10.3 C
София

Спешни мерки за премахване на натрупаните токсини

Днешният начин на живот, включващ неправилно хранене, заседяване и непрекъснатото замърсяване на околната среда, ни пренасищат с токсини, с които организмът често не е в състояние да се справи. Решението?Да се подложим на детоксикация. По-точно, да премахнем от кръвта и лимфата натрупаните токсични утайки. Трябва да знаете, че в първите дни можете да чуствате по-силна умора, промени в настроението, главоболие и леки кожни проблеми. Те са знак, че токсините се елиминират. Също така съобразете, че този тип програми са разработени за хора в добро общо здравословно състояние. Не се колебайте да се консултирате с лекар, ако имате някакви съмнения относно способността си да я проведете.

Предлагаме ви няколко мерки, които може да предприемете, за да разтоварите вашия организам от натрупаните токсини. За начало можете да пробвате в продължение на две седмици и ако се чувствате добре – да продължите още две.

Лимон за стимулиране на черния дроб

Черният дроб е основният орган в процеса на детоксикация. Въпреки многобройните си функции, той е основно отговорен за премахването на отпадъците и неутрализирането на токсините, циркулиращи в организма. За да го стимулирате, започнете деня си с пресен лимонов сок, смесен с топла вода. Знае се доста за стимулиращото и антисептичното действие на лимона, но е малко известно, че той е изключително ефективен за стимулиране на претоварения черен дроб.

Глухарче за облекчаване на бъбреците

Бъбреците филтрират до седем литра кръв на час и елиминират чрез урината безполезните или вредни вещества. Глухарчето улеснява тяхната елиминираща функция. Можете да го слагате в салати, но и да си приготвяте билков чай, заедно с розмарин и коприва (четири щипки от всяко в половин литър вода), който да изпивате в рамките на деня.

Ориз за изгонване на токсините

Ако е необходимо да се „отпушат“ черния дроб и бъбреците, също така е важно да им се даде отсрочка за избягване на усвояването на нови токсини. Трябва да имате волята да премахнете по време на детоксикацията месото, сиренето, яйцата, кафето, шоколада, алкохола, хляба и млякото. Тези храни изискват повече усилия от тялото, за да бъдат усвоени. За да компенсирате, сложете в чиниите повече плодове и зеленчуци, сурови или варени, риба, зърнени храни, ядки и ориз. Благодарение на високите си нива на калий, оризът стимулира изгонването на токсините.

Вани с английска сол, за да се потите

Преоткрийте добродетелите на английската сол, чието старо наименование не случайно е „лекарска сол“. Това е магнезиева сол (ще я намерите в аптеките и магазините за здравословни храни), която активира процеса на изпотяване и детоксикация на организма. Смесете 500 грама сол в гореща вана, релаксирайте петнайсет минути в нея и след това масажирайте с кърпа. При излизане от банята, се увийте в хавлиен халат. Могат да последват обилно изпотяване и силно чувство на умора, така че по-добре да взимате тази баня вечер, два пъти седмично (с изключение на периода на менструацията).

Ексфолирайте, за да освежите кожата

Когато черният дроб и бъбреците са претоварени, кожата в крайна сметка служи като изход на отпадъците, натрупани в кръвта. Тези токсини произвеждат свободни радикали, ускоряващи стареенето и пречещи на добрата циркулация на кръвта. Съответно изчистването им осигурява гладка кожа и свеж тен. Преди къпане, разтривайте тялото си в продължение на няколко минути с твърда четка или луфа (растителен сюнгер). Винаги започвайте с краката и след това нагоре към горната част на тялото. За лицето използвайте суха кърпа.

Лимфодренажен масаж

Лимфните възли секретират, както гърците са я наричали, „бяла кръв“. Лимфата наистина съдържа бели кръвни клетки, отговорни за усвояването на мъртвите клетки и токсините и отстраняването им от организма. Лимфодренажен е форма на масаж с цел да даде тласък на вялата лимфната система чрез стимулиране на жлезите в областта на шията, под мишниците, в слабините, ставите на коленете и ръцете. Това обикновено се извършва от кинезитерапевт, като са необходими около 10 процедури за „видими“ резултати.

Хидротерапия на дебелото черво

Това е един вид измиване на червата, извършено с филтрирана вода, за премахване на всякакви отпадъци в дебелото черво. Помага при решаване на проблемите със запека и газовете. Това не е панацея и трябва да бъде придружено от преразглеждане на начина на живот, практикуването й не е оправдано, когато пациентът е много уморен, страда от колит, или коремните мускули са твърде слаби, за да се справят с вътрешното налягане на водата. Хидротерапията на дебелото черво се практикува от лекар или физиотерапевт.

Билков чай за пречистване

Ако тялото ви е жадно за чистота, пийте повече вода (не по-малко от един литър и половина на ден). Също така опитайте инфузиите (една чаша на ден) от бреза или „котешки мустачки” – две билки, царици на детоксикацията. Първата с диуретично и филтриращо действие се препоръчва срещу задържането на вода. Втората, наричана още „бъбречен чай”, помага за понижаване на холестерола.

Движение за насърчаване на кръвообращението

Няма Релакс програма без физическа активност. Движението е най-добрият начин да активирате кръвообращението, което пък помага за премахване на токсините чрез белите дробове (дишане) и изпотяване, което е от полза на лимфната система. Можете да изберете физическа активност, която ви е приятна, но трябва да се движите усилено най-малко 30 минути на ден. В края на краищата, свежа кожа, по-малко целулит, приток на енергия и отново спокоен сън ще възнаградят вашите усилия.

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...