20.8 C
София

Хомеопатия и детско здраве през лятото

Д-р Томова е специалист по вътрешни болести и клинична хомеопатия, зам.-председател на Българската медицинска хомеопатична организация, управител, съосновател и преподавател на Европейска школа по клинична хомеопатия, обучаваща студенти по медицина, лекари и фармацевти.

Що е то хомеопатия?

Създадена преди повече от 250 години от д-р Самуел Ханеман, който след дългогодишни наблюдения и експерименти установил, че веществата, които в измерими дози могат да причинят болест, в безкрайно малки дози могат да излекуват такава, протичаща с подобни симптоми. Оттук идва и името „хомеопатия“ (homeos- подобен, и patos – болест). Идеята на Ханеман не е нова – още Хипократ е забелязал, че „нещата, които са причинили заболяването, могат да го излекуват”.

През годините този метод се развива и утвърждава не само в Европа, но и навсякъде по света. В Европа традициите му са особено силни във Франция, Германия и Великобритания.

Хомеопатията лежи на три основни принципа:

–          Similia similibus curantur – подобното се лекува със подобно. Подбираме медикамент, разработен на базата на вещество, което в големи дози при здрави индивиди причинява симптомите, които искаме да лекуваме.

–          Индивидуален подход – всички детайли са съществени, защото целта на методиката е да подкрепя реакцията на организма за преодоляване на патологичното състояние, а всеки организъм е различен.

–          Безкрайно малката доза – медикаментите, които използваме, са резултат от многократно разреждане на “тинктурата-майка”. 1 част активно вещество се разрежда с 99 части разтворител, от получения разтвор се взема 1 част, която се разрежда отново с 99 части разтворител и т.н.

Защо хомеопатия?

Тя е абсолютно безвредна и може да се прилага при деца, бременни, хора с алергии, лактозна непоносимост и т.н. Няма нежелани реакции и лекарствени взаимодействия, ефикасна е и не може да се предозира.

Идеи за лятната аптечка

 На път с деца – при по-малките деца, както и при много възрастни, пътуването се съпровожда от гадене, повръщане, прилошаване и редица неприятни симптоми.

–          Cocculus indicus 9 СН – за профилактика и овладяване на прилошаване при пътуване, гадене, повръщане, силна отпадналост, дори мускулна слабост – остра миризма, недоспиване, претоварване влошават симптомите, затоплянето на тялото облекчава.

–          Тabacum 9 CH – прилошаване, гадене и повръщане, но силно изразена вегетативна реакция – студен пот, световъртеж, слюноотделяне – чист въздух, затваряне на очи, хладен въздух.

–          Petroleum 9 CH – главоболие, гадене, световъртеж – похапването облекчава.

–          Кокулин – кобиниран препарат – съдържа горните три.

–          Borax 9 CH – прилошаването е резултат от вертикални движение – самолет или кораб.

 

Стомашно-чревните проблеми, за съжаление, също са характерни за сезона.

 Профилактика чрез пробиотик – можете да започнете приема му няколко дни, преди началото на почивката и да го продължите през цялото време, докато сте там, с цел намаляване на риска от чревни инфекции.

В случай, че все пак детето страда от повръщане или диария, можете да приложите следните медикаменти:

–          Arsenicum album 9 СН – при разстройство, когато се подозира консумация на престояла храна или храна от несигурен източник. Приемат се по 5 гранули след всяко диарично изхождане.

–          Podophyllum peltatum 9 CH – при т.нар. „диария на туриста“, свързана с комбинация от прегряване, немити ръце, прием на необичайна храна. Приемат се по 5 гранули след всяко диарично изхождане. Този медикамент е подходящ и при диария, свързана с никненето на зъбките.

Повръщането и разстройството при малки деца може да доведе до бързо обезводняване. Да се търси лекарска помощ!

За бърза реакция в тези ситуации, освен хомеопатичните продукти, имайте в себе си и следните медикаменти и добавки, които могат да ви бъдат от полза:

–          Bapticia tinctoria 9 СН – при „чревен грип“, свързан с разстройство и температура. Приемат се по 5 гранули, толкова по-често, колкото по-изразени са оплакванията (вкл. и на всеки час).

–          Ipeca 9 СН – при упорито гадене и повръщане, но не облекчава чувството – по 5 гранули, според ритъма на оплакванията, вкл. и на всеки час, ако е нужно. При трудно овладяване на оплакванията, може да се приложи и свещичка Вомитус хил.

–          Nux vomica 9 CH – медикамент за повръщане, но когато човек се чувства облекчен.

–          Хидрасек за възрастни, деца или кърмачки  – при разстройство.

–          Хидратин α – при повръщане и/или разстройство – това са прахчета за възстановяване на електролитния баланс (т.е. на загубените с повръщането или разстройството микроелементи).

Летните спортове и детето – обикновено лятото е активен сезон, но за съжаление, колкото повече децата спортуват, толкова повече се увеличава възможността. Какво да прилагаме при нараняване:

–          Arnica montana 9 CH е приложим при всякакви травми. Приложението на този медикамент намалява риска от кръвонасядане и ускорява възстановяването на тъканите. Приема се веднага след травмата – няколко пъти по 5 гранули през 10 мин., след което на всеки час по 5 гранули в първия ден. След това, ако е необходимо, за още няколко дни 3-4 пъти по 5 гранули.

–          Arnigel – гелче, приложимо при наранявания без нарушена цялост на кожата и при възраст над 1 год. Допълва ефекта на Arnica montana.

–          Ruta graveolens 5 CH – добавяме към Arnica montana, когато има изкълчване.

–          Apis mellifica 15 CH – намаляване на отока.

Слагаме лед и даваме горните медикаменти.

 Лято означава слънце и време на открито – не забравяйте, че профилактиката предхожда терапията. Предвидете за аптечката следните медикаменти за случаи на висока температура, слънчево изгаряне, алергия или ухапвания от комари.

–          Belladonna 15 СН – при температура, възпалено гърло или слънчево изгаряне – топлината се усеща от разстояние. При всички тези състояния се приемат по 5 гранули, толкова по-често, колкото по-изразени са симптомите (в началото и на 15 мин.) При изгаряне и при възраст над 2,5 год., върху зачервените участъци може да се използва Хомеоплазмин маз, която ще доведе до бързо облекчение и възстановяване на кожата. Тази маз е подходяща и при подсичане, охлузване, протъркване на определени участъци от кожата, но без нарушаване на нейната цялост (т.е. не е за приложение върху рани).

–          Apis mellifica 30 СН – леко зачервяване и при силна кожна реакция след ухапвания от комари. Дава се начесто, заедно с Ledum palustre (двете лекарства се редуват през 15-20 мин. за няколко приема и после през час до облекчаване). Apis mellifica 30 СН може да се приложи и при други видове алергични обриви, както и при оток след травма (напр. изкълчване), като в тези случаи се приемат се по 5 гранули, толкова по-често, колкото по-изразени са оплакванията (вкл. и на всеки час или по-често).

–          Muriaticum acidum 9 CH – подходящи за прилагане при слънчеви алергии, в комбинация с Apis mellifica 15 CH

–          Слънцезащитен продукт с достатъчно висок фактор (за децата задължително над 30).

 

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...