7.4 C
София

Никол Станкулова:

Какво дете беше като малка?

Имам спомени, че бях по-щура, а майка ми твърди, че съм била спокойна и адекватна. Така че просто съм била нормално дете с всичките си крайности, а такива имах и в двете посоки. Имах периоди, в които съм била много послушна и такива, в които не съм била.

Правеше ли някакви бели?

Да, правех! Хвърлях пликове с вода през балкона по хората долу пред блока. Правехме го с приятелите ми от квартала. Имаше едно момиче, което се показваше с легена на главата, за да провери дали хората гледат. А като ни видеха с легена, вечерта се оплакваха на нашите.

А кой е най-щастливият ти спомен от детството?

Имала съм много щастливо детство, с абсолютно всичките му моменти… Но най-щастлива съм се чувствала през летните ваканции, когато играех дълго пред блока с децата. Смятам, че това е нещото, което всеки родител трябва да осигури на децата си, тъй като е много изграждащо – създаваш си приятели.

Имаш ли приятели от детските си години, с които все още поддържаш контакт?

Да, имам, всъщност родителите ми все още живеят там, където съм израснала и ги виждам, те са в квартала.

Какво предпочиташ – да имаш малко стари приятели, или да си сред шумна компания с много хора?

Имам малко приятели, но са такива, на които имам пълно доверие.

Как обичаш да се забавляваш?

Като че ли ми минаха годините, в които се забавлявах по заведенията. В момента, тъй като имам много ангажименти, забавлението ми е повече почивката. Да се събирам с приятели, вкъщи, на гости на някого…

Как релаксираш?

Релаксирам най-пълноценно вкъщи, а не по почивки и хотели. Смятам, че най-пълноценната ми почивка е да нямам ангажименти и да си остана вкъщи. И там нищо да не правя. Просто да мога да се наспя, да се видя с близките си. Имам нужда от спокойствие.

А обичаш ли да пътуваш?

Преди не обичах изобщо. Сега вече се научих да обичам пътуванията, покрай хората около мен. Екскурзиите са нещо, което удовлетворява най-вече хората в по-осъзната възраст, които са наясно какво искат да видят и знаят как да се насладят осъзнато на всеки един момент от живота си.

Имаш ли любими дестинации, места, държави?

С риск да прозвучи банално, любима за посещение ми е Италия. Там навсякъде храната е хубава, хората са лежерни и винаги е по-топло от тук.

Какъв вид туризъм по-скоро съответства на характера ти – морски, планински, или културен – да обикаляш по музеите?

Когато пътувам с родителите ми, те обикалят с карта и с набелязани десетки дестинации за посещение в един и същи ден, плюс музеи, екскурзовод, организацията наистина е много сериозна и много се изморявам. Предпочитам по-лежерно да ми се случват нещата, да имам време за релакс, за плаж, за разходка. Най-любимо ми е да седна на оживен площад и да пия кафе. Много обичам да гледам бързащите хора.

До къде пътува последно?

Последно пътувах до Гърция, ходих на море.

А сега знаеш ли как ще прекараш лятото?

Още не съм го планирала, но ще почивам в края на юли – началото на август.

Какво е за теб времето?

Времето е от малкото неща, които не можем да купим – безценно и необратимо. Трябва да му се радваме, докато е в ръцете ни. Да имаш време е най-голямото богатство в днешно време.

А за какво не ти достига?

Всеки ден за нещо не ми достига, много са ми малко 24 часа! Първо, аз много обичам да спя и никога не ми стига времето да се наспя. Всичките ми приятели казват, че винаги съм недоспала. Второ, обичам да върша по много неща на ден и като си набележа десет задачи, още от сутринта е ясно, че няма как да ги свърша за един ден. Но никога не ми стига времето да свърша всичко, което искам и съответно не ми достига и за близките ми хора, и за кучето ми, за което ми е много тъжно. Опитвам се да смогна, но не ми стига времето.

Колко часа биха ти стигнали да има в денонощието?

Ако можеше денят да има 25-26 часа и после да спя 20 часа, щеше да е най-добрият вариант.

А с колко часа сън се наспиваш?

Не ми стигат 8 часа, наспивам се с около 9 часа сън и само при тези обстоятелства денят ми е пълноценен. Иначе се разсейвам, губя си центъра на тежестта, не съм пълноценна през деня.

Рано ли ставаш, или си нощна птица?

Не ставам рано, късно си лягам, не мога да заспя навреме около 23 часа. Заспивам различно – понякога към 02 часа, такъв ми е режимът, че имам да свърша още неща вечерта и заспивам късно. Мога без много неща – без храна също, но не мога без сън.

Като спомена храна, какво най-много обичаш да си хапваш?

