7.4 C
София

Нетрадиционен инструмент да се поддържаме в добро здраве.

Традиционната китайската медицина включва пет основни дисциплини – акупунктура, енергетичен диетичен режим Ши Лияо, терапевтичен масаж Туй На, билколечение Бен Чао и енергетични упражнения – Тай Чи Чуан и Чи Гонг. Китайската медицина изисква всеки човек да спазва в ежедневието си здравословните принципи на всички дисциплини, но преди всичко задължава човека да живее в хармония с вселената.

Наблюдавайки заобикалящия ги свят, китайците са си изградили собствено разбиране за вселената, основано на понятията за Енергията, за Динамичното движение (Ин/Ян) и взаимната зависимост на човека и заобикалящия го свят. Тези понятия, организирани като закони, са в основата на тяхната медицинска теория, която им позволява да разбират функционирането на човешкото същество в неговите физиологични и психологични аспекти.

Заслужава си да се отбележи, че термините в китайската медицина започват с главна буква. Това е така, защото те се отнасят за енергийните аспекти на органите и не трябва да се бъркат със западните понятия, свързани със същите термини. Например Черен дроб не трябва да се бърка с анатомичния орган в западната физиология. В китайската медицина Черният дроб има връзка с Матката и Кръвта, която във функционален смисъл е съвсем различена от тази в западната медицина. От друга страна, термините, взаимствани от природата като Вятър, Студ, Земя и т.н., не са алегорични и представляват точно това, което описват.

Първи принцип

Във вселената всичко е Енергия. Китайската медицина се интересува от движенията в живото човешко същество – от неговия динамизъм, от енергията, която го обитава. Животът е движение, смъртта – отсъствие на такова. Здравето е дефинирано като хармония на движенията в човешкото тяло. Когато Енергията изобилства в тялото, мислите са ясни, а движенията – жизнени. Когато липсва енергия, ние се чувстваме слаби и безжизнени.

Втори принцип

Всяко движение възниква от взаимодействието между две противоположни и взаимно допълващи се сили. Тези сили се представят чрез термините Ин и Ян, които са противостоящи и допълващи се, изразявайки динамизма на Енергията. Разширяването, движението, светлината, възбудата и топлината са Янг. Спадът, инерцията, тъмнината, спокойствието и студът са Ин. Ин трябва да се съдържа в Ян и обратното, жизнената енергия се ражда от тази хармония и тогава равновесието е запазено. Например, ако силата Ян доминира, метаболизмът се забързва и енергията циркулира прекалено бързо, човек е развълнуван и може да страда от сърцебиене, безсъние или раздразнителност. Ако силата Ян е недостатъчна, апетитът е слаб и човек рискува да стане недоверчив и изморен.

Трети принцип

Човешкото същество се адаптира постоянно към околната среда, за да може да оцелее. Всеки жизнен орган е свързан с петте сезона – Пролет, Лято, Края на лятото, Есен и Зима, което позволява на организма да се адаптира към околната среда чрез посредничеството на съответния орган. Всеки от тях е свързан с определено енергетично движение и с един жизнен орган – Черен дроб, Сърце, Далак/Стомах, Бели дробове и Бъбреци. По този начин Ин и Ян ни помагат да разберем динамиката на енергията, докато петте елемента ни посочват мястото, където възниква дисбалансът, което ни позволява да проследим корените му и да разберем неговото развитие. Тялото и умът са неразделно цяло и всеки елемент отразява специфична поведенческа динамика, която ние наричаме темперамент.

Принципът на петте елемента

Китайците класифицират вселената в пет елемента – Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода.

Водата подхранва Дървото, което подхранва Огъня, който подхранва Метала, който подхранва Водата. Това се нарича Цикъл на съзиданието. Дървото контролира Земята, която контролира Водата, която контролира Огъня, който контролира Метала, който контролира Дървото. Това е Цикълът на разрушението. Двата цикъла взаимно се поддържат в равновесие. Проблемите възникват тогава, когато един от елементите стане прекалено слаб или силен. По принцип хроничните проблеми се свързват с Цикъла на съзиданието, а острите състояния – с Цикъла на разрушението.

