15.8 C
София

Числото Куа Как да изчислим числото на живота си.

Всяко число Куа представлява специфичната енергия, която се намира в сезоните, в петте елемента и меридианната система на китайската медицина. Според фън-шуй някои части на дома или офиса са по-благоприятни за вас според вашето Куа число. Изчисляването на Куа идентифицира благоприятните сектори и неблагоприятните посоки за всеки човек в къщата. Знаейки числото Куа на обитателите на един дом, ние можем да организираме така помещенията в него, че да създадем една хармонична атмосфера, която да повиши жизнения тонус и да балансира взаимоотношенията в дома.

Числото Куа ни дава информация за благоприятните направления на:

• жизнеността, повишаването на осведомеността, взаимопомощта и здравето, любовта и запознанствата, спокойствие, концентрация, растежа и личностното развитие

Но също така и за направленията, които трябва да се избегнат:

• премеждия, пречки, скандали, заболявания

Също така числото Куа указва благоприятните цветове, тези, които успокояват, или тези, които трябва да се избягват. Понякога цветовете, препоръчани от числата Куа, не са тези, които ви харесват. В този случай, трябва да се намери компромис, тъй като числото Kуa съществува, но не ви задължава.

Числото Куа се изчислява от датата ви на раждане и вашият пол (мъжки/женски). Това не е нумерология и вашето Kуa число ще бъде различно от числото, изчислено според нумерологичните правила. За да го получите, трябва да съберете последните две цифри от годината на раждане.

Трябва да внимавате – проверете кога е настъпила Китайската нова година, тъй като за разлика от нашата, нейната дата се променя всяка година. Ако сте родени преди настъпването на Китайската нова година, приемате за рождена миналата година (в посочения по-долу пример рождената дата на жената е преди настъпването на Китайската нова година, затова се счита, че е родена през 1968 г., а не през 1969 г.).

След това събирате тези цифри. Ако сте мъж, изваждате сумата от 10, а ако сте жена – прибавяте 5. Благоприятните ориентации са разделени в две групи – Изток и Запад.

Пример за изчисляване на Куа:

Дата на раждане:

Мъж 15/07/1948 -> 48 -> 4 + 8 = 12 -> 1 + 2 = 3

Жена 20/01/1969 -> 68 -> 6 + 8 = 14 -> 1 + 4 = 5

Мъж

Изваждаме от 10

Жена

Прибавяме 5

10 – 3 = 7

Група Запад

5 + 5 = 10 = 1 + 0 = 1

Група Изток

За деца, родени след 2000
извадете от 9

За деца, родени след 2000

прибавете 6

 

Ако числото Куа се получи 5, за мъжете се приема 2, а за жените – 8. Във фън-шуй числото 5 не съществува. Това е зоната Tai chi, която съответства на енергийния център на дома, балансира Ин и Ян, това е сърцето и душата на къщата.

От следващата таблица може да се ориентирате кои са вашите благоприятни посоки.

 

Ориентация/

Число Куа

1

2

3

4

6

7

8

9

Успех

Юг-изток

Север-изток

Юг

Север

Изток

Север- Изток

Юг- Изток

Изток

Отношения

Юг

Север-запад

Юг-Изток

Изток

Юг- Изток

Север- Изток

Запад

Север

Здраве

Изток

Запад

Север

Юг

Север- Изток

Юг- Изток

Север- Изток

Юг- Изток

Хармония

Север

Юг-Запад

Изток

Юг- Изток

Север- Изток

Изток

Север- Изток

Юг

Черна звезда

Юг-запад

Север

Запад

Север- Изток

Юг

Изток

Юг- Изток

Север- Изток

Елемент

Вода

Земя

Дърво

Дърво

Метал

Метал

Земя

Огън

Група

Изток

Запад

Изток

Изток

Изток

Изток

Изток

Изток

В зависимост от вашето число Куа, трябва да изберете благоприятната посока за подсилване на областите от живота си: успех, взаимоотношенията с другите, здравето и хармонията със себе си. Черната звезда е най-лошата от вашите четири посоки и позволява на предизвикателствата да объркват живота ви. Избягвайте да активирате тази област.

По-долу ви предлагаме разширено тълкуване на таблицата:

Групата Изток

a 1

Неговият елемент е вода, сезонът е зима, част от денонощието – нощта. Цветът е черен или тъмно син. Меридиани – бъбреци и пикочен мехур. Водата носи воля, решителност, знания, а оттам и развитие в кариерата. Северът е благоприятен за концентрация, медитация, проучвания, четене, учене и памет.

При небалансирано число 1, Водата подхранва неговата противоположност: нерешителност, образуване на секрети, агресивност, проблеми с промяната, трудности при справянето със старите спомени, обезмасляване модели, фалшиви вярвания. Тя представлява вашия жизнен поток и начина, по който инвестирате в професионалния и личния си живот. На физическо ниво рисковете са свързани със заболявания на пикочните пътища и половата система.

Хармонизиращo направление: Север.

Стимулиращо направление: Запад и Северозапад, елемент Метал.

Направления, които трябва да се избягват: Югозапад и Североизток, елемент – Земя.

a 3

Неговият елемент е дърво, сезонът му е пролетта, част от деня – сутринта. Цветът му е тъмно зелено. Меридиан – черен дроб. Дървото носи красота, елегантност, хармония, творческа сила, въображение, емоции и се грижи за семейството.

Небалансирано, то носи лошо настроение, недоволство, ревност, завист, горчивина. На физическо ниво заплахите са заболявания, свързани с черния дроб. Тази област отразява семейния ви живот, на фона на взаимоотношенията ви с вашите родители и началници. Проблеми, негодувание и съжаление се проявяват при дисбаланс на числото 3.

