15.8 C
София

Храни на война с болката

Фибромиалгия е едно от най-често срещаните заболявания, близки до артрита. Оплакванията включват мускулни, ставни болки и хронична умора. Заболяването предразполага към депресия и социално изолиране. Тъй като е сложно за лечение, много от боледуващите от него се обръщат към диетата си с надеждата тя да повлияе на болката.

42% от участниците в скорошно проучване докладват, че определени храни правят болката и сковаността по-лоши. Каква е връзката между начина, по който се храним, и болката? Експерти смятат, че свръхчувствителните нервни клетки на гръбначния стълб и мозъка може да участват в начина, по който пациентите изпитват болка. Определени храни може да освободят невротрансмитери, които увеличават чувствителността, смята д-р Даниел Аркфелд, ревматолог в Университета по медицина в Южна Калифорния. Въпреки че няма достатъчно изследвания на връзката между храненето и фибромиалгията, експертите предполагат, че прилагането на следните правила със сигурност няма да навреди, а може да помогне на хората да се справят с хронична болка.

 

Яжте повече пресни храни

Яденето на пресни храни, лишени от консерванти и добавки, може да облекчи симптомите на фибромиалнгията и свързаните с нея стомашни проблеми. „Храни, които дразнят червата ще накарат тялото да изпрати съобщение на мозъка, което може да отключи симптомите на фибромиалгията“ – казва д-р Аркфелд. „За пациентите е по-добре да избягват пестициди и химикали“ – добавя той.

 

Внимавайте с кафето

Вярва се, че фибромиалгията е свързана с дисбаланс на химикалите в мозъка, които контролират настроението, и често е съпътствана с неспокоен сън и умора. Но опитите да се намали умората със стимуланти като кофеин могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. „Кофеинът първоначално зарежда, но след това поглъща енергия. Не препоръчваме да се употребява често“ – казва д-р Кент Холторф, медицински директор на „Центрове за фибромиалгия и изтощение“.

 

Стойте далеч от определени зеленчуци

За ставни болки е препоръчително да се избягват домати, картофи и патладжани. Смята се, че те влошават артрита и болките при някои пациенти. „Те съдържат компоненти, които са невротоксични. За малък процент пациенти, отказът от тях предизвиква огромни положителни промени“ – казва д-р Холторф.

 

Консумирайте омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини, които се съдържат в сьомгата и други мазни риби, се славят като здравословни за сърцето и могат да помогнат за облекчаване на болката. „Мастните миселини намаляват възпалението и помагат на мозъка да функционира“ – казва д-р Холторф. Проучване от 2006 с пациенти, болни от артрит, показва, че мастните киселини са намалили симтомите и болката при 60% от участниците.

 

Внимавайте с маята

Маята, заедно с нейния съучастник, глутена, може да допринесе за растежа на гъбички в тялото, които могат да увеличат болката, твърди д-р Холторф. Пациентите с фибромиалгия могат да са по-склонни да развият алергия към глутена. „Избягването на мая и глутен може да помогне за подобряването на състоянието им“ – казва д-р Аркфелд.

 

Избягвайте млечни продукти

Лактозната непоносимост засяга в различна степен около 70% от възрастните хора в света, така че не е изненадващо, че някои от пациентите с фибромиалгия могат да имат проблем с храносмилането на млечни продукти. Вероятно това е причината, поради която в рамките на изследване от 1998 г. пациентите, които са прибягнали към веган диети, са съобщили за подобрение на симтомите на заболяването.

 

Откажете се от аспартама

Според д-р Холторф отказването от аспартама може да помогне за облекчаване на болката. Изкуствените подсладители, които се съдържат в много от безалкохолните напитки „с нула калории“ и бонбоните без захар са част от химична група, наречена екситотоксини, които активират неврони, увеличаващи чувствителността към болка. Въпреки че аспартамът не е опасен за здрави хора, ако се консумира в умерени количества, той може да увеличи чувствителността на пациентите с фибромиалгия.

 

Кажете „Не“ на бързото хранене

Националната асоциация за изследване на фибромиалгията препоръчва спиране на рафинираната захар, пържените храни, преработените храни – с други думи, на повечето храни, които можем да намерим във веригите за бързо хранене. Освен че допринасят за качване на теглото, тези храни могат да раздразнят мускулите, да нарушат съня и да изложат на риск имунната система. 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...