Дървото, например елемент Ян, символизира раждането, оттам пролетта и всичко свързано – зеленият цвят, разцъфването, покълването, подновяването. То е свързано по аналогия с една от жизнените функции на Черния дроб – прочистването на Кръвта в организма.

Човек обаче не е само един темперамент, всъщност в нас има различни пропорции от всички елементи, но винаги има един доминиращ. За да можете да ги намерите и да разберете към какъв темперамент спадате, ви предлагаме описание на основните характеристики на петте елемента. Това ще ви помогне да разберете как функционирате в психологически план и да откриете начини да влезете в хармония със заобикалящата ви среда.

Дърво

Вашият темперамент Дърво е свързан с Черния дроб и Жлъчния мехур. Вашата енергия е експанзивна, съзидателна, променяща се. Стимулирани от предизвикателствата и действията, вие инициирате проекти, влагайки цялата си енергия и работите много добре под напрежение. Вашият темперамент е най-ценен в днешното общество. Има опасност обаче да прегорите. Вие искате да бъдете най-добрите, тези качества обаче ви тласкат към нетолерантност, нетърпение, импулсивност. Предразположени сте към болки в главата, врата, гръбначния стълб, раменете. Можете да бъдете привлечени от стимуланти или успокоителни, за да поддържате или успокоявате енергията си. Вашият най-голям страх е безсилието и бихте могли да се пристрастите към наистина силни стимуланти.

Подхранвате се от типове Вода, подхранвате типовете Огън и най-често сте в конфликт с типове Земя и Метал. В сексуален аспект сте максималист – искате повече, по-добре и по-дълго.

Имате нужда да култивирате вътрешния си живот, да се вслушвате в тялото си, в емоциите си и да признаете вашата уязвимост. Избягвайте прекаленото консумиране на стимулиращи (кафе, алкохол) или пикантни храни. Внимавайте с пърженето и храните, които генерират топлина, наблягайте на зърнени храни, фибри, зелени зеленчуци.

Пример за личност тип Дърво: пионер, млада амбициозна личност.

Огън

Вашият темперамент Огън е свързан със Сърцето и Тънките черва. В интимния живот и в комуникациите си сте страстна, избухлива личност. Присъщ ви е много чар, имате желание да се реализирате, да се издигнете. Вие сте интуитивна личност, разбираща, емпатична и сантиментална. Лесно се поддавате на тревожност, безсъние и нервно изтощение. Имате склонност да се оставяте да ви превземат проблемите на другите, загубвайки вашите приоритети. Можете да изгорите от любовна страст, но това продължава толкова, колкото гори една кибритена клечка и тук е най-големият ви страх – да бъдете превзет от любовта. Проявявате склонност към сърцебиене, възбуда, проблеми с кръвообращението.

Огънят се подхранва от Дървото, а вие подхранвате Земята, често влизате в конфликт с Метала и Водата. Относно сексуалността, за вас оргазмът представлява върховното единение. Едно от вашите противоречия е нуждата ви от любов и страхът ви да я загубите. Избягвайте да консумирате стимулиращи храни или подправки. За вас са подходящи зеленчуците, супите, приемът на много течности, фибри, риба, зърнени храни – те ви успокояват.

Пример за тип Огън: артист.

Земя

Вашият темперамент Земя е свързан със Стомаха и Далака. Вие сте уравновесен, спокоен, игрив, приятен и търсите единството. Имате нужда да се чувствате важни в очите на другите и те да имат нужда от вас. Искате да сте винаги на линия, ангажиран, но без да бъдете звездата. Търсите хармонията и умеете да я отключвате. Вие сте услужлив и лоялен. За вас е важно да бъдете активни във вашата общност. Нуждаете се от сигурност и обичате да предвиждате. Освен това сте един изключителен преговарящ, който обаче има склонността да е свръхпредпазващ и да се меси в делата на другите.

