15.8 C
София

AMD FirePro-базиран клъстер е лидер сред зелените суперкомпютри

Нашата цел в поделението Computing and Graphics на AMD е всеки път да доставяме на своите клиенти продукти от световна класа,” каза Джон Бърн, старши вице-президент и управител на групата за изчислителни среди и графика в AMD. „Както се доказва с класацията на списъка Green500, гамата професионални графични решения AMD FirePro за пореден път постига тази цел – абсолютно лидерство в производителността със забележителна енергийна ефективност, която дава възможност да се изградят невероятни решения като клъстерът L-CSC на GSI.”

Клъстерът L-CSC на GSI с 600 сървърни графични процесори AMD FirePro S9150 надминава по производителност всички други клъстери в класацията. С впечатляващите 5,27 GFLOPS на ват, той е с 20% по-ефективен от бившия номер 1 клъстер в списъка от юни 2014 Green500 List. С клъстера L-CSC на GSI могат да се извършват изчислителни изследвания в областта на Решетъчната квантова хромо-динамика (Lattice QCD), като се използва една от най-бързите OpenCLTM реализации на изследователски приложения в света.

Горди сме с признанието за AMD като водеща компания в енергийната ефективност при GPU-изчислителните среди, с постигнатото първо място в списъка Green500,” каза Дейвид Къмингс, старши директор и управител на поделението за професионална графика в AMD. “Тази уникална позиция може да бъда постигната амо с непрекъснати иновации на върха на технологиите при проектирането на процесори и изчислителни системи. AMD предлага на своите клиенти изграждащи високопроизводителни ( HPC) изчислителни среди пълна гама AMD FirePro S решения от стартово до най-високо ниво, поддържащи богата софтуерна екосистема.”

Суперкомпютрите са неизбежни в научните изследвания днес. Предизвикателствата пред науката изискват колкото може по-бързи компютри, но ние също така трябва да се съобразяваме с консумацията на енергия и разходите, за да използваме наличните ресурси колкото може по-добре,” каза професор д-р Фолкер Линденщрут, професор в университета „Гьоте“ във Франкфурт, директор на ИТ отдела на GSI, и председател на Франкфуртския институт за академични изследвания. “Ние сме въодушевени от постигнатото първо място в списъка Green500 с новия L-CSC суперкомпютър и сме благодарни на AMD и ASUS за отличното сътрудничество.

Суперкомпютърът L-CSC в изследователския център на GSI със сървъри ASUS ESC4000 G2S и графични процесори AMD FirePro осигурява огромните изчислителни възможности, необходими за нашите изследвания.”

ASUS се гордее със сътрудничеството си с AMD и признанието за суперкомпютъра на GSI като номер едно в списъка Green500,” каза Том Лин, управител на поделението за сървъри в ASUS. “В ASUS отделяме особено внимание на HPC областта, също както в AMD са посветени на създаването на GPU решения с екстремна производителност.”

Сървърната графична платка AMD FirePro S9150 е най-енерго-ефективното и най-бързото еднопроцесорно решение, достъпно към днешна дата. Продуктите отемейството AMD FirePro S-серия са проектирани надеждно да поддържат големи мулти-GPU клъстери за мащабни изчислителни проекти.

Освен върховото място в списъка Green500, сървърният процесор AMD OpteronTM (CPU) се нареди на второ място в най-новия списък TOP500 – класация на 500-те най-мощни суперкомпютри в света.

AMD демонстрира AMD FirePro S9150 и AMD сървърни технологии на изложението SC ’14 в Ню Орлийнс, в Ernest Memorial Convention Center, щанд #839, от 17 до 20 ноември т.г.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...