20.5 C
София

Слънцето и очите

Чувствителността на кожата ни спрямо слънчевата светлина варира в зависимост от типа кожа, но по отношение на очите опасността е еднаква за всички. В днешното общество зрението е повече от всякога най-важното от нашите пет сетива. 80% от информацията, която възприемаме чрез сетивата ни всеки ден, получаваме чрез очите ни. Окото, един от най-крехки и уязвими части на тялото ни, е поставено на изпитание всеки път, когато времето е слънчево. Всяко излагане на UV-облъчване е вредно за очите, независимо от техния цвят. Очите ни са изключително чувствителни, защото са вътрешни тъкани на човешкото тяло, директно изложени на UV-лъчи. UV-A и UV-B имат кумулативно и необратимо въздействие с течение на времето. Ултравиолетовите лъчи представляват реална опасност за окото и без адекватна защита, могат да причинят значителни вреди на очите. Те ни облъчват през целия ден от изгрев до залез, с пик в средата на деня, когато Слънцето е в зенита си. Поради това, защитата на очите срещу вредните ултравиолетови лъчи е особено важна.

Директната радиация зависи от следните фактори:

• Географска ширина

UV облъчването на земята зависи от ъгъла на падане на лъчите в атмосферата. В тропиците или в близост до екватора, UV радиацията е по-интензивна.

В зависимост от географската ширина, можем да определим периоди на висока UV радиация. В северното полукълбо, месеците юни и юли са най-опасни. В южното полукълбо, най-опасните месеци са декември и януари. По време на тези периоди, се препоръчва ежедневното нанасяне на слънцезащитен крем с фактор от 10 до 14.

• Надморска височина

Интензитетът на лъчението се увеличава с надморската височина. Атмосферата, която абсорбира част от UV лъчите, е с по-малка плътност на голяма височина.

Непряко лъчение:

• Отражение от земната повърхност

UV могат да се увеличат леко или значително в зависимост от повърхността. Добре е да се знае, че водата отразява 5-10%  от UV-лъчите, пясъкът 25%, а снегът – цели 85%.

• Облаци

UV радиацията е максимална при безоблачно небе, но и при облачност над 90% от ултравиолетовите лъчи могат да преминат през облачната покривка.

За разлика от инфрачервените лъчи, чиито вреди се усещат почти веднага (затопляне и изгаряне), тези на U- лъчите се проявяват със закъснение. Понякога те са едва забележими. Ето защо е важно да се научите да разпознавате ранните признаци на експозицията на окото на слънчева светлина. Симптомите се характеризират с обилно сълзене, чувствителност към светлина и значително зачервяване, което може да доведе до инфекция.

Как да се защитим?

Слънчевите очила предлагат необходимата защита, за да се защитите срещу ултравиолетовите лъчи, докато се наслаждавате максимално на лятото. Очилата, които нямат достатъчно добра UV-защита, могат да нанесат по-голяма вреда на зрението, отколкото ако изобщо не носите очила. При носенето на очила без UV-защита, зеницата не се свива и това нарушава дори и минималната защита на окото към светлината. Съществуват различни видове UV-филтри, като очилата трябва да се подбират в зависимост от това къде се носят. Ако очите са изложени на много силно слънчево въздействие, например от хора, намиращи се високо в планините или на морския бряг, UV-филтърът трябва да е по-силен. За живот в градовете могат да се използват и очила със среден клас на защита. 

Защитата започва в детството

Очите  на малките деца все още не са напълно оформени и не осигуряват защита срещу UV лъчите. Ето защо, детската ретина получава повече от вредните ултравиолетови лъчи, отколкото възрастните.

• Преди навършване на 1 година, 90% от UV-A и повече от 50% от UV-B лъчите достигат ретината на човешкото око.

• Между 10 и 13-годишна възраст 60% от UV-A радиацията и 25% от UV-B радиацията достига ретината.

• Около 18-20-годишна възраст, UV-радиацията се спира почти напълно от лещата.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...