20.5 C
София

Щастието на една жена с мъжка професия – интервю с Йорданка Фандъкова

 

Каква е вашата визия за една модерна, съвременна столица с еко излъчване?

Един модерен град трябва да залага на зелени политики във всяка една от сферите, в които се развива, като започнем от градския транспорт, енергийната ефективност на сградите, зелената система на града, проблемите с отпадъци и най-вече разделното им събиране и обработка. Това са и основните задачи, които ние сме си поставили. Тази година акцент в нашата работа е подмяната с нови транспортни средства на градския транспорт. Скоро пуснахме в движение нови трамваи и метро влакове, ще подпишем и договор за доставка на 126 нови метанови автобуси. Залагаме най-вече на екологичния транспорт. Не случайно метрото е един от основните ни приоритети. Освен че е бърз транспорт, той допринася за намаляване на земния трафик и вредните емисии. Само новите 10 метро влака икономисват около 25% от енергията. В същото време залагаме на развитието на релсовия и тролейбусния транспорт. През тази година очакваме доставка на 50 нови тролейбуси.

През последните години работим ефективно за енергийната ефективност на общинските сгради. Голям процент от общинските училища и детските градини вече са с частични мерки за енергийна ефективност. Това е добре и за екологията и за бюджетите на училищата и детските градини.

Голям акцент в нашата работа е темата с преработката на битовите отпадъци. От началото на годината вече влязоха в експлоатация двете нови инсталации за преработка на биологични  отпадъци, с годишен капацитет 44000 тона. Проектът е финансиран по оперативна програма „Околна среда“ и представлява първият етап от цялостния проект за завода за битови отпадъци. Цялата електрическа енергия, необходима за функционирането на инсталациите, се произвежда от хранителни отпадъци, а остатъкът се включва в електропреносната мрежа. От зелените отпадъци се произвежда компост, който пък е суровина за селското стопанство.

 Ще бъде ли възможно построяването на завод за отпадъци, съобразен с европейските изисквания до 2015 г.?

Към края на 2013 г. приключихме изграждането на първия етап наред с инсталациите, за които говорих и новото депо, което е факт и е в експлоатация в момента. В същото време приключихме процедурите за изграждането на втория етап, инсталацията за механично и биологично третиране на отпадъци. Вече имаме подписан договор с изпълнителя. Тече срокът за проектиране, той е общо 19 месеца – за проектиране и строителство. Надявам се и по-рано да приключи проектирането, за да се изгради тази важна за града ни инсталация, с която ще имаме едно съвременно, модерно решение за преработка на отпадъците на целия град.

 От какво най-често се оплакват гражданите на столицата?

Всеки човек смята, че неговият проблем е най-важен и това е нормално. Хората се оплакват от най-различни неща – от дупките на улицата, на която живеят, липсата на канализация в някои квартали, бездомните кучета, съвсем битови и нормални неща, с които, за съжаление, се сблъсква всеки един от нас, когато се прибира или излиза на разходка. Радвам се, че хората наред с жалбите и оплакванията, на които ние се опитваме да обръщаме внимание конкретно, оценяват и това, което се прави. Много често, при срещите ми с гражданите, когато поставят важен за тях проблем, те ни поздравяват и ни подкрепят за това, което правим в момента. Това ни мотивира да продължаваме да работим и да решаваме тежки проблеми, каквито има всеки голям град.

Създадохме миналата година спешно звено към дирекцията по сигурност, което реагира на сигнали, засягащи наистина сигурността на гражданите. Знаем, че за съжаление, все още се крадат шахти. Това създава потенциална опасност за минаващите, включително за автомобилите. Новото звено спешно обезопасява съответното място.

 Когато се събудите сутрин, каква искате да видите София?

Аз съм много реален човек и не вярвам в чудеса. Вярвам в многото работа и усилия, които дават резултати. Първото нещо, на което обръщам внимание, може би като жена, когато излизам от къщи, е дали е почистено. През зимата – почистването на снега, през лятото – косенето на тревата. Тези малки, дребни неща създават впечатлението дали един град има своя стопанин или не. Аз работя за това градът да се развива и да изглежда по-добре, защото софиянци заслужават да живеят в един град, който да отговаря на това да бъде столица.