В момента най-много обичам череши. Някак си любимата ми храна се променя, не е една и съща винаги. Много обичам плодове! Мога да живея на плодове! Даже понякога е чак плашещо, че ям само това. Другото, което много обичам, примерно през зимата, е топъл хляб. Меся си го сама вкъщи, с пълнозърнесто брашно, с лимец и квас.

Откъде се снабдяваш с квас?

Един колега ми дава квас, но трябва да си я поддържаш.

Коя рецепта използваш най-често, като си месиш хляба?

Стандартната рецепта е 1 килограм лимец, с квас, малко зехтин, щипка захар, щипка сол. Замесваш продуктите, изчакваш да втаса 40 минути, печеш. После можеш да си намажеш отгоре малко масълце, да поръсиш чубрица…

А закусваш ли и как се храниш през деня?

Закусвам череши, обядвам в различен час, за съжаление. Смятам, че е много важно човек да има режим на хранене, а при мен понякога се обърква, заради работата ми. Но се старая да обядвам малко бавен въглехидрат, който засища и така мога да издържа до вечерята. Вечер се старая да не прекалявам с количествата храна, защото така сънят ми няма да е пълноценен.

Има ли храни, които не обичаш и такива, от които се ограничаваш, защото знаеш, че не ти действат добре?

Не обичам магданоз, много рядко ми се дояжда шоколад. В момента мога да живея без сладко, но имам нужда от въглехидрати. Има ги обаче в плодовете и мога да си ги набавям от тях.

Какви напитки обичаш да пиеш?

Не обичам газирано, както и сладки сокове. Принципно не ме свърта, а пия вода основно, когато съм на едно място – от скука. Но това е добре, защото чрез водата организмът се пречиства. Ако цял ден съм в движение, мога и цял ден никаква вода да не пия, което не е добре.

Какво готвиш най-често вкъщи?

Вкъщи най-често готвя манджички, които не са пържени, но пък съдържат някакъв въглехидрат – картофи или ориз.

Ястия от традиционната българска кухня ли си готвиш?

Смятам, че всяка българка трябва да умее да готви ястията от традиционната българска кухня – мусака, пълнени чушки… Но пък те са по-тежки и не са особено подходящи през лятото, когато трябва да се яде по-лека храна. Купила съм си пълнозърнеста паста, която се прави много бързо и лесно. Много обичам паста с песто! Обичам за закуска и трици с кисело мляко и задължително канела, защото тя поддържа кръвната захар в баланс и не огладняваш рязко.

А когато ти дойдат гости, с какво ги посрещаш? Имаш ли специалитет, с който ги очароваш?

Аз много обичам гости! Обикновено обаче ми идват гости с много разнородни вкусове – едните не обичат месо, други – картофи, трети – таратор. Затова правя по две-три неща. Последният път, когато имах гости, бях приготвила свинско с картофи, агнешко, няколко салати. Но беше на обяд, а тогава човек може да си позволи да си хапне повечко.

Освен с тичане по задачи, как поддържаш съвършената си физическа форма?

Опитвам се по-често да ходя до Витоша. Там не тичам, а съм си харесала една пътека, по която вървя под наклон нагоре – 2-3 километра в едната посока и после надолу пак толкова. Смятам, че е много полезно за белите дробове, там кислородът е много по-чист, а това е много важно за целия организъм. Сутрин правя вкъщи по 10-15 минути стандартни упражнения със собствена тежест – напади, коремни преси.

Имаш ли си малки женски хитринки за красота?

Веднъж в седмицата си мия зъбите с кислородна вода, чувала съм, че е много полезно, освен че избелва зъбите по естествен начин, е добро решение и срещу зъбен камък. Но съм против ленти, пасти и тежки киселини, които избелват зъбите, защото развалят и емайла. Когато имам време, майка ми ми прави маска за косата – с кисело мляко, яйце, оцет и бадемово масло. За лицето, според мен, е особено важно доброто почистване сутрин и вечер. Защото дори да не слагаш грим, навън въздухът е толкова мръсен, че вечер, като пробваш с чист тампон да си почистиш лицето, винаги има следи, така че вижда колко ни е мръсен въздухът.

А какво те трови най-много?

Най-много ме натоварва лошотията в хората. Забелязвам го много често около мен и това много ме плаши.

Какво би пожелала на читателите на GoBIO?

Най-важното, което мога да пожелая на вашите читатели, е да са здрави! И да се опитат да се абстрахират от лошите неща, които се случват в държавата ни. Да гледат по-позитивно на живота, да бъдат по-спокойни, да се обичат и да се концентрират върху хубавите неща. Колкото по-щастлив е един човек, толкова е по-добър!

 

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...