8.8 C
София

Теорията за „кухата земя”

Основите на днешната конспиративна теория са поставени още от известния астроном Едмънд Халей през XVII-и век. Той изказва предположението, че Земята е изградена като куха черупка с дебелина около 800 км, с две вътрешни концентрични обвивки и с ядро във вътрешната сърцевина. Всяка от тези сфери има собствена атмосфера и всяка черупка има свои магнитни полюси, като сферите се въртят с различна скорост. Той смята, че вътре има и светлинен източник и вътрешните светове вероятно са населени. Той предполага също, че Северното сияние е следствие от газа, който излиза от вътрешната земя през полюсите. Халей предложил тази теория, за да си обясни аномалните, показания на компаса.

Идеята, че съществува подземен свят е много древна и се среща в преданията и митологиите на много култури. Във всички древни религии присъства идеята за подземното царство, където цари мрак и ужас – от древногръцкото на Хадес, през скандинавския свят на черните елфи, еврейския Шеол и се стигне до християнския Ад. В древните келтски и месопотамски легенди също се срещат истории за хора, посетили подземните светове. Сред привържениците на конспиративните теории е особено популярно преданието на индийското племе наги, които твърдят, че техните предци са се появили в древни времена от подземна земя във вътрешността на Земята. Сходни са и легендите на индианците апачи и ирокези за тунел в Аризона близо Кедър Крийк, през който техните древни предци за излезли от вътрешността на Земята в подземния свят. Според преданията на бразилските индианци, техните предци също са се появили в древни времена от подземната Земя, а много от тях все още живеят там. Други индиански легенди разказват, че предците на империята на инките са дошли от подземни пещери, които са разположени на изток от Куско, Перу.

Оттогава до наши дни теориите не стихват и хиляди съвременни теоретици обсъждат по интернет форуми „най-голямата тайна на всички времена„. В YouTube могат да се видят стотици видео материали в подкрепа на теорията и „оригинални” снимки, като се твърди, че сателитните изображения на Google Earth са били променени, за да се прикрие съществуването на дупките. Докато други твърдят, че дупките на видеоклиповете и снимките са чиста проба монтаж.

Какво представлява Кухата земя според споменатите теоретици? Това е подземният рай, където живеят изгубените израелски племена. Или Царството Божие, където се намират изчезналите викингски колонии, мигрирали към Гренландия. Там се изселват победените германци в периода след Втората световна война, това е мястото, от което идват летящите чинии и където хората живеят стотици години в отлично здраве. Където има мир и благоденствие за всички.

Агарта (понякога Agartta или Agharti) е легендарната земя, за която се смята, че се намира в земното ядро. Тя е в основата на много от теориите за Кухата земя и е популярна тема в езотеричната литература. Шамбала (известен също като Shambalah или Shangri-La) е нейната столица. Митичният град Шамбала е известен под различни имена: Забранената земя, Земята на бялата вода, Земята на живите Богове и Страната на чудесата. Индусите са го наричали Aryavartha (буквално Царството на арийците; Страната на достойните), но в Азия е най-известен с името си на санскрит Shambhala, което означава „мястото на мира, на спокойствието“. Тя е населена от Посветените – старейшини, които са духовните водачи на човечеството.

Митът за „подземното царство” на свръхнапреднала раса и нейните богатства е блазнил много умове през годините. Както е известно, Хитлер е бил поклонник на различни езотерични практики и създава „Обществото Туле”, което се занимава с тибетските митове за проходите в дълбините на Земята. Целта му е откриването на подземната раса и създаването на супер раса арийци, която да управлява света. Съществуват предположения, че Хитлер заповядал изследователска мисия за намирането на такъв проход в Антарктида, в земята на кралица Мод. Тези слухове се основават на базата на една реч на адмирал Дьониц пред немска подводница през 1944 г., когато той заявява, „немският подводен флот е горд, че е построил невидимо укрепление за фюрера в дълбините на вечния лед“. Има слухове, според които Хитлер и главните му съветници са избягали в последните дни на Третия райх именно през отвора на Южния полюс (Антарктида), където те открили вход към вътрешността на Земята. Според Hollow Earth Research Society, те все още са там. След края на войната, както твърдят от организацията, съюзниците открили, че повече от 2000 учени от Германия и Италия са изчезнали заедно с почти един милион души в земята отвъд Южния полюс. Но това е друга конспирация…

