14.2 C
София

Сицилия

 

От както се помня, всеки път, когато чуех Сицилия, една от първите ми асоциации винаги е била – родината на мафията и дон Корлеоне. Но островът е белязан и от следите на финикийци, гърци, римляни, византийци, араби, нормани, испански, френски и италиански династии.
От географска гледна точка това е най-големият средиземноморски остров, с предимно планински и хълмист релеф. Очарова ме прекрасният субтропичен климат – през май е топло и слънчево, а активният туристически сезон всъщност продължава от втората половина на април до началото на ноември. Местните споделят, че зимата е мека и дори през януари времето е доста приятно. Снежна покривка се образува главно в по-високите части на острова.

Този вълшебен италиански остров ми предложи невероятни места, приказни плажни ивици, които се славят като едни от най-качествените в цяла Европа. И разбира се, възхитителни забележителности, за които със сигурност ще разказвам дълго.

Малко любопитна история
Бурното историческо развитие на Сицилия е предопределило богатото културно наследство на острова. Влиянието на множество древни племена като римски, византийски, нормански и вандалски народи, се вижда почти навсякъде. Тъй като дълго време е била под управлението на чужди сили, сицилианската история се различава значително от тази на Италия.

Островът е бил под опеката на Свещената Римска империя, под покровителството на Гърция и дори на Испания. Това е причината днес, макар и да е част от Италия, Сицилия да се отличава със специфична култура, възхитително архитектурно наследство и интересни обичаи.

Беше ми трудно да избера кои са най-очарователните места в Сицилия, за да ги посетя, но вече мога спокойно да ви кажа какво не бива да пропускате в никакъв случай.

Палермо

Палермо е един от най-посещаваните градове на острова – оживен, колоритен и наистина възхитителен. Сред най-интересните забележителности тук са катедралата „Санта Мария Асунта”, операта Политеама, монашеските катакомби. И толкова много замъци, площади и невероятни архитектурни произведения… За съжаление, времето не ми стигна да посетя абсолютно всичко, което исках. Но бих се върнала в Палермо при първа възможност, за да се потопя отново в това великолепие, което ме пренесе в друга епоха на рицари, благородни дами и църковно величие.

Сиракуза
В бившата древногръцка колония се ражда, живее и умира Архимед, на чиито открития човечеството дължи много. Цицерон, впечатлен от Сиракуза, го определя като най-красивия град в тогавашна Гърция. От древни времена за нас е останало възхитително архитектурно богатство – множество амфитеатри и забележителности. Горещо препоръчвам, посещавайки този необикновен град, непременно да разгледате Гръцкия театър, старата част, пещерата на въжарите, храмовете на Атина и Аполон. В близост до Сиракуза се намира китното градче Ното, известно с бароковата си архитектура и изящество, посещението на което допринесе за цялостното ми нереално приказно усещане.

Теормина и вулканът Етна

Теормина е изключително известен курорт в Сицилия, разположен в подножието на най-големия и възхитителен вулкан в Европа. Множеството забележителности, приятните заведения и прекрасните гледки към вулкана, привлякоха не само мен, но са притегателен център непрекъснато за хиляди посетители.
Не съм се колебала дали да посетя Етна, защото определено е емблематичен за острова и е сред задължителните обекти за посещение, когато попаднете в Сицилия. Този живописен активен вулкан е с височина от 3323 метра. Естествено, ми костваше определени усилия да се изкача до самия кратер на вулкана. Не мога да излъжа, че не се изкушавах да използвам специално създадения за тази цел модерен лифт. Но всяко усещане, което изпитах, минавайки покрай застиналите потоци от лава, напълно си заслужаваше умората. Да изкачиш Етна е несравнимо и ме изпълни с много адреналин и прекрасни емоции. Сигурна съм, че някога ще се върна през зимата, за да разбера защо вулканът привлича толкова силно и любителите на зимни спортове.

Месина

В пристанищния град прочутата катедрала, построена през XII век, е разрушавана и построявана два пъти. Силно земетресение й нанася сериозни щети и е построена отново през 1908г. Бомбардировките през войната я разрушават за втори път и се налага да я построят трети път – през 1943г.

Приблизително от XII век датира и Santa Maria degli Alemanni. Божията обител е била параклис на тевтонските рицари и е изключително рядък пример за църква, построена изцяло в готически стил. Забележителностите в Месина са неизброими, но се радвам, че регионалният музей беше отворен. До този момент не бях виждала на живо творби на Караваджо и Антонели да Месина.

Сицилиански плажове

Вече съм съгласна, че Сицилия разполага с едни от най-добрите и красиви плажни ивици в Европа. Оказа се, че тук има цели 280 и то обагрени в златисто и бежово. Лазурното море, живописните зелени брегове, величествените скали и прекрасните условия за плаж, привличат милиони туристи. Вече съм сигурна, че където и да изберете да плажувате – няма да съжалявате.

Забавления

Освен с великолепната си природа, пленяващата история и археология, прекрасните курорти и живописните плажове, островът ме впечатли и с още нещо – превъзходната кухня. Ястията тук ми поднесоха невероятни аромати, възхитителни вкусове и разнообразие от пресни и качествени продукти. Не случайно сицилианската кухня е известна като една от най-апетитните и здравословни в целия свят. Италианска паста, домати, босилек, зехтин, морски вкусотии, топла пица и изобилие от шоколадови десерти и екзотични плодове – ястията тук наистина са възхитителни и ако сте на диета, със сигурност ще ви причинят крайни страдания. Месните ресторанти предлагат богат избор от специалитети и интересни вкусове. А когато ми оставаха сили от целодневните обиколки на туристически обекти, разнообразявах нощта си в някое от многобройните заведения, барове и клубове, които ми оставиха чудесни спомени с прекрасната музика, танците и интересните си шоу програми.