Възможно е да страдате от лошо храносмилане, булимия и задържане на вода. Водата, която имате склонност да задържате, се депозира в долната част на тялото. Подхранвате се от типове Огън, вие подхранвате типовете Метал, а конфликтите ви са с типовете Вода и Дърво. Имате нужда да култивирате самотата, за да компенсирате голямата преданост към другите. Сексуално обичате да се прегръщате и да се чувствате в единение. Вашият най-голям парадокс е желанието ви за промяна, едновременно с това за постоянство. В хранителен план имате нужда от подправки (джинджифил, черен пипер, магданоз, кардамон), за да подпомогнете елиминирането на водата и газовете. Избягвайте да консумирате сурови и сладки храни, пастети и мазно. Наблягайте повече на сладките зеленчуци (тиква, моркови), малките червени плодове, влакнестите зеленчуци, зърнените храни и телешкото. Спортът и физическата активност предотвратяват застоя на Телесните течности.

Пример за личност Земя – преговарящ, умиротворител.

Метал

Вашият темперамент е свързан с Белите дробове и Дебелото черво. Вие сте организиран, обичате реда и уважавате авторитетите и всичко, което е рационално. Обичате нещата да са точно определени, дискретен сте и добродетелен. Почитате красотата, фините неща, оценявате ритуалите и церемониите. Преекспонирани тези добродетели обаче могат да ви направят автократи, сериозни, педантични, формалисти и дистанцирани. Чувството за справедливост ви обсебва и най-големият ви страх е да не се корумпирате.

Вашето противоречие е, че обичате радостните събития, страхувайки се от спонтанността.

Вие се подхранвате от Земята, подхранвате Водата, в конфликт сте с типовете Дърво и Огън. За вас сексът е ритуал със свещена стойност. Проблемите ви със здравето се фокусират върху дихателните пътища, с тенденция към алергии, синузит, астма, хрема. Положително ви влияят дихателните упражнения на чист въздух. Избягвайте да консумирате подправки, които изсушават. Храните, които са подходящи, са белите заленчуци (бяла ряпа, репички), кресон, круши и ябълки, овес и бели риби.

Пример за тип Метал: учителка, съдия, адвокат.

Вода

Вашият темперамент е свързан с Пикочния мехур и Бъбреците. Вие сте интровертен, независим, самодостатъчен. Стигате да корена на проблема, обичате голата истина, енигматичен сте, дискретен, предпочитате да стоите в сянка. Емоционално недостъпен и сдържан, можете да страдате от изолация и скука. Оценявате знанието, стабилността и имате богато въображение. Тези качества могат ви направят подозрителен, дори отмъстителен.

Емоционално сте уязвим и имате нужда от сигурност. Страхувате се да не бъдете наранен, което създава противоречия между нуждите ви от самота и страха от изоставяне. Можете да страдате от студени атаки в цервикалната зона, или да изпитвате чувство на студ в лумбалните прешлени, бедрата и краката.

Подхранвате се от типа Метал, подхранвате Дървото, влизате в конфликти с типовете Огън и Земя. В сексуален план сте привлечен от проникването, обичате да откривате мистерии. Студените и суровите храни ще ви охладят допълнително, подходящи за вас са следните – кестени, орехи, варива (леща, боб, бакла), морски дарове, сьомга, джинджифил. Силата на Водата идва от способността й да запазва и концентрира. Типовете Вода трябва да балансират своята острота с нежност, тяхната привързаност с чувствителност и да поемат риска на радостта от контактите и ангажираността.

Пример за тип Вода – философ.

Начинът ни на живот винаги е имал сериозно значение в традиционната китайска медицина. Това е съвсем логично, тъй като има голямо влияние върху нашето здраве.  Лекарят в традиционната китайска медицина никога не лекува пациента си с лош начин на живот. Това понятие обхваща всички области, които съставят ежедневието ни – ритъмът почивка-работа, начинът на обличане, храненето и т.н.

За универсалността на традиционната китайска медицина допринасят ниската й цена и малкото технически средства, необходими за възстановяване на здравето. Тя може да се прилага на всеки континент и във всяка държава, независимо от икономическото й състояние.

Следователно можем да кажем, че традиционната китайска медицина, подсилена от огромния си опит, е универсално лекарство. Безспорно човекът е живо същество, което си навлича редица диагнози като последици от начина му на живот, независимо от културата и обществото, в което живее.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...