В по-нови времена привържениците на теорията за подземната цивилизация се основават на свидетелствата на американския генерал Бърд. Адмирал Ричард Е. Бърд от Военноморските сили на САЩ е първият пилот, прелетял до Северния полюс през 1926 г. и над Южния полюс през 1929 г. Той говори за Антарктида като „Земята на Вечната Мистерия“. В дневника си от четвъртата си арктическа експедиция през 1947 г. Бърд е цитиран да казва: “Сегашната експедиция откри огромна нова земя“, визирайки именно подземното царство. Днешните изледователи на темата казват, че тези изявления създали голям интерес по онова време, но оттогава в пресата не могат да се намерят следи от тях. Всъщност няма фактически доказателства за това, че Бърд наистина е правил такива изказвания. Единственото доказателство е копие от бордовия дневник на самолета, с който е прелетял Южния полюс, в който той описва подземния свят. Самият дневник мистериозно изчезва, а пък копието още по-мистериозно се появява в библиотека в Охайо след 40 години. Според въпросното копие от дневника Бърд разказва за влизането си в кухата вътрешност на планетата. Зедно с пилота си, при полета си над полюса, те внезапно попадат във вътрешността на Земята, където пътуват километри над долини, езера, реки, планини покрити със зелена растителност. Той говори за видените огромни животни, приличащи на мамутите от древността и за градовете на процъфтяващата цивилизация. Външната температура е била 24 градуса. Неговият самолет бил посрещнат от летящи машини от такъв тип, какъвто никога не бил виждал преди. Те го придружили до безопасна зона за кацане, където били любезно посрещнати от емисари от Агарта – всички били високи, руси и синеоки. След кратка почивка той и екипът му са отведени при царя и царицата на Агарта. Те му казали, че му е било разрешено да влезе Агарта поради високите му морални качества. Уведомили го също, че са загрижени за безопасността на планетата, заради бомбите над Хирошима и Нагасаки. След посещението Бърд и неговия екипаж, те са отведени отново на повърхността на планетата. Бърд заявява, че Северният и Южният полюси са само два от многото отвори към центъра на Земята. В действителност по време на Четвъртата Антарктическа експедиция на Бърд, на 11 февруари 1947 пилотът Дейвид Бангер прелита близо до 101° и.д. и вижда свободна от сняг и лед територия, в която има три големи езера и около 20 по-малки с незамръзнала вода. Този „оазис“ с площ около 1000 км2днес е кръстен на негово име. Конспираторите също не са единодушни точно при коя експедиция Бърд прави това „откритие” – в мрежата можем да намерим цитирани и двата полюса. Докато доказателствата в подкрепа на теорията за кухата земя са предимно устни разкази, то отричащите я звучат солидно:

Визуални доказателства

Най-дълбоката дупка, пробита към днешна дата, е на петролният кладенец Chayvo Z 44 и е дълбока 12 376 м, част от проекта на Exxon Neftegas на остров Сахалин. Засега визуалното познаване на структурата на Земята се простира дотам.

Плътност

Въз основа на размера на Земята и гравитационната сила на повърхността й, средната плътност на Земята е 5,515 г/см, а плътностите на типични повърхностни скали са само на половината. Ако значителна част от Земята е куха, средната плътност ще бъде много по-ниска от тази на повърхностните скали. Единственият начин Земята да има съществуващата сила на гравитацията, е да притежава вътрешност от много по-плътен материал. Никел-железните сплави, от които се предполага, че е изградена вътрешността, имат плътност, варираща от около 10 до 13 г/см, което е средната плътност на Земята, потвърдена да момента.

В допълнение, формирането на планетата потвърждава това, което знаем от законите на физиката – когато материята се уплътнява, тя няма да остави пролука в центъра. Създаденото небесно тяло може да бъде само плътно.

В заключение можем да кажем, че е очевидно, че поддръжниците на различните конспиративни теории могат да си измислят всичко, но все още има някои основни закони на физиката, които не могат да бъдат пренебрегвани. Историята, която се приписва на адмирал Бърд, е повече от съмнителна, а останалите легенди и предания на древни цивилизации могат да си останат само това – част от историческото наследство на техните наследници. Поради тези причини смятаме, че хипотезата за Кухата земята трябва да се приема само като едно интересно литературно четиво и да се остави на въображението на писателите-фантасти.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...