28.8 C
София

Опознаваме тайните на прилепите през септември и октомври

Програмата ще включва презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Ето как ще са резпределени те сред градовете:

 • В СОФИЯ (17ми септември) събитието ще се проведе в Националния природонаучен музей, от 11:00 до 18:00 часа. Организаторите от Центъра за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН Ви очакват с прожекции на филми, научно популярни презентации, Арт работилници за деца и възрастни, както и изследователски игри.
 • В ПЛОВДИВ (19ти септември) събитието ще се проведе от 18:00 часа в Цар-Симеоновата градина. Нощта се организира от Зелени Балкани и включва информационно-образователна кампания, презентации за прилепите, изложби, рисуване, игри и викторини.
 • ВЪВ ВРАЦА (23ти септември) събитието се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, Читалище „Развитие“, които са подготвили презентации, прилепна гимнастика, „прилепни игри“ и различни ателиета и томболи. Нощта на прилепите ще започне от 16:00 часа в Информационен център – НАТУРА.
 • БЛАГОЕВГРАД (24ти септември) – БФБ и РИМ-Благоевград се присъединяват з а първи път към нашата „прилепна коалиция“ с различни занимания, които ще се състоят в РИМ – Благоевград.
 • СЛИВЕН (25 септември). Зелени Балкани и ДПП „Сините камъни“ ще посрещнат децата в Информационния център на парковата дирекция, с презентация, прожекции на филми и други интересни занимания.
 • ПАЗАРДЖИК (26ми септември) се присъединява към Нощта на прилепите за първи път. Зелени Балкани, Младежки дом – Пазарджик, CulturLab, Дни на изкуството и природата, КАУЗА ПРИРОДА ще организират информационни и творчески инициативи, за популяризиране на прилепите.
 • В ПЛЕВЕН (28ми септември) – Зелени Балкани и РИМ-Плевен ви очакват от 11 до 16,00 часа в Музея за прилепни занимания.
 • В ЛОВЕЧ (29ми септември) – Зелени Балкани и Сдружение „Деветашко плато“ ще организират с подкрепата на Община Ловеч информационно-образователна кампания, която ще се състои на площад „Тодор Кирков“ от 17.00ч.
 • В КНЕЖА (30ти септември) в Общинския исторически музей организаторите от ЦИЗП – БАН и Зелени Балкани ще очакват малки и пораснали деца от 18:00 часа. Събитието ще включва презентации за прилепите, изложба, викторина и арт работилници.
 • В СТАРА ЗАГОРА (1ви октомври), Зелени Балкани и РИМ – Стара Загора очакват гостите си в РИМ – Стара Загора, от 15:00 часа, за да научат много нови и интересни неща за прилепите.
 • В РУСЕ (2ри октомври) – Нощта на прилепите ще бъде отбелязана с открит урок по връзване на възли и начини за осигуряване при работа с въже, практическо занятие с възможност за спускане по въже (тролей), боди арт – изрисувани лица на деца от деца-художници, работилница за рязане, оцветяване и връзване на домино – силует на прилеп, прожекция на филм “На гости в мрака” с презентация за прилепите и накрая след залеза на слънцето демонстрация – работа с детектор за ултразвук. Организатори са Регионален исторически музей – Русе, Партньори: Пещерен клуб “Приста” – Русе, Арена медия – Русе и БДЗП – Русе.
 • В БУРГАС (6ти октомври) – Зелени Балкани, БФБ и СК „Непиаст“ организират от 18:00 часа в Културен център „Морско Казино“ презентация, детски конкурс за рисунки, печива, плетива и други форми с прилепи, арт занимания, а от 19:00 часа – наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина.
 • В ПОМОРИЕ (7ти октомври) в Информационния център за Поморийско езеро ще бъдат представени презентации пред ученици от града.
 • В ШУМЕН (10ти октомври) – ЦИЗП-БАН и Скаутски клуб „Мадарски конник“ – Шумен е организатор на информационно-образователна кампания, която ще се проведе от 17:00 часа в Младежкия дом в града.
 • ВЕЛИКО ТЪРНОВО и Мусина – (10 октомври и 8ми октомври) – Пещерен клуб „Дервент“ по традиция ще провокира децата с различни занимания, в партньорство с Ученически спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“ – Велико Търново и Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“. За целта ще бъде подредена изложба, ще се изнесе беседа и ще има презентации за прилепите, след което ще бъдат осъществени активности за деца и ученици (викторина, рисунки, маски, и др.), както и демонстрация и на спелеотехника. Инициативите ще бъдат проведени в професионална гимназия по туризъм “Д-р В.Берон” на 08.10.2015г. В с.Мусина, Нощта на прилепите ще се проведе на 10.10.2015г. По традиция активности на прилепна тематика ще бъдат представени на поляната пред пещерата. Ще има демонстрация на пещерна екипировка и техника. Преди това ще бъде проведена среща-разговор с местното население в клуба при кметството с презентация за прилепите. При добро време ще бъдат проведени и нощни наблюдения на прилепи.

ЛИЦА ЗА КОНТАКТИ

Относно Националната кампания – Елена Стоева, Зелени Балкани – моб. тел. 0887574699.


Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...