7.4 C
София

Правете любов за добро здраве

Доц. д-р Румен Бостанджиев e създател  на сексологичен институт „Интеракт“ и институт за развитие на човешките отношения „Компас“.

Защо сексът е жизненоважен, кои процеси в организма ни зависят от него?

Интимните отношения буквално определят живота ни, без тях никой от нас не би могъл нито да се появи на този свят, нито да оцелее и да се развива като пълноценна личност. Съвременната наука навлиза все по-дълбоко в тайните на междуличностните отношения и днес междуличностната невропсихология категорично доказва, че отношенията в интимната двойка са не само от ключово значение за здравето ни, но са и основният фактор за личностното ни развитие и цялостен просперитет.

 Каква е здравословната честота на сексуалния акт при жените и мъжете, примерно във възрастовия диапазон от 25 до 45 години?

Еротичните преживявания имат смисъл най-вече в контекста на човешките отношения, тяхното качество се определя не толкова от количествените им измерения, колкото от качеството на човешката връзка. Здравословни за хората в зряла възраст са тези интимни отношения, които носят радост, изразяват близост и свързаност, стимулират развитието и добрата ни самооценка. Формалното извършване на сексуални контакти като вид фитнес е лишено от всякакъв смисъл. Дори и много интензивни, непълноценните отношения са далеч по-деструктивни от относително по-редките, но изпълнени с любов и взаимност интимни преживявания. Честотата на конкретните контакти се определя от двамата партньори и зависи от твърде много житейски обстоятелства. Ако някой от партньорите е неудовлетворен от честотата или качеството на еротичните взаимоотношения, то това е основание съвместно да се търсят възможности за промяна, която да удовлетворява и двамата.

 Увеличава ли се в горещите месеци сексуалното желание?

Подобно твърдение не е основано на сериозни, научно потвърдени факти. Безспорно през сезона на отпуските хората са по-склонни да се отдават на приятни преживявания. Някои твърдят, че повечето слънчеви часове в денонощието също са от значение, както и по-разголеното облекло. Би било жалко обаче да оставим сексуалните си желания единствено за лятото и да търсим причината за това в природни фактори извън нас. Днес все повече създаването на еротично настроение и атмосфера се приемат като активен стремеж от страна и на двамата партньори, който предполага конкретни умения и ясни хедонистични ценности.

 

Съществуват ли природни, естествени стимулатори на сексуалното желание, влияещи върху двата пола?

Този въпрос е типичен за консумативно настроения потребител, очакващ нещата да се случват без особена негова намеса. В светлината на тази философия разцъфтяват митове за храни, хапчета и какви ли не други трикове, които някак магически ще породят желание за близост и нежност. Сексуалното желание е изключително сложен феномен и все още има твърде много да откриваме за това кога и как се поражда и изчезва между партньорите. Убеден съм обаче, че би било далеч по-добре, ако се опитваме всеки ден да изразяваме еротичните си желания по начин, който стимулира и партньора ни да ги сподели, вместо да търсим магическото решение в природни стимулатори.

 Кое е по-здравословно – любовната игра или сексът?

Как би могла да се отдели любовната игра от секса? Вече стана дума за това, че благоприятен ефект върху здравето ни имат пълноценните интимни отношения, които в никакъв случай не се свеждат единствено до сношение, още по-малко до такова, извършвано без любовна игра по сценария „от вратата за краката“. В случая обаче е ясно, че някои хора могат да имат твърде примитивни и странни представи както за здравето, така и за секса (каквото и да означава тази дума за тях).

 Колко важно е разнообразието в половия живот на една двойка?

Важно е да изясним за какво разнообразие става дума. Ако някой реши да разнообрази репертоара си като всяка вечер пробва нова поза от Кама Сутра, се съмнявам, че това ще е най-пълноценният вариант. Зад шаблонното разбиране за разнообразие всъщност стои много по-сериозният въпрос за доверието, което си имат партньорите, за откритостта и способността им да споделят един с друг най-съкровените си желания и фантазии, за готовността да изследват съвместно преживяванията си, поемайки риска на разочарованието и търсенето на нови решения. Без тези способности самоцелното търсене на разнообразие би могло да се превърне в нещо доста травмиращо и разочароващо.

 Доказано ли е колко време трае сексуалното влечение към партньора?

Чувствата, които се пораждат в човешките отношения, са безкрайно динамични и разнообразни. Това, за което пише американската антроположка Хелен Фишър в книгата си „Анатомия на любовта“ е една съвсем различна теза. Тя лансира идеята, че страстното сексуално желание, което е типично за първите месеци на влюбеността, много често може да се развие в трайна интимна свързаност, присъща на по-продължителните връзки. При тази трансформация интензивността на желанието относително намалява, за сметка на по-дълбокото и пълноценно чувство за свързаност, което кара партньорите да споделят по-висока степен на удовлетвореност от отношенията си.

 Какви са според вас причините това влечение да спре с времето?

Когато единственото, което свързва партньорите, е сексуалното желание, то естествено намалява и може да изчезне с времето. Най-честите причини за загуба на еротично привличане в една връзка са емоционалното и духовно отчуждение, натрупването на негативни емоции, поради невъзможност креативно да се преодоляват конфликтните ситуации, отсъствието на значими общи цели и житейски перспективи. Сексуалното желание, еротичното привличане между партньорите е резултат от цялостните, динамично променящи се отношения в двойката. Затова никак не е лесно да се изясни какво и как може да убие любовта. В същото време е ясно, че ако партньорите искрено са загрижени един към друг, ако уважават своята автономност и са готови непрекъснато да се преоткриват, любовният плам между тях може да остане жив дълги години.


Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...