22.8 C
София

Пиянска нощ без алкохол по шведски

 

Последната и най-актуална тенденция в страната обаче може би все пак е прекалено екстравагантна, за да вдъхнови имитатори. Става дума за идеята да излезеш в петък вечер с приятели на по без питие.

Концепцията, с която е създаден първиястокхолмски безалкохолен нощен клуб, е че прекарването на страхотно време навън не е непременно обвързано с прекаляването с алкохолните напитки.

„Искахме да покажем, че човек може да се весели, да прекарва чудесно време и да танцува, без да е пиян“, казва Йохан Фрик, един от основателите на „KlubbSobber„. До голяма степен всичко е съвсем като в останалите купонджийски нощи – с ярки светлини, диджеи и обичайния препълнен дансинг, с изключение на факта, че малиновото мохито и цитрусовото дайкири имат нулево алкохолно съдържание.

Предвид всички вреди, които алкохолът причинява на човечеството, това едва ли е чак толкова странна идея. Злоупотребата със спиртни питиета може да доведе до редица заболявания и увреждане на жизнено важни органи.При хроничните алкохолици имунната система доказано е доста послаба, което води до логичното следствие те да боледуват почесто и потежко. Редовната злоупотреба с алкохол се превръща в общо заболяване на целия организъм и засяга почти всички органи и системи, най-силно – черния дроб и нервната система. Рискът от цироза на черния дроб или белодробен рак е значително увеличен, като това се отнася найвече за жените. Рискът от хипертония също се свързва с повишената консумация на алкохол. Сърдечносъдовата система, мозъкът, подстомашната жлеза, дебелото черво и хранопроводът са все органи, които са силно застрашени от увреждане. Хора, които се стремят към отслабване, също трябва да избягват приема на алкохолни напитки, тъй като те възпрепятстват процесите на разграждане на мазнините. Не само физическото и общественото, но и семейното „здраве“ могат да бъдат сериозно увредени от порочния навик.

В Швеция, с откриването на дестилирания алкохол и индустриализацията през XIX в., спиртните питиета са причинявали сериозни проблеми на здравето и обществения живот. През 1922 г. шведите провеждат референдум за окончателна забрана на продажбата на алкохол. Решението, което се взема, не е толкова категорично, но до 1955 г. се използва купонна система, наречена „Brattsystemet“. След влизането на Швеция в Европейския съюз през 1995 г. навиците за пиене на алкохол стават малко по-континентални, а мерките против продажбата му – по-либерални. Но данъците, с които се облагат спиртните напитки, в зависимост от алкохолното им съдържание, са едни от най-тежките в света. През 2007 г. данъкът върху водката (40% алкохолно съдържание) е 200.56 шведски крони (22.63 евро) за литър, върху виното (14% алкохолно съдържание) е 22.08 шведски крони (2.49 евро) за литър и върху бирата (4.5% алкохол) – 6.615 шведски крони (0.75 евро) за литър. Бирата с алкохолно съдържание под 2.8% е освободена от данъци, освен ДДС. В тази ситуация и предвид факта, че квотата за внос на алкохол за лична употреба от други страни, членове на Европейския съюз, е неограничена, не е странно, че много шведи се снабдяват с тях от Естония и Германия. Ограничени дажби за безмитно пазаруване са позволени на фериботите между Швеция и Финландия, при условие че акостират на Оланд, който е автономна част от Финландия и има специален договор с ЕС, така че много от шведите предпочитат да купонясват с приятели на тях.

Всички тези затруднения предполагат и множество различни инициативи, които имат

амбицията да променят мисленето на хората

и обясняват успеха на бара без алкохол. От 2011-а, когато „KlubbSobber“ отваря врати, други безалкохолни барове започват да се роят в цяла Швеция и сега могат да бъдат открити навсякъде из страната. Мотивирани от изискването за по-здравословни вечери, някои от най-скъпите ресторанти в големите градове също започват да предлагат безалкохолни напитки за възрастни, като безалкохолно вино, което да съчетават с техните блюда.

Швеция има контролиран от правителството монопол, наречен „Systembolaget“, който единствен има право да продава напитки с алкохолно съдържание над 3.5%. В супермаркетите това е напълно забранено, както и в някои заведения. Минималната възраст, която трябва да има навършена купувачът на спиртни напитки, е 20 години. В последните години в „Systembolaget“ продажбата на безалкохолни напитки се увеличава. Миналото лято магазините от веригата са продали повече от 770 000 литра от напитки без съдържание на алкохол – със 7.6% повече от предишното лято.

„През изминалите години, продажбите на безалкохолни напитки са нарастнали с 25-30% на година и продължават да растат.Много хора избират здравословния начин на живот, а качеството и асортиментът на безалкохолните напитки се увеличават“, казва Тереза Елмгрен от Systembolaget“.

Възможно е безалкохолните барове, както много други шведски идеи, да станат популярни в света, но е добре все пак да гледаме на нещата обективно – едва 1% от приходите на „Systembolagetидва от безалкохолни напитки. Факт е обаче, че „безалкохолната“ идея за нощен живот, която може да изглежда скандална в петък вечер, звучи съвсем различно по време на тежкия махмурлук в събота следобед.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...