21.8 C
София

Соларни панели могат да се самоконфигурират

Собствениците на жилища ще могат да инсталират соларната система сами чрез залепване на покрива. Разрешителното се добива чрез комбинация от електронни сензори и софтуер, който комуникира с местните електроразпределителни дружества и метните власти.

Разходите за инсталация и за разрешителни, свързани с монтирането на соларнипанели, в момента възлиза на повече от половината от общата стойност на разходите за една нова система за слънчева енергия. „Чрез опростяване на системата, така че тя да може д се инсталира като обикновен домашен електроуред, се надяваме, че „меките разходи“ ще бъдат на практика елиминирани“, казва Кристиан Хьопфнер, директор на Центъра за устойчиви енергийни системи Fraunhofer, който е разработил системата. Такава инсталация, според него, ще намали разходите за типичната жилищна соларна инсталация от $ 22 000 до около $7 500, казва той.

Впечатляващо е да се види колко бързо стана инсталацията“, коментира Фуад Дагер, директор нови продукти и услуги в National Grid, след демонстрацията. „Така е по-лесно за потребителите и за комуналните дружества“.

Слънчевата енергия може да бъде опасна, ако системите не са инсталирани правилно. Тежките компоненти могат да бъдат ответи от вятъра, ако панелите не са закрепени добре, а соларни панели могат да произвеждат и потенциално смъртоносни напрежения, ако не будат заземени правилно.

Системата на Fraunhofer използва леки, гъвкави слънчеви панели, обвити в дълготрайна пластмаса. Панелите могат да бъдат закрепени здраво към покрив с керемиди чрез залепващия си гръб, който удържа панелите към покрива дори при ветрове от 180 км/ч.

Тези слънчеви панели използват електрическо оборудване, разработено от младата фирма VoltServer, което разпределя DC мощността на дискретни, адресирани пакети, подобно на пакетите с данни, които пътуват в интернет. Ако един от тези пакети не успее да достигне дестинацията си , например ако човек докосне оголен кабел, токът веднага спира, предотвратявайки нараняване. Това бе демонстрирано на живо от един смел служител на EnerVolt, който нарочно докосна оголен проводник на новата слънчева инсталация.

Цялата система се свързва към мрежата чрез щепсел, подобен на тези за бързо зареждане на електрически автомобили, които се справят с високи напрежения.

Веднъж включена в мрежата, системата извършва няколко теста, за да гарантира, че е безопасна. Хьопфнер казва, че софтуерът вероятно върши тази работа по-последователно, отколкото жив инспектор. Информацията от теста се изпраща до местното електроразпределително дружество за одобрение – през интернет.

Докато всичкият хардуер е почти готов и ще излезе на пазара скоро, автоматизираната система за получаване на разрешителни все още има нужда от доработка. Във Fraunhofer са се договорили за предварително одобрение на системата от проверяващите, които иначе биха посещавали на място всяка инсталация за проверка. Комерсиализацията обаче ще изисква и разработването на нови стандарти за системите за слънчева енергия.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...