Настаняване

През този месец можете да прекарате една приказна почивка в Сицилия с чартърен полет от София, като си изберете една от двете съботи – 24-ти или 31-и май. Аз прекарах 7 нощувки в четиризвездния хотел Hellenia Yachting, разположен на самия морски бряг, на 5 км от Таормина. Реших, че местоположението му ще е чудесно за всички туристически обекти, които искам да видя, а през май цената на пакета е 535 евро с включени самолетните билети и трансфери.

Когато исках да си почина от изтощителните туристически обиколки, комплексът се оказа изключително подходящ и за тази цел – уютен, с перфектно обслужване, собствен плаж, външен басейн и с възможност за практикуване на разнообразни водни спортове.

 

Допълнителни екскурзии

Не мога да не ви дам и няколко идеи за допълнителни екскурзии, които ще обогатят преживяванията ви в Сицилия. Добре е да сте подготвени предварително какво точно искате да посетите, за да се подготвите и финансово за тях, тъй като те се заплащат допълнително. По принцип деца от 2 до 12 годишна възраст ползват намаление, ако решите да се запишете за екскурзия семейно.

 

Посещение на о. Липари и о. Вулкано

О. Липари е най-големият остров с вулканичен произход от Еолийския архипелаг, част от който е и о. Вулкано. По пътя се преминава през характерната за района кариера за добив на пемза. Ще имате възможност да се отпуснете на плажа, да поплувате в топлите сини морски води и свободно време за обяд. На връщане ще видите величествените скали Фараглиони, пещерата на коня и някои други местни забележителности.

Цена 70 евро

 

Ното – Теларо – Марцамеми

Целодневната екскурзия започва с Ното – красив малък град, включен в списъка на ЮНЕСКО. В града ще разгледате неговия историческия бароков център, известен със своите старинни барокови дворци, къщи и църкви. След това – римската вила Теларо и нейните добре запазени мозайки. Следва очарователното селище Марцамеми, където можете да поплувате или да напазарувате от местните продукти от типичната „Tonnara”.

Цена 45 евро

 

Панареа – Стромболи

Панареа е част от архипелага на Еолийските острови, включени в списъка на ЮНЕСКО. На острова ще разполагате със свободно време, а с трансфер ще посетите активния вулкан и едноименен остров Стромболи. Следва нощно посещение на Скиара дел Фуоко или Огненият белег, където ще можете да наблюдавате активността на вулкана от морето.

Цена 90 евро

 

Сиракуза

Ще посетите археологическия комплекс и неговите забележителности, които включват гръцки театър, римски амфитеатър, олтара на древногръцкия владетел Хиерон II и ухото на Дионис, което представлява издълбана пещера в каменните кариери, намиращи се край древногръцките и древноримските руини.
Следва посещение на остров Ортигиа, където ще видите катедралата, храма на Аполон, изграден в дорийски стил и считан за един от най-старите храмове в Сицилия, а също и фонтана на нимфата Аретуза.

Цена 45 евро

 

Катания – Ривиерата на циклопите

Очаква ви панорамна обиколка, площад Алкала, старият град и рибният пазар, оттам ще продължите по крайбрежния път към Ачикастело, където ще посетите местния замък и селището Ачитреза, край чиито брегове се намират т.нар. „острови на циклопите”. На остров Lachea, според древногръцката митология, циклопът Полифем затворил Одисей и другарите му в пещерата си.

Цена 40 евро

 

Етна

Една от най-предпочитаните екскурзии от туристите – с изкачване до 1900 м. надморска височина. След което ще разполагате с време за трекинг или по желание да се изкачите до района на основните кратери на 3000 метра височина.

Цена 45 евро

 

Агридженто и Пиаца Армерина

След пристигането ви в древния град Агридженто ще посетите „Долината на храмовете”, под егидата на ЮНЕСКО, включваща няколко древногръцки дорийски храма от 5 век пр.н.е. – Юнона, Конкордия, Херкулес, Зевс, Кастор и Полукс. В Пиаца Армерина ще посетите римската Вила дел Казале, известна със своите красиви мозайки. Вилата е в списъка с обекти на световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Цена 50 евро

 

Палермо и Чефалу

При пристигането ви в града ще разгледате най-важните арабско-нормандски паметници – църквата Марторана, катедралата, бароковия площад Quattro Canti, площадите Bellini и Pretoria. Ще се докоснете и до местния колорит, като посетите пазара Il Capo.

Цена 55 евро

 

Етна и Алкантара

Това е друга възможност да се насладите на цялостната красота на вулкана Етна. Най-напред ще се отправите към клисурата Алкантара, а след това и към средновековния град Рандаццо, където ще се качите на специален влак, носещ името „Circumetnea“. Следвайки подножието на Етна, ще пътувате до град Адрано, след което с автобус ще се изкачите до 1900 метра надморска височина. Можете да се изкачите до района на основните кратери на височина от 3000 м.

Цена 40 евро

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...