21.8 C
София

На гости на Снежната кралица

Магията на Северния полюс, който привлича като магнит, но и не крие своята свирепост, едновременно вълнува и плаши. Възможно ли е човешката креативност да овладее предизвикателния лед така, че да предлага уют, комфорт и гостоприемство? С реализацията на тази атрактивна идея са се заели преди 25 години създателите на световноизвестния Icehotel в Швеция.

Шведският леден хотел е забележителен в много отношения – локацията му е „извън този свят“, архитектурата – величествена, комфортът – ослепително хладен и неподражаем. Онова, с което не може да се похвали обаче, е дълъг живот! Хотелът, разположен в селото Юкасярви, се разрушава из основи всяка пролет и всяка зима трябва да бъде строен наново от нулата, защото е изцяло направен от ледени блокове, които се топят, когато температурите станат по-високи при смяната на сезона. Добрата страна на всичко това е, че при всяка своя нова поява той изглежда все по-зашеметяващ.

Идеята да се построи леден хотел в това отдалечено село идва съвсем случайно. Преди четвърт век местна компания, опитваща се да привлече туристи в Юкасярви през вледеняващо студените зимни месеци, решава да домакинства на изложба в иглу, построено близо до замръзналата река Торн. Постройката, разположена на близо 20 кв.м постига огромен успех, впечатлявайки много посетители ежедневно. След като обаче група смели ентусиасти пристигат, „въоръжени“ с еленови кожи и спални чували и обявяват намерението си да прекарат нощта в иглуто, местните получават ярък проблясък… и ето, че леденият хотел е роден!

Нищо в скромния му произход не издава грандиозния замах, с който ще се развие Icehotel. Изграждан от 1000 тона лед и 30 000 тона „снед“ (комбинация от сняг и лед), сега той се разполага на 5500 кв.м. Строителният процес стартира през март и април, когато близо 5 000 тона лед се събират от реката и се прехвърлят в хладилни складове, където чакат началото на зимата. Строежът започва сериозно през ноември, когато около 100 работници, половината от които дизайнери и визуални артисти, поканени да проектират специалните секции. Те се захващат за работа и до декември поредното „издание“ на ледения хотел е готово и отворено за посетители.

Всяка версия на хотела е уникална, много повече произведение на изкуството, отколкото структура, изградена от замръзнала вода. 47-те му стаи, в които могат да бъдат настанени посетители с различни финансови възможности, варират от луксозни дизайнерски апартаменти до стаи, в които има само ледено легло, постлано с еленова кожа.

Миналата година „перлата в короната“ на хотела се нарича Мини Еволюции и включва самостоятелна сауна, зона за релакс и баня, високи тавани и иконом на пълно работно време. Построен от производител на немски автомобили, той е украсен с ледени скулптури и гравюри, които изобразяват преобразуването на компанията. Други решения от високия клас включват апартаменти, изваяни от творци от всички краища на света – от архитекти до дърворезбари – както и ложа, осветявана от зелената светлина на Северното сияние. За онези, които търсят „по-суров“ опит, са стаите със строги ледени легла и няколко парчета ледена мебелировка.

Но без значение на кой вариант се спрат ентусиазираните посетители, температурите са едни и също – смразяващите -5°C. За да могат да си починат през нощта, гостите са съветвани да се гушкат в термални спални чували и да не свалят ръкавиците от ръцете си и зимните шапки от главите си през цялата нощ. При това положение не е изненадващо, че повечето от тях прекарват само една нощ в ледения хладилник, преди да се преместят на по-човешките температури в топлите къщички наблизо. Но както и да им понася „замразяването“, всички са съгласни, че това е преживяване, което не може да се сравни с нищо друго, което са изпитвали до момента.

Както във всеки друг хотел, гостите могат да решат да се излежават по цял ден или да изберат развлечения като разходка със снегоходки, сафари с моторни шейни, кучешки впрягове и лагеруване в нощната пустош. Макар вариантите за хранене да са лимитирани до ресторантите на хотела, гостите нямат от какво да се оплачат, тъй като там могат да се насладят на страхотни гурме ястия. Що се отнася до напитките – те винаги са охладени до съвършенство в световно известния Icehotel.

Най-добрата новина около тази полупостоянна структура е, че леденият хотел е абсолютно зелена сграда – след като е забавлявала гостите през цялата зима, щом дойде лятото и температурите се повишат, тя просто се разтапя в една гигантска локва и изтича в реката, без да остави и следа от своето съществуване.

В течение на годините много копия на ледения хотел се появяват в света и негови „двойници“ могат да бъдат открити и в Канада, Норвегия, Финландия и Румъния. Въпреки това, оргиналът си остава най-големият и величественият от всички.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...