28.8 C
София

Родителските кооперативи у нас

Мария Трифонова е зам.-председател на Управителния Съвет на Асоциация за Родителски Кооперативи. Откакто става майка за първи път, животът ѝ се изпълва не само с много радост, но и с ежедневни предизвикателства и житейски поуки. Въпреки огромното си желание да поеме отново професионални ангажименти и съзнавайки, че детето ѝ е редно да прекарва деня си от най-ранна детска възраст в социална среда, за Мария решението синът ѝ да започне да посещава ясла или детска градина не е достатъчно приемливо, поради редица фактори. Така интересът ѝ към алтернативните, а и до този момент „екзотични за България“ форми за отглеждане на деца в предучилищна възраст, се засилва.

Първият център в България е създаден през 2009 г., а днес вече са около 30 в цялата страна. По света родителските кооперативи съществуват от десетки години, в България все още са екзотика и тепърва се регламентират.

Официалната дефиниция на “родителски кооператив” съществува от 2 години и част от нея гласи следното:

Това е семейство от семейства, които се обединяват със цел създаването и развитието на среда, близка до семейната, която отразява възгледите и разбиранията на общността за методите за отглеждане, възпитание и обучение на децата. Родителският кооператив е гражданска инициатива за съвместно отглеждане и обучение на деца, при активно родителско участие.

Основни принципи

Като общност, основана на взаимопомощ и сътрудничество, основните принципи на родителските кооперативи са:

–          Вяра в естественото.

–          Гражданска инициатива на родители.

–          Независимо, демократично самоуправление.

–          Пространство за свободни деца.

–          Некомерсиално начинание.

–          Общност за взаимопомощ и подкрепа.

Модели на управление

–          Винаги родителите са отговорни за управлението и организацията.

–          Всеки кооператив е независима структура със собствен вътрешен ред.

–          Кооперативите се базират на ценности.

–          Управление на демократична основа – кооперативите нямат “организатор”, всички са равни.

–          Всеки член на кооператива има право на глас.

–          Всеки член има определена роля и поема отговорност за определени задачи.

Типове организация

–          Изцяло родителите поемат грижата, когато децата са по-малки, или кооперативът е в начален стадий на организация.

–          Родителят се подпомага от учител.

–          Деца над 2 години – грижата се поема от учители, които работят на ротационен принцип, в който родителите не дават дежурства, но чистят, поддържат, обезопасяват и поддържат мястото.

Програмата

Всеки кооператив решава собствената си програма и дали да следва тази на МОН, но водещи в решенията са потребностите на децата и това какво тях ги вълнува в момента – тази гъвкавост ни позволява да създаваме уверени в себе си личности.

Родителите вярват в естествената необходимост на децата да придобиват познания, учат от взаимодействието помежду си и това, което се случва между тях. Нашата задача като родители е да създадем една стимулираща среда с определени правила за взаимодействие между децата.

Основно правило е да не сравняваме децата и да не очакваме резултати от тях. Играта е основен похват за придобиване на знания, а свободата да развиват своите таланти и интереси е основополагаща.

Избор на учител

Най-важна е неговата личност – опитът е от значение, но не е единствен фактор. Споделените ценности са много по-важни, защото децата учат от примери и модели.

Ценностите

Основната база, на която стъпва един кооператив – важни са правилата, но първото нещо е да решите как искате да отглеждате вашите деца. Правилата се променят, но винаги стъпват но ценностите, които са дефинирани в началото.

Какви са ползите?

За децата това е един от най-добрите модели за отглеждане на дете, защото представлява възможност детето да премине през периода на социализация и адаптация с близък човек до себе си.

– Адаптация според нуждите на детето заедно с родител.

– Среда, близка до семейната.

– Здравословно хранене, малко болести.

– Много възрастни, на които има доверие.

– Занимания според интересите на децата.

– Позитивно отношение.

– Подобни реакции в подобни ситуации.

– Изграждане на навици.

– Социален опит.

– Малката група дава възможност за индивидуална работа с детето.

За родителите: учим се как да сме по-толерантни, как да комуникираме искрено с най-различни хора, ставаме част от ежедневието на децата си.

–          Имаме избор. От нас зависи.

–          Оставаме близо до детето.

–          Близък контакт с преподавателите.

–          Гъвкавост.

–          Личностно развитие.

–          Родители на много деца.

–          Споделяне на опит и нови приятелства.

–          Наблюдения над детето в неговата социална интеграция и комуникация.

–          Обучение и практика по предприемачество.

За обществото: поставят се нови стандарти в отглеждането и обучението на деца в ранна детска възраст.

–          Родителските кооперативи са не просто решение на един от проблемите в държавата.

–          Промяна в образователната система.

–          Преосмисляне на активната роля на родителя и неговото място близо до детето му.

Легални ли са родителските кооперативи?

Няма законова забрана, регулации или ограничения – гражданите имат правото да се сдружават. Обаче е важно да отговарят на дефиницията за родителски кооператив до момента. 

Остава въпроса дали държавата ще подпомогне родителските кооперативи и по какъв начин. За повече информация можете да се обръщате към Асоциация за Родителски кооперативи, където можете да намерите и списък на кооперативите в България.

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...