10.3 C
София

„20 години на ГМО провали“

Днес изтича срокът, в който биотехнологичните компании могат да оспорят заявленията на правителства в ЕС за национални забрани за отглеждането на генно-модифицирани култури. Така, две трети от земеделските земи в Европа ще останат свободни от генно-модифицирани организми (ГМО). Нарастващата опозиция срещу тези култури съвпада с нов доклад на „Грийнпийс“, който разглежда научни доказателства за екологичните рискове, пазарните неуспехи, както и увеличената употреба на пестициди, свързани с ГМ културите.

Според информация, получена от Европейската комисия, до този момент, биотехнологичните компании са приели всички заявления за забрана за отглеждането на ГМ култури на техните територии, освен тези на Дания, Люксембург и Малта.

  „През последните 20 години, ГМ технологията е била приета само от шепа държави за шепа култури. Затова не е изненада за нас, че две трети от страните в Европа са решили да не ги подкрепят. На местата, където се отглеждат, тези ГМ култури водят до увеличена употреба на пестициди. Те затвърждават системата на индустриално земеделие, което на свой ред изостря проблемите на глад, недохранване, и климатични промени“, коментира експертът по хранителните политики на „Грийнпийс“ ЕС, Франциска Ахтерберг.

Около 85% от ГМ културите се отглеждат в само 4 държави в света – САЩ, Бразилия, Аржентина и Канада – заедно те представляват едва 3% от земеделските земи в световен мащаб.

Докладът „20 години на ГМО провали“ подчертава основните проблеми, свързани с ГМ културите, включително:

  • ГМ културите увеличават употребата на пестициди – Повечето ГМ култури, които са на пазара, са конструирани или да произвеждат пестицид или да издържат на пръскането с определени хербициди. Вредители и плевели развиват устойчивост към тези токсини, като по този начин се създават „супер буболечки“ и „супер бурени“. Така фермерите са принудени да използват още повече химикали.
  • ГМ културите не изхранват света – Проучвания показват, че ГМ културите не увеличават добивите и могат да засегнат отрицателно поминъка на малки земеделски производители. Това представлява заплаха за хранителната сигурност.

 

  • Не е налице научен консенсус относно безопасността на ГМ културите – Въпреки усилията на биотехнологичната индустрия да увери отново и отново потребителите относно безопасността на ГМ културите, близо 300 независими учени оспорват тези твърдения. Генетичното инженерство все още остава рискована технология, която може да предизвика неочаквани и необратими въздействия върху околната среда и човешкото здраве.

 Докато ГМ културите се „борят“ да оправдаят твърденията на биотехнологичната индустрия, иновативни устойчиви земеделски методи предлагат реални алтернативи. Съвременните екологични земеделски практики са доказано и устойчиво решение на предизвикателствата, пред които е изправено земеделието. Те предотвратяват ерозията на почвите, засилват плодородието им, опазват качеството на водите и защитават биологичното разнообразие. Освен това, научните сведения показват, че отглеждането на различни култури и различни сортове на единични култури в една област, е изключително надеждна практика за увеличаване на устойчивостта към непредвидими промени във времето. Тези практики са характерни за екологичното земеделие.

По същия начин, съвременните биотехнологии, като например селекцията с помощта на маркери (MAS), могат да произведат култури, които са устойчиви на наводнения, суши и болести. В сравнение с ГМ културите, те носят по-малки рискове, свързани с безопасността им. MAS е и по-бърз метод за предоставяне на нови култури на пазара. Въпреки това, тези алтернативи ще продължат да бъдат пренебрегвани, ако бъдем хванати в капана на генно-модифицираната индустриална земеделска система, коментира „Грийнпийс“.

“Грийнпийс” е независима глобална организация, която работи за промяна на нагласите и поведението, с цел защита и опазване на околната среда и подкрепа на мира.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...