22.8 C
София

Сингапур: цената на интензивния растеж е екологията

Годините на интензиве растеж са превърнали мегаполиса в международен финансов ценгър и столица на корабоплаването с идеални улици, добре поддържани паркове и жизнен стандарт, ненадминат в Югоизточна Азия.

БВП на глава от населението се е увеличил с повече от 4400%, според правителствените статистики, а физическото пространство се е разгърнало с 20% след обявяването на независимостта – благодарение на една от най-агресивните политики за рекултивация на земята.

С население от 5,5 милиона, разпределени върху едва 719 кв.км., Сингапур няма никакво намерение да спира разрастването си и дори очерта планове за допълнително разширяване през следващите десетилетия. Това касае както жилищното строителство, така и финансовия и индустриалния растеж. Контейнерни терминали, промишлени имоти, нефтохимически заводи и летището „Чанги“, многократно избирани по света за най-добрите в какви ли не категории, са изградени все върху рекултивирани земи.

Луксозните Marina Bay Sands Hotel & Casino, както и голяма част от бляскавия „финансов квартал“ също са върху суша, отвоювана от морето в периода от 1960 до 1990 г. Районът на залива е дом на някои от популярните туристически дестинации в Сингапур – виенското колело, закритата градина Gardens by the Bay за 1 млрд. долара, пистата за Formula One Grand Prix.

Всичко това обаче има своята цена и тя е природата. Успехът на Сингапур и притокът на чуждестранни работници провокира високи цени на имотите. Градският транспорт е претъпкан. Разширява се „ножицата“ между богатите и малоимотните, което на свой ред подхранва нарастващо негодувание сред много хора в големия град, класиран от проучванията като един от най-скъпите в света.

Активната работа по рекултивация на земята е подложена на критики заради причиняване на екологични щети. Поражда и все повече напрежение сред съседите. Това, според мнозина, вече е довело до сериозни загуби на морски живот, унищожаване на мангрови гори, съсипване на коралови рифове.

Теренът на Сингапур е до голяма степен равен днес – той използва земята от околните хълмове за рекултивация. При липсата на материали, която се очертава в границите на мегаполиса, Сингапур е внесъл 517 милиона тона пясък в последните 20 години, според доклад на ООН от миналата година.

Индонезия, която е най-големият доставчик на пясък на Сингапур, вече забрани износа за града – още през 2007. тя заяви, че пясъчните мини са довели до изчезването на няколко вида риби, унищожаването на кораловите рифове и изчезването на редица малки острови.

Природозащитниците казват и, че рекултивацията причинява промяна в приливните потоци, и то далеч не не само в пределите на Сингапур, но и при съседите. Потвърждение е това, че през 2011 г. Сингапур вдигна минималната височина за рекултивираните терени, да се предпази от покачването на морското равнище.

Очаква се населението да се увеличи до 6.5-6.9 милиона през 2030 г. Затова правителството заяви, че ще се нуждае от още 50 кв.км земя. От 2013 вече има и подробен с райони, които Сингапур може да задели за военно обучение, промишлени зони и пристанищни услуги. Сингапур заяви и, че има място и за по-нататъшна рекултивация след 2030 г. Това обаче няма да е лесно на фона на нарастващите екологични щети.


Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...