20.5 C
София

Тъкани с алое вера се грижат за кожата ни.

 

Алое вера е едно от най-известните африкански растения. Познато и като „лилията на пустинята“ и „растение на безсмъртието“ заради лечебните му ефекти. Алое вера се състои от 96 процента вода, листата му съдържат над 75 хранителни вещества и 200 активни съединения, сред които 20 минерала, 18 аминокиселини и 12 витамина. През историята то неведнъж е разкривало различни страни от своите магически способности – като започнем от използването му от Клеопатра в почти легендарните й грижи за сатенената гладкост на кожата й, до медицинското му приложение за лекуване на ранените войници по време на походите на Александър Македонски.

Съдържанието на растението подпомага обновяването на клетките на кожата, създаването на здрав епидермис и е мощно оръжие срещу кожни проблеми и увреждания. В модерния свят то се използва не само в кремовете, но и в напитки, продукти за коса и декоративна козметика.

Сега новаторите в областта на текстила вграждат капсули от алое вера в тъкани. Първоначано те изпробват с отличен резултат тази идея с чаршафи и спално бельо. Далеч по-заинтригувани са обаче от идеята растението да бъде използвано в тъкани, които се носят върху кожата – за дрехи, които предотвратяват стареенето, отстраняват мъртвите клетки и пазят кожата от бактериални инфекции. Така те създават облекла от микрофибър с открита конструкция и „имплантирано“ алое вера.

Текстилът с алое вера хидратира и успокоява кожата. Вградените „капсули“ алое вера са микроскопични, херметически затворени и водоустойчиви. Те се отварят, за да освободят гела, само когато платът има съприкосновение с кожата – т.е. всеки път, когато дрехата бива облечена.

Освен че поддържат тялото топло, платовете с алое вера имат и някои допълнителни функции, като предотвратяване на потенето, абсорбиране на лошата миризма и осигуряване на анти-бактериална защита.

Материи с алое вера се използват главно в производството на бельо, тъй като то е в непосредствена близост до кожата. Освен за бельо и чорапи за възрастни, пред тъканите с алое вера се открива голямо бъдеще и в детската мода, тъй като всяка майка без съмнение би предпочела да облича детето си в материи, които предпазват от инфектиране ожулените лакти и колене.

Въпреки че материите с алое вера са относително нови за текстилния бранш, няколко компании започнаха да експериментират с идеята.

YOU Intelligent Clothing е спортно облекло, което вече има две линии – едната с обогатени със сребро материи, а другата – с алое. Марката за бельо Simone Perele пък пусна серия от сутиени и бикини с обогатена с алое вера дантела. Наречена “Carresence”, колекцията безпроблемно съчетава красота и комфорт – обикновено дразнещата дантела сега е по-полезна за кожата от всяка друга част от облеклото.

Сега всички се интересуват от техническите иновации при материите. Те обещават един свят, в който човек може да избегне употребата на лосиони и кремове и пак да има перфектна кожа, благодарение на интелигентния избор на тъканите, които са близо до нея през целия ден.

Подобни открития отпращат в миналото дните, когато хората купуваха дрехи заради техния цвят, цена или устойчивост при пране. Текстилните дизайнери са категорични, че в съвсем близко бъдеще почти всяка част на облеклото ще е обогатена с полезни вещества.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...