13.5 C
София

Съвременната жена – Супермен в пола

„Госпожице прекрасна, мога ли да ви изпратя?“ – Попита Х

„Нито съм госпожица, нито съм прекрасна, а мога да си ида и сама.“ – Отговори ТЯ

Тази затапваща реплика от близкото минало, която даваше превъзходни резултати в елиминирането на всякакви нахалитети, тип „ селски сваляч“, винаги ми оправяше настроението. Да, една истинска жена обезателно трябва да има в чантата си поне 10 лв., с които да се метне на първото такси и да остави неподходящата компания на някой левент зад гърба си.

Това беше до момента, в който, отваряйки вратата, се оказа, че 20-те електроуреда вкъщи сериозно са пренатоварили изстрадалото ни 40-годишно ел.-табло и се налага бушоните незабавно да бъдат сменени. По добрата стара традиция на Мърфи точно в този момент мъжът е или в командировка, или в невъзможност да се отзове веднага, поради лоша подредба на звездите или просто е прекалил с почерпките за поредния празник във фирмата, и да пипа ток е равносилно на безумие.
Хвърлих се буквално от антрето с полусъбуто токче да се катеря по стълбата, за да стигна до бушоните, тъй женската ми природа не е сметнала за необходимо да ме създаде с размер 1,90 и само с протягане на ръка да мога да върна осветлението в дома си.
В бързината, с отработено движение, хвърлих един диагонален поглед дали по мен няма нещо, което моментално ще ме превърне в проводник на електричество и след една бърза молитва към небесата да ме оставят непокътната, се заех да ремонтирам. След поредното прецъкване на жичките, от които освен тъмнина, друго не се получи, набрах благоверния и с рязък тон заявих, че романтиката на свещите хич не ми допада. От другата страна на телефона чух само едно окуражително: „Ти си мъжко момиче! Опитай пак и ако не стане, като се прибера след 4 часа, ще го оправя“.
Точно тогава ме споходи дълбокото усещане, че нямам никакво желание да съм мъжко момиче. Искам просто да съм момиче. Искам даже да съм от тези момичета, по-известни като кифли, които приемат за свършек на света един счупен нокът. Според тях бушон е модна марка, а ел.-табло е хитов магазин в мола.
Мъжкото момиче е универсален боец. То става сутрин, приготвя закуска за детето, докато притичва с маша за коса в ръка, цели 8 часа овладява гнева си на работното място и съвместява своите собствени задължения с тези на поне още петима колеги, обикновено „тесни специалисти“ от мъжки пол. След което, докато се прибира, пише домашните по телефона и запазва час за лекар на любимия, защото него го е страх от кръв. Никога не взима готова храна за вкъщи, тъй като се притеснява някой друг да не й отнеме удоволствието да виси 3 часа пред печката, докато около нея се разопаковат пакети с чипсове и кроасани. И преди да заспи с любимо четиво, мъжкото момиче подрежда с едната ръка всички играчки, а с другата прибира изсушеното пране.
Мъжкото момиче може да се облече за половин минута и за още толкова да се гримира, защото час и половина е гонила наследника си с пуловер в ръка и още половин час се е опитвала да обясни, че „Къде са ми чорапите?“ и „В чекмеджето.“ – нямат нужда повече обяснения.
Има една реклама, в която една жена с бебе в едната ръка и бизнес чанта в другата е способна дори да не се изпоти. И в същото време мъжът й, който е подпирал бюрото цял ден, се пльосва бездиханен от вратата на фотьойла и не е възможно дори да се дезодорира.
Категорично смятам, че светът има нужда от много по-малко „мъжки момичета“ и много повече от „момичета“. Жени, които знаят, че не е нужно да носят пантофите на мъжа си, за да му покажат, че го обичат. И че ако в съботната сутрин не скачат да правят закуска, защото силната им половинка ги е изпреварила, не се добавят черни точки към същността им.
Това, всъщност, трябва да го разберат мъжете. Ние отдавна сме наясно, че като истински Супермен в пола, можем да бъдем едновременно успешни и като майки, и като работещи жени, и като майстори на капещи кранове и несветещи лампи.
Направо да се чуди човек защо жените години наред са се борили за правото да гласуват и да посещават увеселителни заведения, наравно с мъжете. Като в днешно време все по-малко представителки на нежния пол използват правото си за вот и ходят на заведение, просто защото имат много по-важна работа от това да показват новите си тоалети в среднощните часове и да висят на опашки пред урните.
Природата е била изобилно щедра към мен като ми е изпратила за приятели мъже, които успяват само с едно изречение да формулират това, което много мислителки все още се чудят как да обяснят.

Да оставим жените да управляват, а мъжете да си гледат истинския живот – секс, хобита, риболов, коли. Тогава всичко ще е много по-лесно и напрежението ще изчезне от самосебе си.“ Около това предложение се обединиха повечето ми другари, разчитайки, че така ще тушират напъните ми да чуя нещо дълбокомислено. С две думи жените априори са предопределени да се нагърбват с цялата вселенска отговорност, за да могат мъжете да опитват от истинския живот.
Докато свалям предпазните очила и спирам бормашината, си мечтая в гардероба на повечето жени да преобладават роклите, а не панталоните. Високите токчета да не се слагат само 3 пъти годишно и печката да не е запазената им територия. И на въпроса „Къде ще ме заведеш?“ успешните момичета да не получават отговор „На обичайното запазено място – в кухнята“. Защото една истинска жена може едновременно да бъде и мъжко момиче и само момиче. Докато на мъжете им подхожда просто да бъдат мъже.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...