14.8 C
София

Пещерите Лонгю в Китай

Произходът им е пълна мистерия и все още не съществува обяснение за тяхното съществуване.

Днес пещерите Лонгю са обявени за китайското „Девето чудо на света”, а една от тях дори е успешно разработена като туристическа атракция.

През юни 1992 г. селянин на име Ву Анай решава да изпомпа водата от една от многото известни пещери в региона. След 17 дни изпомпване и отстраняване на достатъчно вода, за да се разкрие пещерата и няколко издълбани стели, той потвърждава предположението си, че пещерата не е с естествен произход. Площта и заема над 2000 кв.м., а най-високата и точка е над 30 метра. След това откритие Ву Анай продължава да изпомпва водата от още четири пещери, като открива, че всичките си приличат и имат същите маркировки на стените и таваните. Пещерите са били издълбани в утаечна скала и се смята, че са издълбани преди създаването на династия Цин (около 200 г.пр.н.е.). и са изключително големи. Средната площ на всяка пещера е над хиляда квадратни метра, височината е до 30 метра, а общата покрита площ – повече от 30 000 метра. Всички повърхности – таванът, стените и стълбовете са завършени по един и същ начин, като поредица от успоредни ленти или ивици, широки около 60 cм, съдържащи паралелно издълбани следи под ъгъл от около 60°.

За да си представим мащабите на работата по изкопаването на пещерите, можем да пресметнем примера, че ако един човек може да копае и да изхвърли около 0,5 кубически метра камъни на ден, то изграждането на тези 24 пещери ще изисква 1000 мъже да работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, в продължение на повече от 5 години. И това е само приблизителна оценка, защото и транспортът на изкопания материал създава допълнителни трудностти, а пък гравирането на стените отнема също доста време и труд.

Днес се смята, че в региона има още няколко пещери, които все още предстои да бъдат открити и действително общата извършена работа може би ще се окаже два или три пъти повече.

Очевидно е, че този проект е част от програма, финансирана от страна на държавата, подобно на други проекти със същия мащаб в Китай, като теракотената армия и Великата китайска стена. Докато другите два проекта са добре известни и описани в историческите записки, то пещерите в Лонгю са построени абсолютно тайно, без да бъдат оставяни никакви исторически сведения. Защо? Дали действително са били построени от древните китайци, както предполагаме? Какви са техническите съоръжения, използвани, за да се изградят такива пещери с такива мащаби? Дали изобщо са дело на човешка ръка?

Що се отнася до това как са били построени и какви инструменти са били използвани, отговорът все още е неизвестен. В района не са били открити никакви инструменти и учените все още не знаят как е постигната такава симетрия, прецизност и прилика между различните пещери. Въпреки размера си и положените усилия в създаването им, до момента няма и следа за тяхното съществуване в историческите архиви. Като цяло в разкопките участват почти един милион кубически метра камък, но няма археологически сведения, разкриващи къде е отишло това огромно количество материал, като също така няма и доказателства за едновременната работа на толкова много строители. Произходът им и до днес е пълна загадка.

Всяка една от пещерите е покрита от пода до тавана с успоредни линии, които са били изваяни с голяма точност. Моделът е еднакъв за всички пещери и изисква огромно количество работна ръка и безкрайни часове работа, за да бъде създаден. Въпросът е защо? Целта на цялата тази трудоемка работа само декорация ли е била? Или линиите имат скрит символичен смисъл? Всичко, което в момента се знае, е, че маркировките са подобни на тези на керамика, намираща се в близкия музей, която е датирана между 500 и 800 г.пр.н.е.

Липсата на риба е другата загадка, която не може да намери обяснение. Когато пещерите са открити за първи път, те са пълни с вода, за която се предполага, че е била там дълъг период от време. Повечето села в южната част на Китай имат много дълбоки езера, които са наричани „бездънни езера“ от поколения селяни. Тези езера гъмжат от риба, която лесно се хваща. Въпреки това, след изпомпването на първата пещера, не се вижда нито една риба, нито някакъв друг признак на живот.

