9.2 C
София

Ползи от алкалната вода

Какво представлява алкалната вода?

Алкалната вода е с високо pH, което значи, че е повече алкална и по-малко киселинна от чешмяната. Неутрално pH е 7, всичко над 7 – алкално, всичко под 7 – киселинно. PH на водата може да се променя, като се добавят различни съставки, които в последствие променят и баланса в целия ви организъм.

Хората, чиито тела клонят повече към киселинен баланс, често срещат проблеми със здравето си. Киселинният баланс обикновено се свързва с определен начин на живот, който се регулира с промяна на диетата и рутината, а може да се тества чрез тестване на урина или слюнка върху лакмусови ленти.

Поддържането на алкален баланс от друга страна се свързва с много ползи – от подобряване на когнитивните функции чрез намаляване на свързаните със застаряване когнитивни проблеми, до подобряване на функциите на много вътрешни органи. Има дори доказателства, че алкалният баланс може да спира развитието на ракови образувания.

Приемът на алкална вода и алкализиращи храни спомага за здравето и правилното функциониране на бъбреците, чрез възстановяването на неутралния баланс на pH, което прави организма по-способен да изхвърля токсините. Освен това алкалната вода може да подобри функциите на стомаха и имунната система, възстановявайки баланса в организма ви, поддържайки опасните инфекции настрана, и подпомагайки развиването на полезни микроорганизми в стомаха. Алкалната вода също спомага за здравето на черния дроб при хора с диабет и преддиабетни състояния, чрез спомагане за регулацията на кръвната захар.

При атлети алкалната вода рехидратира по-ефективно от обикновената, защото неутрализира киселините, които причиняват болки и отпадналост, както и спомага за компенсирането на електролити, загубени при активни тренировки.

Алкалната вода има и някои странични ефекти, които не винаги са приятни. Тези ефекти са резултат от алкализирането на организма и се приемат за нормален отговор на тялото към корекциите в нивата на pH и детоксикацията на тялото. Страничните ефекти могат да включват главоболия, болки в мускулите (подобни на тези при грипни състояния), сънливост и умора, газове, течащ нос. Не е задължително всички да ги изпитват, но отминават бързо, докато балансът на организма е траен. 

Как да си направим алкална вода у дома?

Алкалната вода има много ползи, а редовната й употреба ще доведе до по-доброто ви здравословно състояние. Ако сте заинтригувани от възможността да я направите част от рутината ви за поддържане на здравето, с щастие ви съобщаваме, че можете да си я правите и сами у дома. Важно е първо да се отбележи, че се препоръчва алкалната вода да се пие преди или след хранене – 30 минути преди, или 2 часа след хранене, за да е ефективна, без да пречи на храносмилателните процеси на организма, които изискват киселинна среда.

Рецепта 1: Силата на лимона

Налейте около 2 литра чиста вода в подходящ съд. Нарежете лимон на осем части и ги потопете във водата. Няма нужда да ги изстисквате, просто пуснете парчетата в съда с водата. След това оставете да киснат между 8 и 10 часа на стайна температура. Пиенето на тази смес не само ще подобри pH баланса на тялото ви, но и ще ви освежи и зареди с енергия.

Рецепта 2: Сода бикарбонат

Хората, които са на диета, избягваща натрий, трябва да избягват тази рецепта, защото содата бикарбонат е особено богата на този минерал.

За да направите алкална вода, разтворете 1/8 чаена лъжичка сода в пълна чаша с чиста вода. Разбъркайте, докато вече не виждате кристали и след това изпийте.

Рецепта 3: Добавяне на pH капки

Можете да намерите алкализиращи pH капки в различни магазини за здравословни храни и да ги използвате, за да си направите собствена алкална вода. Те са много силно концентрирани, така че прочетете внимателно инструкциите, за да не прекалите с дозата. 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...