15.8 C
София

Пониженото мъжко либидо

Д-р Попов, какво всъщност представлява андрологията?

Андрологията е насочена медицинска наука, занимаваща се с разстройствата на половите функции в мъжа, като тя представлява комплекс от познания от голям брой медицински специалности като невропатологията, ендокринологията, психиатрията и урологията.

Лесно ли се решават съвременните мъже да посетят андролог?

Все по-често в медицинската практика мъжете посещават андролог по отношение на проблеми в половите функции. Благодарение на обширната информация, до която пациентите имат достъп, все по-лесно се решават да отидат на преглед.

Какви са неотложните причини да направят това посещение?

Посещение при андролог се налага при разстройства на половите функции на мъжа, като те биват главно два вида – неспособност за оплождане и неспособност за извършване на полов акт. Двете неспособности представляват две отделни, често независими едно от друго заболявания. В първия случай мъжът е в състояние да извърши полов акт, той е способен мъж, но не може да стане баща. Във втория случай мъжът не е в състояние да извърши полов акт, но са запазени оплодителните му способности.

Ако трудностите с мъжкото либидо са инцидентни – как можем да ги 
преодолеем?

Компонентите на нормалния полов акт са полово влечение, ерекция, еякулация и оргазъм. Тези компоненти са тясно свързани по между си при нормална полова функция, като всеки един компонент може да бъде нарушен. Главно условие за извършването на половия акт несъмнено е силното напрежение на половия член и трайността на ерекцията. Най-често нарушенията на либидото възникват в резултат на органични или функционални изменения както в централните, така и в периферните отдели на нервния път. Голямо значение за възникване на проблеми с либидото има и по-специално психогенния фактор и типът нервна система. Проблемите с либидото настъпват често с развитие на обща невроза при мъжете с неуравновесен тип, при значително пренапрягане на нервната система и продължителен психически травматизъм. Ако трудностите с мъжкото либидо са инцидентни, психотерапията е най-доброто лечение, тъй като има за цел да възстанови нарушеното равновесие на нервната система, да измени отношението на болния към своята болест и да се получи правилно реагиране на вътрешни и външни дразнения.

А кога мъжът трябва да осъзнае, че има сериозен проблем с либидото, за 
какъв неуспех говорим?

Както вече споменах, компонентите на нормалния полов акт са полово влечение, ерекция, еякулация и оргазъм. При няколко кратно нарушение на един или всички компоненти, би следвало да се потърси специализирана помощ.

Кои фактори от ежедневието ни могат да бъдат обвинени за подобни реакции на организма?

Най-честите причини за проблеми с половите функции са стрес, неправилно хранене, недостатъчно сън, злоупотреба с алкохол, никотин, наркотици. Като цяло най-често причината за разстройствата в половите функции се причиняват от общото физическо и нервно-психическо състояние на болните.

А можем ли да твърдим, че възрастовата граница на мъжете с намалено либидо спада?

Все по-често в клиничната практика идват за преглед и съвет млади хора с желание за бързо повлияване.

Какви са причините според вас за това явление?

Голямо значение за възникването на импотенцията в по-млада възраст имат отново психогенните фактори, типът нервна система и създалите се особености на реагиране от страна на организма на едни или други патогенни фактори. Често в нарушаването на половата функция имат значение и заболявания на главния мозък, на подкоровите нервни центрове, на гръбначния мозък, заболявания на половите органи, както и нарушения на жлезите с вътрешна секреция.

Има ли нещо, с което мъже с подобни проблеми могат да опитат да си 
помогнат сами, без професионална намеса?

Тъй като лечението на болните с нарушение в половата функция е комплексно е препоръчително при възникване на такъв проблем  да се потърси специализирана помощ.

Вие как лекувате пациентите си с установено трайно нарушено либидо?

При диагностициране на проблеми в протичането на половия процес е най-важно да се установи формата на импотенция, предизвикалите я причини, продължителността на заболяването и общото състояние и възрастта на пациента. Лечението на половите разстройства трябва да бъде изградено на принципа на разбирането на същността на патологичния процес и неговите патогенетични механизми. В клиничната практика най-добре е да се разработи индивидуален план за лечение.

Основните методи на лечение са свързани с правилното диагностициране. Те са:

1. Психотерапия, която има за цел да възстанови нарушеното равновесие на нервната система.

2. Медикаментозно лечение, като най-често се използват медикаменти, които имат благоприятно и успокоително действие върху централната нервна система; медикаменти, които подобряват кръвонапълването в малкия таз; медикаменти, тонизиращи и общоукрепващи организма.

3. Друг вид терапия е с мъжки полови хормони, при ясно диагностициране на хормонален дефицит.

4. Прилагат се също витаминотерапия, физиотерапия.

До какво може да доведе като последици за личността пренебрегването на  подобен проблем?

Проблемите в половите функции не бива да остават недооценени, тъй като водят до тежки психоемоционални реакции с нарушаване на общуването, социалния живот,  чувство на потиснатост, страх, неувереност. А всички те от своя страна могат да доведат до тежки емоционални последици и намалена работоспособност.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...