7.6 C
София

РЪЖ

 

Ръжта е много богата на витамини от В групата – В1, В2, В3, В5, В6 и В9. В нея се съдържа и фосфор, магнезий, цинк, желязо, мед. Тъмното ръжено брашно е изключително богато на полезни фибри.
100 гр. ръж съдържа 69.7 гр. въглехидрати, 14.7 гр. белтъчини и 2.5 гр. мазнини.
Най-разпространените продукти от ръж са ръженото брашно, ръженият хляб и ръжените ядки. Ръженото брашно се разделя на светло и тъмно, като първото съдържа по-голямо количество нишесте, за сметка на протеините. Ръженият хляб се прави от светлото ръжено брашно.

Защо е полезна ръжта?
– Помага в борбата с килограмите. Фибрите, съдържащи се в ръжта, бързо ни дават чувството за ситост, което прави ръженият хляб наистина добър помощник за всеки, опитващ се да свали някой и друг килограм.
– Помага в предпазването на поява на жлъчни камъни. Приемането на храни, богати на неразтворими фибри, каквато е ръжта, може да помогне на жените да се предпазят от поява на камъни в жлъчния мехур. При проведено проучване се оказало, че жените, приемали по-богати на фибри храни, показват намален с 13% риск от поява на камъни.
– Ръжта и останалите пълнозърнести култури понижават риска от диабет от тип ІІ. Ръжта, както и другите пълнозърнести култури, са богат източник на магнезий – минерал, който действа като кофактор за повече от 300 ензима, включително и тези, които участват в използването на секрецията на глюкозата и инсулина.
– Значително по-добър избор е за хората, страдащи от диабет. Научни изследвания са показали, че хората, страдащи от диабет, е по-добре да приемат ръжени хлебни изделия, отколкото пшенични.
– Фибрите, съдържащи се в ръжта, са полезни за сърдечно-съдовите заболявания и за доброто състояние на червата ни. Богатата на фибри диета е добра за редуциране на риска от колоректален рак, помага за понижаване нивата на холестерол и на кръвната захар.
– Предлага значителни сърдечно-съдови предимства за жените в периода след менопауза. Приемът на пълнозърнени храни, каквато е ръжта, поне 6 пъти седмично, е особено добра идея за жените в този период, тъй като те имат висок холестерол, високо кръвно налягане, или признаци за сърдечно-съдово заболяване.
– Защитава от сърдечна недостатъчност. При проведено проучване в САЩ, където сърдечната недостатъчност е главна причина за хоспитализация при по-възрастното население, се оказва, че хората, приемали ежедневно пълнозърнеста закуска, имат с 29% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност.
– Фибрите от пълнозърнестите храни и плодовете предпазват от рак на гърдата. Установено е, че диета, богата на фибри и плодове, предлага значителна защита от рак на гърдата при жени в периода преди менопаузата. Изследвания са показали, че с приема на концентрирани на фибри храни, рискът от рак на гърдата пада с 52%.
– Защитава от рак колкото или даже повече от зеленчуците и плодовете. Отскоро се провеждат изследвания, които са свързани не със „свободната” форма на фитонутриентите и тяхната антиоксидантна сила, а с тяхната „прикрепваща се” форма, която се освобождава по време на храносмилане и след това се абсорбира. Пълнозърнестите храни имат точно такава прикрепваща се форма на фитонутриентите си и е много вероятно точно тя да е по-добър агент срещу риска от рак.
– Лигнаните, съдържащи се в ръжта, ни предпазват от заболявания на сърцето. Един вид фитонутриент, който е особено концентриран в пълнозърнестите храни, е лигнанът. Той ни защитава не само от рак на гърдата и от други зависими от хормоните форми на рак, но и от заболявания на сърцето.Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...