7.6 C
София

Промените в климата са факт и ние трябва да се съобразяваме с тях

Градушки, наводнения, проливни дъждове всеки ден –хората казват, че това не е нормално, времето се променя пред очите ни. Как изглежда климатът през последните години през погледа на един специалист?

Първо едно уточнение – климатът е многогодишният режим на времето и неговите елементи – температура, облачност, валежи, влажност и се осреднява за поне 30 г. назад във времето. А времето е състоянието на атмосферата в момента. Но така или иначе и климатът, и времето са силно променливи състояния на въздушната обвивка на нашата планета и ако се визуализират с непрекъсната линия назад във времето, тя ще има постоянно изменение нагоре и надолу. Подобни изменения ще има и в бъдеще. А що се касае за нормалност, то „нормата” представлява най-често повтарящата се стойност за поне 30-годишен период. Факт е, че сега се намираме в доста по-валежен период от установените норми, но пък той настъпва след един дълъг по-сух период, който започна още в началото на лятото на 2013 г.

 На този фон може ли да се говори за климатични аномалии у нас?

На климатични аномалии сме свидетели доста често. Всяка една проява на времето, извън приетите климатични норми, представлява някаква аномалия. Ето сега – тези валежи, които имаме и които превишават на места по няколко пъти нормите, вече представляват аномалия. Такава беше и топлото време през февруари, така че в една или друга степен, сме свидетели постоянно на някаква аномалия. А ако времето у нас е в норма, то по света винаги има някъде някоя точка, в която има някаква аномалия.

 Няма норма колко да са слънчевите дни годишно и колко често да вали, но възможно ли е дългосрочно да се прогнозират подобни бедствия – проливни дъждове, наводнения, свлачища?

Нормите всъщност представляват един малко идеализиран модел на времето, с който сравняваме всяко едно проявление на сегашното състояние на атмосферата. Неслучайно в дългосрочните прогнози се срещат термините – „ще бъде по-топло от нормалното” или „валежите ще са повече от нормите”. Съвременната метеорология може да даде отговор какво ще бъде времето в детайли само за около 10 дни напред. В по-дългосрочен план могат да се очертаят само тенденции в развитието на времето и да се съпоставят с установените норми на дадена точка. За съжаление всички неблагоприятни метеорологични явления, които вие изброявате, са краен продукт от развитието на времето. Те могат да се предскажат няколко дни, преди да се случат. Например интензивен дъжд или градушка сравнително точно могат да се прогнозират едва няколко часа преди реализирането им. Свлачищата и наводненията пък са резултат от падането на самите валежи и затова прогнозирането им става след успешна прогноза на станало метеорологично събитие и едва след това може да се направи прогноза коя река би преляла или къде ще има условия за свлачища.

 В архивите пази ли се информация за друга година, през която да са падали толкова валежи?

Имало е и други години с големи валежи, в по-ново време такава беше 2005 година. Тогава също на много места имаше наводнения, с много щети и жертви. Само ще припомня, че в началото на август 2005 г. в Ихтиманско паднаха колосални количества дъжд, в резултат на което се прекъсна ж.п. линията София-Пловдив за около 40 дни. Тогава беше наводнено и половината Софийско поле, с прекъсване на много пътища. Други валежни години са 1995-а, 1976-та, 1940-а, 1897-ма.

 Въобще какво ни показват архивите?

Освен че ни показват, че е имало и други години с такива аномалии, архивите ни посочват факта, че някои от параметрите, които имаме тази година, не са се случвали досега. Например на много места имаме поставени рекорди за най-валежен април. Трудно може да се намери година с толкова масови интензивни валежи, надвишаващи на много места 100 л за 24 часа. При това всички се случват в една и съща година.

 Това доказателства ли, че климатът е по-динамичен през последните години?

Определено времето е по-динамично и една от главните причини е глобалното затопляне. Поради по-високите температури, атмосферата съдържа повече вода, която пада под формата на дъждове. От друга страна по-високите температури водят и до по-голяма енергия в атмосферата, която от своя страна прави процесите по-силни и бурите по-свирепи. А дали това затопляне е колебание или е предизвикано от човека, е спор, който се води между много колеги с променлив успех. Все пак повечето факти наклоняват везните към тезата, че човекът е главният виновник за промените на климата.

 Учените казват, че промените в климата са най-голямата заплаха за човечеството през ХХІ век. Това прогноза ли е или предупреждение?

Това не е само прогноза, а по-скоро апел към обществеността и хората. Целта на тези прогнози не е да се всява паника, а да бъдем подготвени за по-мощни и бурни прояви на природата. Така или иначе тези промени на климата са факт и ние трябва да се съобразяваме с тях. Трябва да бъдат взети превантивни мерки и да бъдат подготвени хората да реагират адекватно.

 Как обикновеният човек може да промени нещо? Вие самият какво правите?

Всеки от нас може да прави елементарни и дребни неща на пръв поглед за по-екологично държание, но взети съвкупно ще имат доста голям ефект. Например аз изключително рядко ползвам автомобил в градски условия. Ходя с колело на работа, до магазина, ходя пеша, ползвам обществения транспорт. Уча децата си да пестят електроенергия и вода, все ясни неща, които обаче малко хора правят.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...