6.8 C
София

Суровоядство

Всеядните суровоядци – омнивори, както и тези, ядящи изключително и само сурово месо, са доста по-рядко срещани.

Ако, повлияни от безбройните телевизионни формати, решите да организирате домашно кулинарно парти, предлагайки на гостите си всевъзможни готвени, печени, варени и карамелизирани специалитети, не изпадайте в паника, ако някой от присъстващите ви фиксира с проблясващ поглед и заяви – аз съм суровоядец. Човекът вероятно е съвсем безопасен, а блясъкът в очите му навярно се дължи на изключително витаминозния му начин на хранене. Просто му сервирайте някой и друг домат, краставица и каквато там зеленина ви се намира, и доброто настроение няма да бъде застрашено.

Суровоядството при хората е древно, колкото самото човечество – тук включваме и всички еволюционни форми, предшестващи появата на Homo Sapiens. Всъщност това е била единствената хранителна практика, преди да бъде открит и контролиран огънят. Съществува вероятност още преди огъня, някои човекоподобни, живеещи в близост до кипящи термални извори, да са открили чудото на сварената храна, но за това няма никакви достоверни данни.

Преди да се замислим над ползите и вредите от суровоядството, е добре да се запитаме защо древните ни предци са се отказали от него в мига, в който са намерили начин да обработват храната термично. Възможно ли е просто да са си казали – добре де, знаем че да ядем сурова храна е толкова полезно и екологично, обаче вече ни омръзна, нека видим какво интересно можем да измислим като печем, пърлим, варим или опушваме това, което до вчера похапвахме съвсем а ла натюр. Човешкият стремеж да измисля нови, дори безмислени неща, за да се разнообрази, е безспорен, но все пак едва ли това е основната причина човечеството масово да мине от сурова на готвена храна. Може би пък изведнъж са решили, че обработената храна е по-вкусна, въпреки че стотици хиляди години са били суровоядци? Друга възможност е това да е първата женска световна конспирация – да се създаде у древния човекоподобен мъж вкус към готвената храна, за да има причина той да се прибира в семейната пещера дори през лятото, вместо да се шляе свободно навън и сам да глозга в суров вид това, което е успял да улови.

Нека все пак да заложим на по-рационални причини за тази промяна в хранителните навици. Основните предимства на сготвената храна пред суровата са няколко. Консумацията й е по-лесна – след правилна термична обработка тя става по-крехка и мека. Това на практика удължава и живота на хората във времената, когато не е имало зъболекари. Храната става по-сигурна – много вредни бактерии в месата и растенията се унищожават в процеса на готвене, разложителните процеси спират и периодът на съхранение на храната се удължава. Появява се и възможността храните да се комбинират и хомогенизират, което води до по-голямо разнообразие. А с напредването на кулинарните технологии става възможно с по-малко количество храна организмът да получи много повече калории, които да изразходва по-бавно. Като цяло суровата храна има ниско КПД, защото често енергията, която организмът изразходва, за да я усвои, е почти равна на енергията, която извлича от нея. Като най-разбираем и краен пример, макар несвързан с древността, можем да вземем шоколада – за да получи организмът на един суровоядец калориите, съдържащи се в едно парче шоколад, той ще трябва да изяде килограми сурови какаови зърна и захарна тръстика. Същият принцип важи за хляба и куп други храни. Това е и причина приемането на сурови и непреработени продукти да е в основата на повечето диети за отслабване – просто тялото ни изразходва много повече време и калории, за да ги обработи.

Всъщност предимствата на суровата храна до голяма степен се припокриват с недостатъците ѝ. Ниската й калорийна ефективност на практика е за предпочитане при съвременния заседнал начин на живот. Кому е нужно да приема дневно, чрез обработени и сготвени храни, същото количество калории, с които един древен ловец е изкарвал цяла седмица, а след това 10 часа да седи пред компютъра и 8 часа пред екрана на смартфона, помръдвайки единствено пръстите си? Другото важно предимство е липсата на термична обработка, което при някои продукти може да носи риск от болести и натравяне, но ако е сигурно, че храната е прясна и свободна от вируси и вредни бактерии, организмът получава всички тези ценни и полезни съставки, които високите градуси унищожават. Но може би едно от най-важните предимства е искрената вяра на суровоядците, че начинът им на хранене е полезен и дори вълшебен за организма им, прави ги в някаква степен по-възвишени и съвършени същества. Такава вяра сама по себе си кара човек да се чувства по-добре и да постига целите си.

Живата храна е живот, мъртвата храна е смърт. Това е основният девиз във философията на модерното суровоядство. Като всеки девиз, той звучи малко плакатно и всъщност е неточен. Рядко се срещат хора, хранещи се с нещо наистина живо. С изключение на народите, пасящи трева и ексцентриците, подложили се на диета от стриди, всички, включително и суровоядците, ядат неща, които вече са мъртви. Консумацията на карпачо или сурова риба, основни храни за месоядните суровоядци, е нещо доста по различно от това да се опиташ да изядеш бягащо теле или жив шаран. В едно салатно плато също няма никакъв живот – по-точната дума в случая би била натюрморт. А дори хора, редовно поемащи сериозни количества концентриран алкохол, не споделят да са попадали на живи ядки. Но от друга страна в идеята за „живата храна“ има доза истина. Прясната сурова храна съдържа редица ценни вещества, които биват напълно или частично разрушени след термична обработка. В този смисъл суровите продукти дават на организма големи количества естествени ензими и витамини, които го зареждат с нива на жизнен тонус, несравними с тези, които може да осигури една яхния или тройка кебапчета.

Линията, която разделя суровата от несуровата храна, е 38° С. Храна, подложена на температура над гореспоменатата, вече се смята за термично обработена. Затова, ако сте екстремен суровоядец, внимавайте като похапвате на плажа в някой особено горещ летен ден – може да се окаже, че несъзнателно сте се отклонил от строгата си диета.

Интересен факт е, че съществуват и суровоядци-пушачи, но най-ревностните идеалисти предпочитат да си доставят необходимото количество никотин, дъвчейки тютюневи листа, без да нарушават табуто на термичните процеси. По-екстремните суровоядци дори правят разлика между бутилираната и свободно течащата вода – едната смятат за мъртва, а другата – за жива и полезна.

Подобни крайности едва ли работят в полза на суровоядската идея – те по-скоро отблъскват традиционалистите и изграждат сектантски имидж на суровоядството в очите на скептиците.

В действителност, за много хора с предразположение към определени заболявания, суровоядството би могло да бъде изключително полезно, даже животоспасяващо. В други случаи обаче, то може да има дори фатални последици. Затова всеки, решил да премине изцяло към този режим на хранене, задължително трябва обстойно да се запознае с принципите му, да се консултира с лекар и диетолог. Ние все още носим гените на древните си предци и вероятно сме способни да изядем доматите с колците, без допълнителна обработка и без сериозни последствия, но все пак от откриването на огъня са изминали около милион години, през които човешкият организъм се е пригодил към приема на обработени храни. Затова преди да подложим стомаха и тялото си на крайности, е добре да бъдем добре подготвени.

 Балансираната диета на съвременния човек задължително включва сурови храни, обикновено под формата на зеленчуци и плодове. В този смисъл всички хора консумират сурови продукти, но суровоядци наричаме тези, чиито хранителен режим се състои почти изцяло и само от сурова храна.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...