6.8 C
София

Сияйна бременност и здраво бебе

Освен хубавите емоции, бременността е и период, през който тялото на жената е подложено на множество промени, хормонален стрес, допълнителна тежест, физическо и психологическо натоварване. Доколко тези промени ще имат дълготраен ефект върху здравето й, зависи в голяма степен от грижите, които бъдещата майка полага за себе си през бременността.

Състояния, които жените често изпитват през бременността и които се считат едва ли не за нормални, като постоянно гадене, анемия, запек, стрии, задържане на течности и повишен апетит за сладки и тестени изделия, всъщност са признак на различни хранителни дефицити и дисбаланси. Допълнително тези състояния се влошават от липсата на движение и качествена почивка през бременността.

В същото време бъдещи майки, които се хранят пълноценно и балансирано, без да лишават тялото си от нужните макро и микронютриенти и без да го подлагат на стрес от редовна консумация на лишени от хранителна стойност храни, имат лека и приятна бременност, раждат лесно и бързо се възстановяват след раждането.

Освен за себе си, грижите, които бъдещата майка полага за себе си през бременността, са от голямо значение и за нейното бебе. Пълноценното хранене се отразява позитивно на имунитета и на коефициента на интелигентност на детето, намалява шансовете то да се роди преждевременно, както и да наследи предразположеност към алергии, астма и екземи. Редовната двигателна активност осигурява поддържането на мускулен тонус, който улеснява раждането, а пренаталното общуване е доказан метод за раждане на емоционално здрави деца, които по-лесно изграждат базисно доверие. Но да започнем с храната.

Храненето през бременността

Добре подбраната храна е една от основните предпоставки за сияйна бременност и здраво бебе. Напук на разпространените схващания, бременната жена не се нуждае от храна за двама. Дори изобщо не е нужно да увеличава калорийния си прием през първите 2 триместъра на бременността. Едва през третия триеместър има нужда от 300 допълнителни калории.

Онова, от което се нуждае през цялата бременност обаче, е богата на полезни хранителни вещества храна – зеленчуци, плодове, пълнозърнести и бобови храни, ядки, семена, чисто месо, риба и яйца. Добре да се избягват всички рафинирани храни – бяло брашно, захар, сладкиши и тестени изделия, кофеин и алкохол, храни, съдържащи оцветители, консерванти и други химикали.

И тъй като бременността обичайно се разглежда като процес, състоящ се от три триместъра, нека разгледаме храненето през всеки от тези три етапа поотделно.

1-ви триместър: голямото прозяване

Първият триместър протича различно при повечето жени. Някои се чувстват чудесно, развълнувани са, бързат да споделят радостната вест или едва се удържат в желанието да запазят тайната си до 3-я месец, както е според поверието. Всичко това е нормално. Други не се чувстват чак толкова добре – гади им се, постоянно им се спи, имат запек, гърдите им стават чувствителни, а настроението…хм, променливо. Това също е нормално!

През първите 12 седмици от бременността в тялото на жената настъпват изключително много хормонални и физиологични промени, причина за които е шеметно делящата се оплодена яйцеклетка.

Често пъти през този период жената няма апетит. Трудно се храни за един, а какво остава за двама! За това усещане допринасят покачените нива на хормона прогестерон, който уплътнява вътрешната стена на матката и леко потиска имунната система, за да не отхвърли бебето като чуждо тяло. В същото време прогестеронът забавя храносмилането и подсигурява максималното извличане на хранителните вещества от храната, която консумирате. Но мъдростта на природата не спира дотук! Синтезът на хормона релаксин, който има за цел да отпусне ставите и да позволи лекото разширяване на таза, променя и вътрешните мембрани на червата. Това допълнително забавя храносмилането и подсигурява извличането на всички налични в храната витамини. Обратната страна на този процес е забавената елиминация и трудно изхождане.

Допълнително, двата хормона действат отпускащо и приспивно, което е причина често през първите седмици на бременността жената да се чувства отпусната и сънлива, да спи по 11 часа и да продължава да се прозява през целия ден.

Сред цялото това прозяване, гадене и остра чувствителност към миризми, храната често пъти не е най-желаното нещо. В същото време книгите за хранене през бременността обясняват колко важно е през този период да се храните пълноценно.

Всъщност най-важното през първия триместър е да наблегнете на витамините. Миниатюрните органи на вашето бебче не могат да бъдат формирани без тях. До 4-та седмица с помощта на витамин В се оформя гръбначния стълб. Това е причина в много страни лекарите да препоръчват прием на фолиева киселина (витамин В9) преди забременяване, а не след това! До 6-та седмица на бременността са формирани зачатъци на крайниците и на всички органи на беебто – от сърцето до белите дробове. Тези органи се нуждаят от витамин А. Витамин С на свой ред участва в оформянето на тъканите.

