25.8 C
София

Спасяването на климата е икономическа супер-възможност

Според американската служба по океаните и атмосферата (NOAA), температурите на земята и водите са се покачвали до края на семптември; най-горещите 10 години в историята са били все след 1998 г., а през последната една година нивата на въглеродния диоксид са най-високите за последните 30 години.

Доклад на междуправителствената група за климатичните промени разглежда три основни насоки: въздействие, адаптиране и уязвимост, смекчаване. Той предлага безкомпромисен избор – ако не намалим по най-бързия начин зависимостта си от изкопаемите горива, ще се сблъскаме с ускорено затопляне и трайни промени във всички компоненти на климата, повишавайки вероятността от тежки и необратими въздействия върху хората и екосистемите.

 

И така – какво ще изберем? Ще затворят ли очите си политиците, докато индустрията на изкопаемите горива ги зарива с пари, осигурявайки им пропагандатори, които дезинформират и лъжат?

 

Ще продължим ли да слушаме онези, които пред непоклатимите научни доказателства продължават да твърдят, че глобално затопляне не съществува, не и в последните 18 година, или че човешката активност не допринася за промени в климата?

 

А може би се нуждаем от учени от всички краища на света, които да ни убедят, че все още има време да се постигне нещо във връзка с тази истинска криза, и това да е в конфронтация с предизвикателството да се представят повече възможности, отколкото са капаните?

 

Да се вярва, че единственият ни избор е между силна икономика и здравословна околна среда, е абсурд. Това е фалшива опция, която мнозина политици и босове в индустрията с изкопаеми горива продължват да ни пробутват.

 

Лудост е да се смята, че можем да оцелеем и да сме здрави, ако разрушим природата, от която сме зависими.Изследвания показват, че предприетите стъпки за справяне с глобалното затопляне могат да има редица негативни икономически ефекти, а ще осигурят малко ползи. Ако подобен акт не сполучи, това ще има катастрофални последици за икономиката и околната среда.

 

Спестяването на енергия и чистите горива предлагат страхотни възможности. Пестенето на енергия, възобновяемите източници на енергия намаляват замърсяването и емисиите на парникови газове, спестяват пари на потребителите и предлагат куп икономически изгоди. В Канада например повече от 100 000 души са наети в сферата на подобряване на енергийната ефективност, като общото им възнаграждение за тази година възлиза на  $8.27 милиарда.

 

Германия – четвъртата по големина икономика в света, сега получава една трета от енергията си от възобновяеми източници. С това тя е намалила въглеродните си емисии с 23% спрямо нивата от 1990 г., като същевременно е създала 370 000 работни места.
Това са само два примера за новите възможности на кризата, през която преминаваме. Ще съумеем ли да се възползваме от множеството изгоди на пестенето и чистата енергия или ще продължим да тъпчем на едно място?

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...