8.8 C
София

Презаредете тялото си

В даден момент всеки се сблъсква със здравословен проблем, предполагащ специфичен хранителен режим. Други полагат превантивни грижи за здравето си. Трети искат просто да отслабнат. И независимо в коя от тези групи сте, винаги можете да вземете съдбата си в ръце и да промените начина си на хранене, защото това е естественият подход към постигане на здраве, справяне със здравословните проблеми и намаляване на теглото. Това е начинът да се будите пълни с енергия сутрин и да положите началото на новото си тяло – здраво, стройно и красиво.

Когато започнете диета само с цел отслабване, мастните натрупвания се освобождават и започват да циркулират из кръвта и тялото, причинявайки невъобразими щети. Но тъй като организмът е перфектно работеща машина, която винаги се стреми към здраве и баланс, той започва да възпрепятства процеса на отслабване, за да държи токсините под контрол. Затова правилният подход към загубата на тегло и подобряването на здравето не е диета, а детоксикация на организма, защото едва след като се отърве от вредните токсини и химикали, тялото ви ще започне да работи заедно с вас за постигане на желаните цели и ще спре да генерира нови мастни депа.

Детокс или пречистване на организма чрез хранене или липса на хранене е техника, използвана от векове от доктори, лечители и философи, сред които Хипократ, Сократ, Плато, Аристотел, за лечението на най-различни заболявания и за пречистване на съзнанието. Затова според някои специалисти днес детоксът е липсващото звено в храненето на съвременния човек, а той има нужда от него повече от всякога. Гледайте на пречистването като на почивка от вредните храни така, както почивате след работа, за да презаредите и да се отпуснете.

Имайки предвид ползите за организма, не е случайно и че има няколко различни вида детокс. Най-популярни са воден, соков и детокс чрез сурови храни. Понеже режимът със сурови храни е обсъждан неведнъж, тук ще разгледаме вариантите, които изключват храната и разчитат само на напитки – воден и соков детокс.

Воден режим

Това означава пиене на вода за определен период от време. Режимът не е подходящ за всеки, защото при него се разчита единствено на минералния състав на водата за набавянето на ценни вещества и може да предизвика липси в организма. Дългите периоди на воден режим отслабват мускулатурата и органите, защото черпят от тях допълнителни витамини и минерали за ежедневните нужди на тялото и в крайна сметка може да доведат и до здравословни проблеми. Ако искате да се подложите на такъв режим, най-добре го направете за кратко и под лекарски надзор.

Соков режим

Пият се прясно изцедени сокове за определен период от време. В случая вариантите са различни – има режим, включващ пиенето само на един вид сок дневно, има режим с комбинация от сокове, който лимитира напитките до 3 на ден и който позволява по-големи количества сок. Наскоро се появи и режим, който комбинира прясно изцедени сокове със смлени плодове и зеленчуци или т.нар. смутита. Препоръчителни са ротациите и различните комбинации от напитки, за да си набавите максимално количество антиоксиданти, витамини, минерали и ензими.

Идеалният соков детокс би трябвало да включва голямо разнообразие от зеленчуци, плодове и зеленолистни, а фрешовете за деня да са минимум 5-6, по 500 мл всеки, за да се чувства човек добре и да има енергия през целия ден.

Другият важен елемент, за който да внимавате, е методът на изцеждане на фреша – най-добрият в световен мащаб е студеното пресоване. Това е метод за извличване на богат на хранителни вещества сок от свежи плодове и зеленчуци чрез високото налягане на хидравлична преса. Този метод на изтискване минимизира смесването на въздуха със сока, което намалява оксидацията и декомпозирането му. Огромното налягане на хидравличната преса позволява извличането на максимум хранителни вещества като натурални захари, витамини, минерали, ензими и други микроелементи. Студеното пресоване е единственият познат метод на прясно изцеждане, който позволява соковете да се бутилират сурови, без пастьоризиране и консерванти, и да имат 96 часа срок на годност с минимална загуба на вкус, ценни вещества и цвят. Студенопресованият сок е най-близкото нещо до суровите чисти плодове и зеленчуци и ви осигурява концентрирано количество хранителни вещества, които в противен случай би било трудно да приемете само с изяждането им.

Усвояването също е почти експресно, заради липсата на фибри, които обикновено го забавят леко. Тоест всички тези благинки ще започнат своето действие в полза на организма около 15 минути, след като сокът е изпит, а това е бърза енергия, сили, засищане. Времето за провеждане на соков детокс може да варира от 1 до 5 дни, като е препоръчително да започнете с 1 ден и постепенно да увеличавате.

Плюсове на зелените сокове

Най-големият им плюс е концентрацията или огромното количество зеленчук, което човек може да си набави само с една чаша и изключително бързото им усвояване. Представете си връзка магданоз, малка глава броколи, няколко листа маруля, тиквичка, половин краставица, два стръка селъри, две ябълки и едно киви… в чаша. Говорим за количество, което човек трудно ще изяде просто така в суров вид. За сравнение, със смути или салата, в най-добрия случай изяждаме около 100-200 г зеленолистни на ядене, а с чаша сок това количество стига до 700-900 г или килограм. Да не говорим за минерално-витаминната бомба в тази чаша, която на 100% спестява мисълта, че днес може би нещо му липсва на организма – ензим, антиоксидант, витамин или минерал.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...