 Жената Йорданка Фандъкова, извън кметския кабинет?

Аз съм нормален човек, с нормални интереси. За съжаление, бих казала, че ми е трудно да си представя времето извън този кабинет, защото дори когато не съм тук, работното ми време по принцип е 24 часа. Телефонът ми е винаги включен, винаги има вероятност да получа обаждане с проблем и трябва да бъда готова да реагирам. Но имам прекрасно семейство, на което се радвам. Имам добри приятели от години, които ме разбират, че не можем да се виждаме често, но пък за сметка на това имаме добра комуникация. Това са нормалните човешки неща, те ми дават сили, за да работя сериозно и да оправдая тази сериозна отговорност, която ми беше дадена от софиянци.

 А когато имате свободно време, какво правите със семейството си?

Имам малък внук и се опитвам да не пропусна неговото детство. Затова признавам, че най-много от свободното ми време посвещавам на него. Често в събота или неделя, когато трябва да отида да направя проверка, го взимам със себе си. Той е свикнал да ходим заедно на обектите. Това е моята радост – да виждам как расте, да разговаряме, да отидем в зоопарка, с който общината се гордее, защото има много интересни животни, да отидем в градската галерия, където има програми за деца.

Често се казва: „В София няма къде да си заведеш детето, освен в моловете“. Това не е вярно, има много интересни проекти, просто трябва да стигнеш до тях. Имаме чудесни театри, които в събота и неделя имат интересни постановки. Дори операта и филхармонията имат програми за деца. Това се опитвам да правя и разбира се, домакинските ми задължения, в които няма кой да ме отмени.

 Придържате ли се към здравословния начин на хранене?

Нямам достатъчно време, за да отделям специално внимание на това. Но по отношение на храненето – предпочитам растителната храна, плодове, зеленчуци, млечни произведения. Разбира се, за съжаление, нямам време да спортувам, но обичам спорта и винаги съм спортувала. Като по-млада се занимавах с активен спорт, по-късно вече тренирах само за поддържане. Но в момента акцентът ми е работата и задачите, които имам.

 Обичате ли да пътувате и къде, когато сте със семейството си?

Рядко пътувам, евентуално през почивните дни. Обичаме със семейството да ходим на вилата, която се намира на 120 км до София. Предпочитам да бъда винаги близо до града, в случай на необходимост.Там природата е чудесна и успяваме да поиграем с внука ми Алекс и да се видим с цялото семейство.

 Кое е любимото ви занимание?

Обичам да чета книги, за съжаление, времето за тях напоследък е много малко. Също така в малкото време, в което оставам вкъщи, разбира се, домакинствам. Готвя, но не много често, повече обичам да се занимавам с подръжката на къщата и интериора, както и с чистотата. В готвенето имам и помощници.

 Обичате ли да се занимавате с градината, цветята на вилата?

О, да, много обичам да се занимавам с цветята. Приятно преживяване имах миналия месец. Подариха ми две орхидеи в саксии. Те започнаха да съхнат. Аз полагах големи усилия почти цяла година. И наскоро видях, че вече имат нови клонки и едната от тях е цъфнала. Дори съм си я снимала с телефона, много се гордея с това, защото усилията, които полагам, дават резултати. А пък красотата на цветята наистина е невероятна и  те създават красота и уют вкъщи.

 Една жена може да бъде красива на 20, 30, 40, 50 години… Тайната на вашата красота?

Трябва да призная, че не съм суетна в голяма степен, така че смятам, че човек е такъв, какъвто се е родил. Разбира се, всяка жена има нужда от поддръжка и това е част от културата и възпитанието, но в умерени размери. Не може човек да отделя внимание само на външния си вид. Това е въпрос на ген и режим. Благодарна съм на моите родители и на Господ за това, което имам. Винаги, когато имам свободно време, ходя във фитнес залата. Това е не само поддържане на външния вид, а на тонус и здраве.

