28.8 C
София

Репродуктивната система – слабото място на модерния човек

 

Коренът на всички тези заболявания и други подобни може да се проследи до т.нар. „модерен“ начин на живот, в който липсата на сън се компенсира с големи дози кафе, движението е основно с автомобил и асансьор, храната е претоплен полуфабрикат в движение, досегът с природата е оскъден, козметиката, битовата химия, медикаментите и употребата на пластмаса са ежедневие, а техники за емоционално разтоварване и освобождаване от стреса практически липсват.

Как всичко това влияе на здравето и защо репродуктивната система е най-уязвима от подобен начин на живот, ще разберете от следващите няколко параграфа.

 

 

Безразборното хранене

Здравото тяло се нуждае от разнообразна и чиста храна, балансирано съотношение на протеини, въглехидрати и мазнини, изобилие на витамини, минерали и флавоноиди. Източник на такива хранителни вещества са органично отгледаните зеленчуци, плодове, пълнозърнести и бобови култури, ядки и семена, биологично-отгледани месо, риба и яйца.

Много по-често обаче храната на модерния човек включва индустриално отгледани и фабрично преработени подобия на храни, които съдържат множество химикали, пестициди, антибиотици и изкуствени хормони. Тези храни не само че не доставят нужните на клетките нутриенти, но и предизвикват хранителни дефицити и хормонален дисбаланс, които отслабват и изтощават репродуктивната система.

Най-честите хранителни липси при хора, страдащи от различни смущения на репродуктивната система, са свързани с дефицит на

есенциални мастни киселини, витамин Д, витамини В6 и В 12, желязо, калций, магнезий, цинк и селен.

Често пъти балансирането на тези липси чрез правилните комбинации от храни и хранителни добавки е достатъчно, за да облекчи или доведе до пълна ремисия на различни смущения, включително ПКЯ, силно изразен предменструален синдром (ПМС), трудности при зачеване, намалено качество и количество на семенна течност и др.

 

 

Замърсената среда

Все повече научни изследвания доказват връзката между дългосрочния контакт с химикали и синтетични материали с различните смущения на репродуктивната система. Повечето модерни продукти от заобикалящата ни среда, включително меката пластмаса, използвана за производство на домакински съдове, бутилки и консерви за храна, масовата козметика, продуктите за химическо и домакинско почистване, както и всички пестициди, съдържат синтетични вещества, които имитират функцията на хормоните в организма и са известни под наименованието ксеноестрогени. Когато попаднат в човешкото тяло

ксеноестрогените увеличават общото количество естроген

и имат способността да имитират естествените  хормони, да подават сигнали към различни тъкани как да функционират, да се прилепват към хормоналните  рецептори. Човешкото тяло не е в състояние да разгради ксеноестрогените и започва да ги натрупва в мастната тъкан. Резултатът от натрупването може да бъде особено вреден за хормонално-чувствителни органи като гърдите, матката, имунната и нервната система, както и развиващия се плод, ако жената е бременна. При мъжете ксеноестрогените могат да предизвикат мутации в сперматозоидите, както и до намаляване на техния брой и подвижност.

 

 

Ежедневният стрес

В действителност обаче основен причинител на хормонални смущения и заболявания на половата система остава ежедневният стрес. Дори ако човек се храни предимно с чиста и органична храна, избягвайки досега със синтетични продукти, организмът му може да развие болестна симптоматика, в резултат на натрупан стрес. Това е така, защото еволютивно нашите тела не са се променили особено от времето на пещерния човек. В онези далечни времена, най-големите източници на стрес за човека са били бягството от диви зверове и намирането на храна и подслон. Представете си какво се е случвало в тялото на древния човек, когато го подгони да кажем стадо мамути. Мозъкът разпознава опасност и решава дали ще се бие или ще бяга (популярният синдром „fight or flight“). Който и път да избере мозъкът, тялото на древния човек ще се нуждае от много енергия в крайниците, за да оцелее. Затова той отклонява енергията от вътрешните органи и системи към периферията на тялото.

 

Централните органи, които остават с по-малко хранителни вещества и енергия са:

         Храносмилателната система – в лицето на смъртна опасност, няма място за мисли за храна

         Имунната система – пред опасността да те смаже огромен мамут, малкото вирусче е напълно безобидно

         Репродуктивната система –когато животът ти виси на косъм, не е моментът да се размножаваш

Така в момент на стрес тези три системи спират да функционират, адреналинът се покачва, зениците се разширяват, сърцето изпомпва кръв в мускулите и те се напрягат в готовност да се бият или да бягат.

