14.8 C
София

ХУМА

 

 

Знаете ли, че преди великите открития на съвременната козметика, жените също са имали своите дребни хитринки? От гледна точка на вредните съставки, в голяма част от днешните мазила и помади, започнахме да си мислим, че май те са били облагодетелствани. Ежедневно близо до природата, сами са откривали чудодейното приложение на плодове, зеленчуци, билки и… кал. Защото сама по себе си хумата, позната на всеки, не представлява нещо повече от пръст. Бяла, жълта, синя, розова и червена, тя е използвана от древността като дезинфектант, за лечение и разкрасяване.

Днес хумата е широко използвана от козметичната индустрия – влагат я в шампоани, кремове, маски. Тя освежава, почиства от замърсявания, извлича токсините от кожата, разгражда излишната мазнина, лекува със своите микроелементи и минерали различни кожни проблеми.

В много региони можете да се снабдите с хума на буци, току-що извадена от земята, но този вариант ще ви отнеме известно време и усилия – трябва да изпечете буците хума, след това да ги „угасите“ в студена вода. Получената каша можете да запечатате в буркани и да използвате дълго време. Проверили този вариант твърдят, че използването на тази каша по време на къпане вместо душ-гел, им осигурява хубава и здрава кожа на цялото тяло, без възпаления и обриви, като забравят за сухотата на кожата, особено през студените месеци. На нас не ни се получи – печенето се оказа недостижимо без чужда помощ. Последиците – неописуеми, да кажем просто, неуспех.

Така че се насочихме към най-близката аптека, откъдето най-добрият вариант се оказабяла хума на прах. Цената на пакетче от 150 гр. варира от 1 до 3 лв., но от него ще имате за повече от една употреба, особено ако не го ползвате за цялото тяло. Бялата се оказа най-масово предлаганата хума, вероятно заради универсалните й качества – подходяща е както за нормална кожа, така и за суха, за склонна към омазняване, за чувствителна и проблемна.

Независимо за коя част от тялото ще я използвате и какво ще й добавите, сместта с хумата трябва да бъде като гъста каша, което да ви позволява лесно да я нанасяте с пръсти. Ако по погрешка стане по-рядка – ползвайте я в банята, за да не си отворите допълнителна работа. Освен ако не ви е останало още малко в пакетчето, което да добавите за сгъстяване.

Най-важно за процеса по приготвянето й вкъщи е да не използвате в никакъв случай метален съд – една чаена чаша би ви свършила чудесна работа. Допирът на хумата до метал води до химичната му реакция с микроелементите й, за която не открихме конкретни заплахи, но пък всички запознати с темата ни предупреждават строго да избягваме.

Друг тънък момент, ако ще подхранвате косата си, е дали новият й цвят не ви е изненадал неприятно. Тук единодушно се твърди, че маска-две седмично – и връщате естествения цвят на косата си за нула време. Така че боя+хума също е забранено съчетание.

За да няма недоволни – не трябва да забравяте, че хумата, като всеки вид почва, е изключително хигроскопична. Тя бързо попива всяка влага, включително и тази на вашата кожа. Така че в никакъв случай не оставяйте нанесената маска да засъхне върху лицето ви – отмийте я малко преди това. Ако сте я нанесли върху косата си – използвайте козметична шапчица. Ако нямате, найлонова торбичка върши същата работа, както се казва – сложете главата в торбата… и завийте отгоре с голяма кърпа. Постойте поне половин час, преди да отмиете.

Накрая няма да ви дадем по стандарт рецепти. Днес с такива можете да се снабдите за секунди от интернет. Но пък ще ви нахвърляме идеи, чрез които ще можете да откриете най-точната за вас смеска.

Една и съща маска с хума можете да нанасяте не само върху лицето, но и върху косата, стига да добавяте по супена лъжица алкохол към сместта. Така няма да имате нужда от шампоан, след измиването й с топла вода, тъй като по този начин  косата ви ще бъде подхранена, блестяща и чиста. Е, освен ако нещо в гъстотата на сместта не ви се получи. В такъв случай – измийте с шампоан, а следващия път просто я направете малко по-рядка.

Маските за лице винаги правете с 1 идея по-гъсти от тези за тяло и коса. Можете да импровизирате, според наличните продукти, като за основа използвате 2 супени лъжици хума на прах за лицето и малко повече за косата, според дължината й. За разтварянето на хумата използвайте розова вода, прясно, кисело мляко, сварена билка, или най-обикновена вода, резултатите винаги ще бъдат смайващи. Добавяйте съставки, чието въздействие сте проверили – няколко капки зехтин, за да избегнете пресушаване на кожата и да се възползвате от ценните му свойства. Един яйчен жълтък към вълшебната каша ще постигне ефект, недостижим за шампоана ви. Той ще се разпени при измиването, като не само ще измие косата добре, но и ще й придаде невероятен блясък. В негова помощ можете да добавите и лъжица оцет – най-обикновен, какъвто има във всяко домакинство. Оцетът в малко количество ще отстрани натрупаната мазнина и ежедневни замърсявания от косата ви, но въобще не ви го препоръчваме за кожата на лицето, защото гарантирано ще я възпали.

Опитайте, ще отнеме много малко време и пари, но пък със сигурност ще постигнете с естествени продукти неестествено ослепителен резултат!

 

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...