14.2 C
София

Kак да разберем за какво и кой кристал може да ни помогне в точния момент?

Розалия, какво всъщност представлява кристалотерапията?

Мога да кажа, че кристалите са като енергийна храна, която е способна да влияе чрез високите си вибрации на всички нива на човешките същества и би могла да ги извиси и да подобри състоянието им.

Структурата на всеки кристал се характеризира с физически свойства и химически съединения, а нас ни интересуват кристалите, които имат правилния строеж и вътрешна геометрия, за да се генерира енергията, която е необходима за нашето тяло. И е много важно да знаем как да взаимодействаме с тази енергия и да познаваме принципите на лечението и „енергийното хранене“ чрез кристали. Всеки кристал е с определена формула, изхождаща от два основни показателя: поглъщане на енергия отвън и преработката й отвътре.

По какъв начин всъщност кристалите могат да ни лекуват?

Когато получаваме кристална енергия, ние трансформираме своята енергия. Ако хората наблюдават кристалите като инструмент и метод на лечение или като елемент, който може да им помогне в живота, може да открие много техни свойства и най-вече силата, с която те могат да въздействат чрез тяхната структура, цвят и свойства.  Кристалът е концентрирана цветна енергия в определена геометрическа форма. Например, когато ние имаме проблеми с първа чакра и не ни достига достатъчно червена цветна енергия, огненият ахат може да се свърже с вибрациите на тази чакра и да отдаде необходимата енергия, за да може тя отново да започне да се завихри и да работи в нормалния си ритъм. Това е само едно от свойствата на кристалите, ако ги разглеждаме като цветна светлина в геометрически модел. Ако започнем да ги използваме като източници на информация или комбинации, има много други методи.

Кои са другите основни функции на чакрите, освен тези на осма и девета. Как определят нашата същност?

Основно първа чакра отговаря за нашето физическо тяло, енергията, силата, активността и амбицията. Втора за връзките ни с околния свят, талантите и взаимодействието ни с другите. Трета – успеха и излъчването, магнетизма. Четвърта – как отдаваме на света, как израстваме и споделяме. Пета – как приемаме и как комуникираме, в хармония ли сме. Шеста внася яснотата кои сме ние, интуитивността, космическите разбирания. Седмата отговаря за връзката с по-висши нива и разбира се, за способността за управление. Ние споменаваме в работата с кристалите най-много нашите основни чакри, заедно с осмата чакра и деветата чакра, които са разположени над главата и са отговорни за новото време на нашето духовно пробуждане, пречистване и свързване с мъдростта на Вселената. А съответно оттам се ражда състраданието и безусловната любов.

Кои са камъните, които подпомагат и регулират различните чакри?

Основно има група от 7-12 кристала, които структурно могат да ни трансформират. Но са изключително много, като например на първа чакра е подходящ черен турмалин, червен гранат на втора, тигрово око, карнеол, за трета – цитрин, за четвърта – малахит и перидот , за пета – тюркоаз или син калцедон, шеста – лапис лазули, седма – аметист, осма – лунен камък, девета – розов опал. Но е изключително важно, когато човек реши да използва камъните, да знае как да ги пречисти, да се свърже с енергията им, да ги програмира, да ги посвети и да ги зареди. Освен това къде да ги постави и как да ги използва.

А има ли камъни, или съчетание от камъни, които могат да влияят върху няколко чакри? И как да изберем камъните, от които имаме нужда в даден момент?

Много хора ме питат как да си изберат най-подходящия камък. За мен човек трябва да  да види кристала и ако го привлича и се получи контакт, това ще е неговият камък. Никой не може да каже кой минерал ти е най-необходим.

При нас идват хора и казват: „На мен ми казаха да си взема тюркоаз”, а всъщност клиентът си харесва черен ахат. В такъв случей най-добре е да се слуша интуицията или сърцето, тъй като човек, във всеки един етап от живота, си е готов за различен вид енергия и има нужда от различен вид вибрация.

Изключително важно е хората да разбират, че това, което ги привлича вътрешно, тяхната интуиция е техният самолечител. Но все пак, един от многофункционалните камъни е лабрадоритът. Той може да повлияе на всички чакри и освен това има изключително силно защитно действие и предпазва от всякакви външни влияния.

А има ли камъни, които влияят положително върху абсолютно всички чакри едновременно?

Да, това за мен са рубинът, кехлибарът, перлата и разбира се, цветният турмалин, който се проявява във всички цветове на дъгата. Има и много други, но тези са най-познати на обществото.

А как се зарежда даден кристал с положителна енергия?

Има много методи за зареждането им – чрез инструменти като пеещи купи или тинг ша, с пендулум (махало), със силно намерение и твърдения с мантри, визуализация. По тази тема организирам женски ретрит през януари на о. Бали – кристалотерапия, медитация, практики за трансформиране на енергията, техники за зареждане с енергия. Кристалите, които ще използвам, са основно рубин, розов кварц, турмалин, зелен джейд и планински кристал.

Може ли човек да прочисти и зареди камъните си сам вкъщи? Как?

Необходимо е човек да внимава и да познава добре камъните. Повечето хора казват: „Ще сложа някой камък във вода, в сол, ще го сложа на лунна светлина и камъкът ще е изчистен”. Но голяма част от камъните, с които работим, ако се сложат във вода и сол и се оставят една нощ на лунна светлина – ще побелеят. Това се случва много често с малахита, може да се случи и с определен вид тюркоаз. Аз лично не препоръчвам този тип пречистване, освен ако не става въпрос за обикновен планински кристал или за турмалин, както и някои други кристали. Всички останали камъни могат да бъдат зареждани чрез мисъл, чрез определени знаци, с които се рисуват, чрез пееща купа, чрез звук, лазарен кристал и др.

Ако човек няма никакви условия или инструменти вкъщи, просто използвайки един знак, силата на мисълта и бялата светлина, може много по-лесно да пречисти камъка. За обикновен планински кристал е добре да се използва вода с морска сол и една нощ да се държи на лунна светлина. Много хора използват слънчева светлина за зареждане на кристалите, но ако сложите българския аметист на слънчева светлина, той може да избелее и да стане почти прозрачен. Ние използваме много методи, включително са разработени методи, чрез които, независимо от прехода, който прави камъкът (както в случая от Бали до България), да запази заряда си.

 



Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...