 Каква е тайната на дългия брак?

Трудно е да се каже с едно изречение. Както често казвам, това е и въпрос на късмет, че са се срещнали двама души, които е трябвало да се срещнат. Но очевидно е, че в живота има много трудности, има предизвикателства и е важно как се реагира в такива ситуации. Със сигурност има компромиси от двете страни. Те не трябва да бъдат принципни, не може да се прави компромис с всичко. Наистина съм щастлива, че имам до себе си човек, с когото ни е приятно да бъдем заедно, въпреки многото години. Обичаме да бъдем с децата и това всъщност ми дава силите да се занимавам с толкова отговорна работа.

 Какво не бихте простила на любимия мъж?

Това не е лесен въпрос, едва ли мога да простя всичко. Но не мога да си представя нещо, което той ще направи, което да не мога да простя. Той е завоювал доверието ми, надявам се и аз неговото. Може би затова сме заедно толкова много години. В основата на една такава връзка, в този динамичен и напрегнат живот, основното е доверието. Ако няма доверие в семейството, няма как то да просъществува дълго.

 Обсъждате ли със съпруга ви понякога това, което искате да направите за София, някой нов проект или нова идея?

Рядко говорим вкъщи по служебни въпроси. Предпочитаме малкото време, което имаме, да отделяме на теми, свързани със семейството, но се случва. Съпругът ми е един от най-големите критици на това, което правим, защото винаги казва много ясно мнението си. Спорим, аз се опитвам да го убедя, понякога ме убеждава той. За моя радост има и много неща, които той харесва като шофьор, като лекар оценява това, което правя и разбира се, това ме радва.

 Има ли достатъчно зеленина в големия град?

Това е друг много важен акцент, който през последните години видимо развиваме, е грижата за парковете, зелените площи, подмяната и засаждането на нови дървета. Само за миналата година сме засадили около 1200 нови дървета в градската среда, а на година залесяваме по около 100 дка общински гори. София е зелен град, въпросът е обаче как ние се грижим за тази много важна част от живота ни. Приключихме три етапа на  реконструкция на Южния парк, градината на парка Лозенец. В момента реконструираме докторската градина и Северния парк. Миналата година отворихме парк Врана – един невероятно красив открит музей. Тази година се надявам да започне изграждането и на новия парк Възраждане. Всичко това е насочено именно към зелените политики на столицата.

 Според вас кой е най-еко кварталът?

София като цяло е град с много зеленина, това се вижда най-много от гостите, които идват в града. На тях им прави впечатление първо зеленината и след това богатото културно-историческо  наследство. Имаме големи и красиви паркове. Във всеки район на София има поне по един парк. Но голяма част от тях са занемарени, зле поддържани през годините и изискват много сериозни инвестиции, за да могат да изглеждат добре. Затова започнахме изпълнението на тази програма, която реализираме ежегодно, не само в централните паркове и градини. Преди няколко дни посетихме един малък парк край Кремиковци, който кметът на района реализира, заедно с експонирането на археологически находки от ларгото от османския период.

В същото време в район Нови Искър има нов парк. Много е важно кметът на съответния район да има ясна визия за развитие на зелените площи и градинките. Ние се стараем да подкрепяме такива инициативи с възможностите на общинския бюджет. Тази година започваме цялостна реконструкция на парка около Националния дворец на културата. Част от този проект ще изпълняваме със средства по оперативна програма „Регионално развитие“. Стараем се да използваме европейските средства, защото бюджетът на града е ограничен.

 Тук е голяма ролята на гражданското общество, което трябва да бъде включено също в модернизирането на тези паркове. Вие как мислите?

