14.8 C
София

Самоук художник твори уникални картини

Израснал е в бедно, работническо семейство. Майка му е родом от ловешко село и се е занимавала със земеделие. Баща му е от Белене и се е трудил в транспорта. Първо живеят в Ловеч, а след това се заселват в Морава. Асен има брат, който добре работи с пластилин и наблюдавайки го като дете, у него се появява интерес към изобразителното изкуство.

Още в детската градина на свищовското село учителите забелязват таланта на младия художник. Постепенно Асен осъзнава, че това му харесва: „Нещата с пластилин и рисуването, имам желание, идва ми отвътре, а и хората одобряват това, което правех като дете“. Първоначално в основното училище в Морава учителят Йордан Лазаров го учи на много неща в занаята. Днес Асен си спомня с огромна благодарност и топлина за него. След това се запътва към училището по художествени занаяти в Троян. „Там се влизаше само с връзки. Но аз се занимавах с фина керамика. В началото училището беше бедно и нямаше достатъчно материали и условия“. Асен разказва как негов съученик го моли да му направи дипломната работа. И самоукият художник сътворява една статуя, образ на човек, без да подозира, че този на когото помага, е слаб ученик. Когато учителите виждат творбата, пишат шест на момчето, но добре осъзнават, че това не е неговата творба и го късат на изпита. „Трябваше да ми каже, щях да направя статуята за четворка“, смее се Асен. Младият мъж не завършва училището, но поема своя път в живота, вярвайки в таланта си.

Още като малък му хрумва да прави пейзажи само с материали от природата. Върху определена картина работи повече от 5-6 дни. А първата си творба е продал на човек от селото, „Просто стана като на шега“, казва Асен. Вече близо година и половина младият художник се усъвършенства, наблюдавал е апликациите на други художници, които не одобрява, но с всеки изминал ден си изгражда свой собствен стил.

„Боите струват 50-60 лева, аз съм от бедно семейство и не мога да си ги позволя, опитах се да намеря работа в Троян, но там се реализират повечето местни занаятчии и се прибрах в село да работя на полето. Често ходя на нивата на мой приятел през лятото, за да си изкарвам хляба“, споделя Асен от Морава. Големият проблем на самоукия художник е немотията, а работата му по направата и завършека на една картина с природни материали е трудоемка. Би искал един ден да си купи бои и да сътвори по-голям шедьовър. За рамките на картините му помагат негови роднини от Бели извор, които имат дърводелска работилница. Някои от картините си просто подарява на приятели, а други продава на нищожни цени, за да живее.

„Вярвам, че един ден ще успея – убеден е Асен. Нямам помощ отникъде, родителите ми починаха. Само един Господ е над мен!“. Голямата му мечта е един ден картините му да започнат да се продават, да има семейство и да се грижи за него. „Надявам се това лято да се задомя“, споделя той.

Повечето от картините са пейзажи, къщи, но има голямо желание да започне да прави исторически сюжети, защото днес това се търси. Първо ще започне с Великотърновската крепост и Добриновата кула.

В някои от любимите му творби, например пейзажите му от Трявна, бялото небе е направено от ориз, прозорците на къщите са изградени от зрънца леща, клонки от вишна и дива слива, а покривът е направен с шишарки. Чардаците на каменните сгради, както и каменните им стени, включително и калдъръмените улици са от стъбла от див копър. Животните в произведенията на Асен също са направени автентично – осмите им са от сухи борови иглички. Основата на картините е от фазер, върху който Асен рисува конкретния сюжет, после минава с макетно ножче или лозарска ножица контурите. Залепва материалите – леща, боб, ориз, клечки, шишарки, и след това с лак постига блясък.

Често не успява да си купи материалите от селската бакалия, защото няма средства, но вярата в него е по-силна от всичко. Мечтата му е е освен в София, да открие изложба в някоя от художествените галерии във Велико Търново, а защо ли пък не и в чужбина. Освен да рисува пейзажи, притежава и способността много точно да копира картини и рисунки, като ги наблюдава. Често казва „Мога да пресъздам Мона Лиза същата, каквато си е.“

Вярва, че има сила, която го закриля и му дава сили да се справя с трудностите и проблемите в живота. „Висшата сила е една. Хората често се караме, кое е нейното правилно име. А всичко е просто. Бог е един“, убеден е Асен, въпреки че, тъй като родителите му са били мюсюлмани, е заменил Аллах с Христос.

Спомня си, че веднъж пред приятелите си, затваряйки очи, е изградил фигура на кон с пластилин. Но все още не е рисувал икони. „Те са Божии изображения. А мястото на Бог не е върху картина или парче дърво на стената, то е в сърцата и душите на всеки от нас“, така мисли Асен. Често влиза в църква и винаги открива правилния път.

По време на нашия разговор, самоукият художник от свищовското село Морава ми разказа, че може да прави и скулптури от дърво, камък, гипс или пък глина. Може да изработва бижута от злато и сребро, но в никакъв случай не храни надежда, че някога може да се занимава с това, защото на този етап не може да си го позволи.

Изключително позитивен, винаги усмихнат и добронамерен, Асен се надява да намери и спонсори, за да може да си купи материали, с които да развива таланта си, а природата от своя страна винаги го зарежда. От картините му лъха светлина, красота и невероятна естественост, както и неподражаемостта на един млад талант, който има желанието да се усъвършенства и един ден да продава своите автентични картини в големите градове на страната.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...