Един от най-интересните и предизвикателни въпроси е как пещерите са били в състояние да се запазят повече от 2000 години. Не са открити признаци на разрушения, или развалини и не са нанесени щети, независимо от факта, че в някои области стените са с дебелина само 50 cм. През вековете районът е преминал през многобройни наводнения, бедствия и войни, планините са променили външния си вид, но вътре в тях, формата, моделите и маркировките по стените са все още ясни и точни, като че ли са били създадени вчера.

Поради голямата дълбочина на пещерите, някои области в долната им част са непрогледни. Но дори и тези тъмни области са украсени с хиляди успоредни линии по стените, колоните и тавана. И така, как древните са работили на тъмно? Според изследователите би трябвало да са имали лампи, защото входът на пещерата е много малък, а слънчевият лъч може да освети пещерата само под определен ъгъл и то в рамките на определен период от време. Като цяло светлината избледнява в дъното на пещерата, като на десетина метра от входа вече трудно може да се види нещо. Все пак следи от каквото и да било, което може да се използва за осветление, не са намерени.

Всички пещери са разположени на площ от приблизително един квадратен километър. Като се има предвид тази висока плътност, не може да не се запитаме дали някои пещери са били предназначени да бъдат свързани. Какви биха били целите на създаването на толкова много отделни пещери в такъв труден район, без да се свързват? В много от тях, стените между пещерите са много тънки, само 50 cм, но те не са били свързани, така че изглежда са били умишлено разделени. Нещо повече, много от пещерите са почти идентични една с друга.

И до днес никой няма представа кой е построил пещерите. Някои учени твърдят, че не е възможно или логично този огромен труд да е бил извършен от хората от селото. Само императорът е имал възможността да организира такъв огромен проект. Но ако това е поръчано от императора, защо не съществуват никакви исторически записи на изграждането му?

Мащабът на строителството в пещерите Лонгю е величествен, а дизайнът – деликатен и инженерно обоснован, строителството – сложно, а прецизността – показател за превъзходно майсторство. Моделът и стилът на всички пещери е изключително сходен. Всяка пещера е като една голяма зала. Едната страна е стръмна, а другата е с наклон от 45%. Четирите стени са прави, ъглите и ръбовете са ясно разграничени.

С помощта на модерни съоръжения и методи изследователите измерват размерите на стените и изненадващо откриват, че цялата конструкция е изключително точна. Стените между пещерите са с една и съща дебелина в различните секции. Как е постигната тази точност и до днес остава загадка.

След продължителни изследвания и проучвания, много учени са се опитвали да представят обяснения за предназначението на пещерите, но никой досега не е намерил убедително обяснение защо са били построени и за какво са били използвани. Някои археолози предполагат, че пещерите са гробници на старите китайски императори. Но това тълкуване не е обосновано, защото никъде не са намерени погребални предмети или някакви подобни артефакти. Другата хипотеза е, че са били използвани за добив и извличане на някакъв вид минерален ресурс. Въпреки това, минните дейности изискват оборудване за изравяне на скалите и транспортирането им. Отново няма следи за това. И разбира се, ако пещерите са били мини, защо е било необходимо да се създават такива сложни декорации по стените, колоните и тавана? И накрая, някои предполагат, че пещерите са били тайни  места за разквартируване на императорските армии, които да бъдат разположени така, че императорът да запази своята военна тайна. Въпреки това, построяването на тези пещери е отнело много години, така че е малко вероятно да са били част от подготовка за военни действия. Освен това няма признаци, че са били обитавани. Съществуват хипотези, че седем от пещерите са разположени така, че да наподобяват разположението на седемте звезди на Голямата мечка и може би са част от някакъв ритуален комплекс.

Въпреки десетилетията изследвания, много малко въпроси са намерили своето обяснение. Загадката на пещерите Лонгю тепърва предстои да бъде разгадана. Засега те са едно от доказателствата за гения на древните, които са построили много величествени и грандиозни постройки. А това са една част от тях.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...