Така че през първите седмици е добре да включите в менюто си свежи и сочни плодове и зеленчуци, които осигуряват големи количества водноразтворими витамини (В и С) и да взимате качествена хранителна добавка с рибено масло, която да осигури усвояването на мастноразтворимите витамни А и D.

А в моментите, когато тялото ви отказва да приема храна, не е добре да го насилвате. Ще имате възможност да наваксате пропуснатото по-късно!

2-ри триместър: големият апетит

А това „по-късно“ изобщо не закъснява да се появи! Още с настъпването на втория триместър, при повечето жени гаденето изчезва, енергията се възвръща, а заедно с нея и апетитът.

През вторите 12 седмици бебето трупа кости и мускулна тъкан. До края на 6-я месец окончателно се оформя скелета на малкото човече, за което е необходим калций. Паралелно за изграждането на кожата, мускулите и ноктите му са нужни протеини. Има само два начина, по които бебето получава необходимите му хранителни вещества: или от менюто ви, или като ги извлича от вашите собствени мускули и кости – една от паричните за честото разпространение на остеопороза при жените.

Затова през втория триместър е добре да включите много протеини и калций в менюто си. Старайте се към всяко хранене да добавяте пълноценен протеин – чисто месо и риба, яйца или комбинация от бобови и зърнени храни. Не пренебрегвайте храните богати на калций – ядки, семена, зеленолистни зеленчуци и умерени количества от ферментирали млечни продукти (кисело мляко и зряло сирене).

Разпределете храната си на 3 основни и две междинни хапвания, за да избегнете състояния на прегладняване и да си гарантирате стабилни нива на кръвната захар, като по този начин осигурявате постоянен поток на енергия към растящото бебе.

3-ти триместър: голям корем и стъпки до финала

Въпреки че скелетът на бебето е оформен в края на 6-я месец, през последния триместър той чувствително нараства, заради което продължавате да се нуждаете от много калций и протеини в менюто си. През последните седмици бебето започва да натрупва хранителни вещества като цинк, желязо и В12, които ще използва в седмиците след раждането си. Основен източник на такива вещества са животинските продукти – телешко месо, яйца, стриди. Затова, ако следвате вегетариански режим на хранене, балансирайте менюто си с качествени хранителни добавки.

Най-важни на финала обаче са мазнините. Те помагат бебето да се роди с нормално тегло, осигуряват му запаси за първите дни след раждането, докато стартира синтезът на кърма и представляват директна храна за растящия му мозък. И въпреки че мазнини се съдържат в много храни, единствено есенциалните мастни киселини омега-3, които са налични в рибата и рибеното масло, са пълноценна храна за развиващия се бебешки мозък. Децата на майки, приемащи допълнително рибено масло през бременността, се раждат с по-висок коефициент на интелигентност, така че дори да сте пропуснали есенциалните мастни киселини през по-ранните етапи на бременността, осигурете си изобилие от тях на финала!

Добра храна и още нещо

Колкото и да е важна, добрата храна не е единственият фактор, гарантиращ сияйна бременност. Ето някои от останалите:

Сън, почивка и релаксация

През бременността е необходимо да осигурите на тялото и съзнанието си допълнителна почивка чрез качествен сън и моменти на тишина, релаксация и покой. Това е времето, в което се отпускате, пускате външния свят, умората, емоциите, тревогите и напрежението да се оттекат от вас като нещо ненужно и неискано, а вие да се почувствате отново жизнена, енергична и изпълнена с градивна енергия. Често пъти сънят не е достатъчен, за да постигнете този пълен покой и възстановяване, защото по време на сън подсъзнанието продължава да е активно. Необходимо е да комбинирате съня с различни техники на релаксация, при които съзнанието и подсъзнанието се сливат и релаксират напълно.

Леки двигателни упражнения

Движението подобрява циркулацията на кислород в тялото и помага за избягване на често срещаната през бременността желязо-дефицитна анемия. Тялото поддържа добър мускулен тонус, което е предпоставка за по-леко и по-бързо раждане, както и за по-скоростно възстановяване след раждането. Подходящи за бременната жена са разходки, йога и плуване.

Лично време

Бременността е подготовка за един нов период в живота на жената – майчинството. Макар и нищо да не подготвя жената за майчинството така, както самото майчинство, 9-те месеца на бременността са добро време да се сложи начало. Отделете си време, за да се свържете със сетивата си, с желанията и инстинктите си, с вътрешния си център, а оттам с космичния център, с цялата Вселена. Дайте си време да помислите какви качества искате да притежава бъдещето ви дете, какво можете да направите, за да посеете и възпитате в него тези качества. Помислете каква майка искате да бъдете. Какво от опита със собствената ви майка искате да повторите? Какво искате да промените.

Не забравяйте, че общуването с вашето дете не започва в деня на неговото раждане, а в деня, когато видите върху теста за бременност две чертички. В някои случаи може да започне и преди този ден.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...