Същото се случва и с тялото на модерния човек, когато е под стрес, само че вместо да се бие или да бяга, той остава да седи на стола в офиса или в обездвижената от задръстване кола, докато емоциите с бясна скорост препускат из него.

За разлика от своя прародител стресът на модерния човек не е породен от диви животни или стихийни бедствия, а от напрежението в офиса, ипотеката, трафика, недостига на време и пари, амбициозните планове, грижата за семейството, липсата на лично време и т.н. Важно е да се знае, че отразеният стрес (от слушане на негативни новини, гледане на филми и т.н.) влияе на тялото по същия начин като действителния.

Когато човек се храни в състояние на стрес, хранителната му система не функционира оптимално и не усвоява хранителните вещества, от които се нуждаят органите на репродуктивната система. На свой ред репродуктивната система също функционира с понижен капацитет, заради стреса. И така се завърта порочен кръг.

 

 

Решението

Добрата новина е, че малки промени в храненето и начина на живот могат съществено да подобрят хормоналния баланс и състоянието на репродуктивната система при жените и мъжете. Безспорно всеки човек е уникален и при наличие на болестна симптоматика се нуждае от индивидуален хранителен протокол, но някои общовалидни принципи е добре да бъдат следвани от всички, които искат да се радват на по-добро репродуктивно здраве и хормонален баланс.

Ето и основните от тези принципи:

         Винаги, когато е възможно, избирайте чисти, органично-произведени растителни храни и продукти от биологично-отгледани животни.

         Избягвайте полуфабрикатите, рафинираните храни (бяло брашно, бяла захар, бял ориз), изкуствените храни (натриев глутамат, аспартам), трансмазнините (маргарин, пържени в дълбока мазнина храни, всички пакетирани десерти и тестени изделия).

         Консумирайте млечни продукти умерено и предпочитайте пълномаслен състав – обезмаслените млечни продукти съдържат андрогенни хормони, който могат да имат негативен ефект върху женската полова система[1]. (Препоръката е резултат от „Изследването на медицинските сестри“ (TheNursesStudy), проведено от Медицинския факултет на Харвардския университет.  Дългосрочният проект стартира през 1976 г. и проследява връзката между храненето и женското здраве, на база ежегодно наблюдение и изследване на близо 200 000 медицински сестри. Окончателните резултати и препоръки са публикувани през 2007 г.)

         Избягвайте употребата на меки пластмаси за съхранение на храна и вода. Заменете ги със стъклени бутилки и кутии, контейнери от керамика или неръждаема стомана. Ако все пак се наложи да си купите вода в пластмасова бутилка, използвайте я еднократно и не я оставяйте на много топло или много студено място – ксеноестрогените изтичат в храната/водата при загряване или сериозно охлаждане.

         Заменете личната козметика и почистващите препарати в дома с био-препарати, които са по-щадящи както към вашето здраве, така и към околната среда.

         Осигурете си поне едно хранене на ден в тиха и приятна обстановка, както и пълноценен сън в добре проветрени помещения без уреди, излъчващи или приемащи електромагнитни лъчи (мобилни телефони, компютри, таблети, рутери, телевизионни приемници).

         Движете се! Правете ежедневни разходки и поне 2 пъти в седмицата отделяйте час и половина за активен спорт. Излизането сред природата през уикенда, играта с децата или домашния любимец, изкачването на стълби, вместо използването на асансьор, са алтернативни форми на движение, които не бива да пренебрегвате.

         Всеки ден отделяйте минимум 10 мин., за да поседите в тишина. Опитайте различни техники за понижаване на ежедневния стрес – дишане, медитация, йога. Открийте кое работи най-добре за вас и го прилагайте всеки ден, дори в рамките на минути. Веднъж месечно посвещавайте един ден на себе си – занимавайте се с хобито си, отидете на SPA, прекарайте го с книга в леглото или просто не правете нищо. Това е ден за освобождаване от напрежението и презареждане. Когато своевременно се отърсвате от стреса и не позволявате да се натрупва в тялото си, извършвате най-добрата профилактика на здравето си. 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...