Хармонизиращo направление: Изток и Югоизток.

Стимулираща посока: Север, елемент Вода.

Направления, които трябва да се избягват: Запад и елемент Метал.

Куа 4

Неговият елемент е дърво, сезонът е пролет, частта от денонощието – сутрин. Цвят – светло зелено. Меридиан – жлъчният мехур.

Дървото носи смелост, дързост, предприемачество, войнственост, точност. Той е положителен, победител, откъдето идват и богатството и просперитетът.

Небалансирано обаче, то носи недоволство, гняв, човекът става отмъстителен, войнствен, маниакален. На физическо ниво се очертават рискове от хронично главоболие и храносмилателни проблеми.

Хармонизиращo направление: Югоизток и Изток.

Стимулираща посока: Север, елемент – Вода.

Направления, които трябва да се избягват: Северозапад и елемент Метал.

Куа 9

Огънят е неговият елемент, сезонът е лятото. Частта от денонощието е обедното време. Неговият цвят е червен. Меридиани, свързани с него: сърце, тънкото черво, перикардът.

Огънят резонира с живота, яркостта, топлината, просперитета, щедростта, способността за щастие, радостта, страстта, ентусиазъма, интелигентността и сърдечността. На юг е кардиналната посока на дома, мястото на вашата социална дейност, на взаимоотношенията ви с вашето обкръжение. Той отразява вашия имидж, вашата репутация. Дисбалансът носи вълнение, колебания, агресивност, емоционална нестабилност. На физическо ниво – заболявания на сърдечната и съдовата система или кръвта – аритмия, тахикардия, хипер или хипотония, виене на свят.

Хармонизиращo направление: Юг.

Стимулираща посока: Югоизток, елемент – Дърво.

Направления, които трябва да се избягват: Север, елемент Вода.

Групата Запад

Куа 2

Земята е неговият елемент, периодът от годината – между сезоните, преходът от един сезон в друг. Част от деня е следобедът. Неговият цвят е жълт. Меридиан – далак и панкреас.

Куа 2 носи размисъл, интуитивност, задълбочени размисли и съзряване. Земята символизира утробата на Майката Земя. Югозападът е посоката на баланса, стабилността, хармонията и плодородието. Той приветства отношенията, двойката.

Небалансирано обаче то се превръща в противоречие и генерира ситуации на тъга и депресия, затруднения при управление на ежедневието, финансови или имуществени притеснения, собственическо отношение, както и ревност. На физическо ниво могат да се проявят проблеми от хормонален характер – аменорея, дисменорея, зачервяване на лицето.

Хармонизираща посока: Югозапад.

Стимулиращо направление: Юг, елемент Огън.

Направление, което трябва да се избягва: Изток, елемент Дърво.

Куa 6

Неговият елемент е метал, сезонът – есен, а частта от денонощието е вечерта. Нейният цвят е бяло, перлено сиво, бледо синьо или синкаво-сиво. Меридиан – бели дробове.

Kуa 6 трябва да се справи с това, което идва отвън. Това е нашето възприятие на света, но не само как го възприемаме, а най-вече как се защитаваме. То носи яснота, чистота, сила, почтеност, честност, отдаденост, предпазливост и предвидливост. Тъй като това е отношението ни с другите, това направление се отнася до подпомагане и грижи от страна на другите, приятелство, благодетели. Небалансирана, неговата противоположност генерира неспособност да се защитим от външния свят, въвеждане на ограничения за другите или за себе си, неспособност да се отдалечим от неща и събития, които са станали „агресивни“, носи духа на скръбта.

На физическо ниво се свързва с белодробни заболявания (грип, кашлица, бронхит, астма, респираторни алергии), кожата (дерматит, екзема).

Хармонизираща посока: Северозапад и Югозапад.

Стимулиращо направление: Югозапад, елемент Земя.

Направления, които трябва да се избягват: Юг, елемент Огън.

Куа 7

Неговият елемент е металът, сезонът му е есента, а частта от деня е вечерта. Цветовете му са бяло и перлено сиво. Меридиана е дебелото черво.

Куа 7 носи искреност, интуиция, мир и спокойствие, методичност и ефективност в работата и в живота. Тези качества правят Куа 7 предпочитан за образованието на децата. То носи съвет, там където се налага. Небалансирано се губят спокойствието и тишината, създава се напрежение, стрес, затруднено отдаване, страх от липси или невъзможност за контролиране на някои ситуации. На физическо ниво са възможни заболявания на стомашно-чревния тракт (констипация, възпаления, синдром на раздразненото черво) или на кожата (дерматит, сърбеж, алергии).

Хармонизираща посока: Запад.

Стимулиращо направление: Североизток, елемент Земя.

Направления, които трябва да се избягват: Юг, елемент Огън.

a 8

Земята е неговият елемент, периодът са преходните сезони, преминаването от един сезон в друг. Част от деня – следобед. Неговият цвят е жълт. Меридиан – стомах.

Kуa 8 носи причина и размисъл, здрав разум, практически смисъл, амбиция. Опитът е базата, на която се опира Куа 8. Ето защо североизток е посоката на мъдростта, знанието и образованието. Тя ви просветлява и ви дава възможност за достъп до „най-висше познание“. Небалансирана, тази посока затруднява управлението, ежедневието, кара ни да работим усилено, нарастват негативните преживявания, безплодните размисли. На физическо ниво здравословните заплахи са стомашните заболявания – проблеми с храносмилането, язви, стомашен рефлукс, болести на яйчниците, нарушения в менструалния цикъл.

Хармонизираща посока: Североизток.

Стимулиращо направление: Юг, елемент Огън.

Направления, които трябва да се избягват: Юг, елемент Дърво.

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...