици.

С памук

Върху голямо парче памук капнете от всички цветове на разтворената боя. Завийте яйцето стегнато в памука, а върху него увийте домакинско фолио. Изчакайте 5-10 минути – колкото по-дълго стои, толкова по-ярки и наситени ще станат цветовете. Развийте памука, подсушете и полирайте.

Мраморни яйца

За да постигнете красив мраморен ефект, използвайте следния начин за боядисване на великденските яйца. Обвийте всяко яйце в люспа от червен кромид лук, като използвате само най-горните люспи. Завържете стегнато в парче дамски чорапогащник. Подготвените яйца варете 10 мин., извадете от водата. Махнете чорапогащника, след като изстинат. Потопете яйцата в разтворена боя за яйца за около 5 мин. Полирайте изстиналите яйца.

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...