6.8 C
София

Остров Крит – където златото е зелено

Не е тайна, че според интернационални проучвания, сърдечносъдовите заболявания са най-рядко срещани сред гърците. Това е лесно обяснимо с особено благотворното влияние на зехтина върху целия човешки организъм. Местните обитатели на Крит са известни с дълголетието си, което със сигурност се дължи на факта, че в традиционната критска кухня отсъстват тлъсти меса и месни мазнини, за сметка на големи количества плодове, зеленчуци, подправки, агнешко и козе месо и, разбира се, зехтин.

Така че едва ли ви трябват повече мотиви, за да прекарате мечтаната годишна отпуска на о. Крит – една от най-популярните дестинации в Средиземно море.

Остров Крит

Реалност и митология, традиции и развитие – тази страхотна комбинация представлява всъщност о. Крит – най-големият гръцки остров (8336 кв.км.) Неговата култура, естествената му красота и климат, топлото лятно слънце и хладното море, в комбинация с усмихнатите хора, превръщат острова в най-големия и модерен гръцки туристически център.

Ираклион е най-големият град на острова и е негов административен, търговски, индустриален център. Странната съвместимост между старо и ново, и смесицата от различни видове архитектура, правят градът наистина интересен и привлекателен. Можете да се разхождате по венецианското пристанище и да се наслаждавате на гледки от античността, а след 2 мин. да пиете кафе в модерно заведение.

Площадът Елефтерий Веницелос, или Лъвският площад, както го знаят местните, е центърът на града с търговските улици. Има и много ресторанти, таверни, барове и кафенета, които предлагат критски специалитети.

В източната част на острова има интересни археологически забележителности – Малиа, множество византийски църкви, а само на 5 км от центъра може да се види Кносос – най-големият запазен център от Минойската цивилизация. А в най-източната част се намира местността Вай – единственото място с естествено растящи палми, които можете да видите дори и в непосредствена близост до морето.

Старото пристанище се намира от лявата страна на съвременното пристанище в Ираклион. По време на венецианския период тук е бил един от важните търговски и военни центрове. В момента е перфектно място за романтична разходка, особено нощем.

Крепостта Кулес е една от впечатляващите забележителности на остров Крит. Построена е на входа на венецианското пристанище, за да предпазва селището от нападения. Отстрани могат да се видят фрагменти от издялани лъвове, в горната част има открит театър, използван по време на летните празненства. А най-хубавото е, че замъкът е отворен за посещения.

Археологическият музей съхранява находки от Кносос, Арханес, Фестос, Закрос и др. Това е задължително място за посещение, ако искате да се запознаете с археологическото богатство на острова.

Амодара е най-близкият летен курорт западно от Ираклион – с множество крайморски ресторанти, таверни, барове с жива музика, магазини за сувенири.

Херсонисос е раят за нощен живот на Крит. Има стотици барове, големи хотели , добри ресторанти, хубави плажове и множество малки заливчета. Идеално е за любителите на морето, слънцето и забавлението.

Страхотните плажове, лудият нощен живот, страхотната кухня и заиграването между старо и ново гарантират незабравима почивка на острова.

Настаняване през септември

Хотелското настаняване, както навсякъде, е  доста разнообразно и на о. Крит. Например в 5-звездния хотел Aldemar Knossos Royal можете да прекарате с половинката си 7 нощувки на база all inclusive за 1685 евро. В същата категория хотел Sea side resort&SPA можете да си починете за около 400 евро по-малко. Самолетната програма важи чак до началото на октомври, когато климатът все още позволява плажен туризъм.

Вече не е тайна, че във всички курорти цените извън активния летен сезон спадат, така че ако са ви останали неизползвани дни от полагаемата годишна отпуска – стягайте багажа!

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...