Да, това е много важна тема. По моя инициатива от 4 години вече работи програма „Зелена София“ на Столичната община. Тя финансира граждански проекти, проекти на етажни собствености или неправителствени организации за облагородяването на пространствата около блоковете. Само за миналата година има подадени над 70 проекта. Хората се включват с личен труд, програмата финансира само оборудването и материалите. Това предполага и много сериозна грижа за поддържането на тези пространства. Предложила съм да се увеличат тези средства с 50%, за да можем да подпомогнем повече граждански организации. Задължително получават финансиране за облагородяване на околното пространство етажните собствености, които се включват с цялостно саниране на входовете си. Така се опитваме да стимулираме гражданите да бъдат по-активни.

Не трябва да забравяме и пилотния проект за разделно събиране на отпадъците в районите Кремиковци и Овча Купел, който започнахме да реализираме от миналата година. До края на тази година трябва да организираме разделното събиране в цяла София.

 Вярно ли е, че са нужни един милиард лева, за да не загубим голяма част от красивите паркове на София?

За съжаление, в началото на прехода много бързо бяха променяни закони, позволяващи голяма част от парковете на града да бъдат реституирани. С приемането на общия устройствен план на града и с приемането на подробните устройствени планове, успяваме да защитим тези зелени пространства така, че да нямат право собствениците да строят. В същото време, съгласно българското законодателство, тези собственици имат право на обезщетение. Това са огромни площи и действително средствата, необходими за тези обезщетения, са много големи. Те трябва да дойдат от данъците на всички нас. Все още тече гратисният период, така че нямаме програма в това отношение.  Но общината е длъжна рано или късно да направи такава програма и да започне разрешаването на този проблем.

 Чуват ли ви политиците, когато отправяте към тях апел за някакъв проблем на общината и те трябва да се намесят адекватно?

Политиците са различни. Някои чуват, някои не искат да чуват. Аз защитавам всички проекти, които засягат наистина гражданите на София. Това са реални теми от живота на хората. Наистина виждам един проблем с комуникацията, с диалога между политиците и гражданското общество. Няма как да не подчертая, че това е жизнено необходимо, за да може страната ни да се развива и да върви напред.

 Кога и къде ще бъде следващото разширение на метрото?

В момента се работи усилено върху изграждането на участъците на метрото от бул. „Цариградско шосе“ до летището и в ж.к. „Младост“ до Бизнес парка. Това са нови 8 км. метро мрежа с 9 нови станции. Започва тази година и строителството на още една метростанция на ул. „Сребърна“, продължението по булевард „Черни връх“. Това са проекти, които се реализират със средства по оперативна програма „Транспорт“. През 2015 г. очакваме първите два участъка да бъдат готови. Така ще се включим в групата европейски градове, които имат връзка чрез метрото с летището, централна гара, централна автогара и центъра. Това наистина е много необходимо за града. В същото време работим и по организирането на третия метро диаметър. Проектът за него е готов. Имаме уверението на Министерството на транспорта, че първият етап ще бъде финансиран със средства от следващия програмен период. През следващата година изграждането на централния участък на третия метро диаметър от „Театър зад канала“ до ж.к. „Красно село“. Това е много важен проект, мисля че всички виждаме ефекта.

 Смятате ли, че природосъобразният начин на живот е стъпка към това да бъдем по-щастливи?

Да, категорично. Отношението към природата, не само когато си извън в града, дори и в града, когато виждаш зеленината, дърветата, цветята и особено парковете, всичко това прави хората по-добри и по-щастливи. Идва пролет и това е най-красивият сезон, който се свързва със събуждането на природата за нов живот, зеленината, цветята. Ние се постарахме през последните години да покажем, че София е не само сива, а е зелена и цветна, и продължаваме в тази посока. Това е важна програма, по която работим и мисля, че хората го виждат и оценяват. Най-важното за мен е, когато видят разцъфналите цветя, да се усмихнат, защото животът не е лек, а в края на краищата се живее веднъж и трябва да откриваме и малките радости.

 Чувствате ли се щастлива?

Доставят ми удоволствие малки неща, малки радости. В този смисъл, когато човек няма големи претенции към живота, може би му е по-лесно да се чувства щастлив.

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...