20.5 C
София

Натуралните аромати и енергийните центрове в човешкото тяло

“Използвайки ароматерапията в ежедневието си, човек може да се предпазва от болести. Така поддържаме добро състояние на физическото си и психическото си здраве и емоционалното си състояние“, разказва Валя (Валя е ароматерапевт от 4 г. За нея това е преди всичко начин на живот, а не само лечение . Във Варна, където живее, води собствен клас за ароматерапия в ежедневието. Внася и етерични масла от чужбина).

Ароматерапията е позната като алтернативен вид лечение, но всъщност е толкова древен, колкото и самото човечество. За разлика от традиционните методи на лечение, терапията с аромати се стреми да елиминира причините за физическото и психическо неразположение, а не конкретните симптоми, което гарантира дълготрайно и ефективно справяне с проблема. Може да се каже, че ароматерапията се опитва да поддържа баланса в дисбалансирания човешки организъм и връщането му към хармония чрез натурални аромати. Човешкото тяло е съвкупност от физическо, астрално и ментално, а енергийното поле на човека се определя от трите.

Къде е връзката между човешкото тяло и етеричните масла, както и кое определя така мощното въздействие на тези субстанции върху нашата аура?

Етеричните масла се извличат от различни части на растенията и съдържат летливи молекули, определящи характерния аромат на маслото. Те са силно концентрирани и имат мощно въздействие върху човешката физика и психика. Различните аромати въздействат на различни енергийни центрове в нашето енергийно тяло, съответно могат да ни помогнат да се справим с неразположенията на физическото тяло и с различни психически състояния.

 

Първата чакра, известна  като коренна чакра (на санскрит Муладхара) тясно ни свързва със Земята. Хората, при които тази чакра е в баланс, са независими, финансово стабилни, с развито усещане за „тук и сега“. Дисбалансът на първа чакра във физическото тяло се изразява в  проблеми с долните крайници, а на емоционално ниво се наблюдава нестабилност, разсеяност, състояние на страх по отношение на финансии и здравословно състояние. Чрез определени аромати можем да въздействаме върху този енергиен център и да възвърнем баланса му, засилвайки заземяването именно чрез растения, пряко свързани със Земята чрез своите корени. Тези аромати обикновено са базови нотки с характерно земно или дървесно ухание. Ароматите, най-силно свързани с първа чакра, са тези на етеричните масла от кедър, кипарис, ветивер, палисандрово дърво, пачули, смирна, нард, черен пипер, кориандър, равенсара и лаврово дърво.

Втората чакра или т.нар. сакрална чакра (Свадистхана) е свързана с нашите желания и страсти. Това е енергийният център, отговарящ за сексуалността и продължаването на рода. Човек с балансирана втора чакра поддържа стабилни лични и професионални отношения, приема своята сексуалност и външно физическо състояние. Дибалансът в сакралната чакра се изразява в проблеми с половите и отделителни органи на физическо ниво. Много често неконтролируемият апетит също говори за проблеми в този енергиен център. На емоционално ниво се наблюдава егоизъм, алчност и желание за контрол, както и засилена самокритичност и склонност към усамотяване.

Ароматите, съответстващи на този енергиен център, са от типа афродизиаци или анафродизиаци – етеричните масла от пачули, кардамон, иланг-иланг, ванилия, канела, салвия, скларея, розово дърво, жасмин.

Слънчевият сплит е третият енергиен център в нашето енергийно тяло (Манипура). В третата чакра е съсредоточена нашата сила. Балансираната трета чакра се познава при уверени и стабилни хора с правилна самооценка и ясни намерения. Когато този енергиен център е в дисбаланс, се появяват проблеми с храносмилателната система, анорексия, булимия. На емоционално ниво се наблюдават страх, отчаяние, ниско самочувствие, липса на самоконтрол, завист и агресия.
Ароматите, които могат да ни помогнат да си „върнем“ силата и да защитим най-уязвимия център, са тези на етеричните масла от черен пипер, безсмъртниче, индрише, копър, хвойна, маточина, бергамот, лайка, риган.

Четвъртата чакра е сърдечната (Анахата) и е център на любовта. Хората с балансирана сърдечна чакра не се страхуват да изпитват и показват любов към себе си и останалите, състрадание, привързаност и доверие. Проблемите при четвъртата чакра се изразяват в неразположения с дихателната и сърдечно-съдова система, проблеми с кръвното налягане и слаб имунитет. Силните емоционални преживявания, тъгата и нерешителността говорят за дисбаланс в сърдечната чакра. Състоянията на депресия, гняв, омраза, неспособност за прошка и липса на състрадание са признак за затворена сърдечна чакра.

Етеричните масла, които отварят сърцето ни за любовта към другите и лекуват нашите емоционални състояния, са тези от роза, нероли, жасмин, лавандула, лимон, портокал, мандарина, палма роза, римска лайка, семки от морков.

Петата чакра е гърлената (Вишудхи). Това е центърът на словото и креативността.

Хората с развита гърлена чакра са добри оратори, смело изразяват своите убеждения. Дисбалансът в пета чакра води до проблеми с гърлото, ушите и гласа, щитовидната жлеза, врата и раменете. На емоционално ниво се появяват проблеми с комуникацията, невъзможност за изразяване, блокирани творчески умения.

Ароматите, които могат да повлияят добре върху този енергиен център, са на етеричните масла от евкалипт, лайка, здравец, чаено дърво, исоп, смърч, джинджифил, хвойна, петигрин, мента, розмарин.

Шестата чакра, позната като Трето око (Аджна), е центърът на интуицията. Отворената седма чакра се познава лесно при хора с широк мироглед и развита интуиция. Проблемите със зрението и главата са явни признаци за нарушен баланс на тази чакра. Липсата на интуиция и критичност също говорят за такъв дисбаланс. За такъв са характерни закостенелите убеждения, предубедеността и страха от новото и неизвестното. Етеричните масла, които ще помогнат за „по-ясно виждане“ и освобождаване от критични мисли, са от тамян, бор, розмарин, лавандула, евкалипт, сандалово дърво, индийско орехче.

Теменната чакра (Сахасрара) е седмата – центърът на просвещението и връзката ни с Бог и Космоса. Хората с развита седма чакра се познават по радостта, която изпитват от живота и свободата да споделят своите религиозни убеждения. На физическо ниво дисбалансът на тази чакра води до епилепсия, проблеми с паметта и ендокринната система. Блокираното съзнание, отричането на връзката ни с Бог и Космоса, страхът от навлизането навътре в самите нас, са характерни признаци за проблеми с теменната чакра на емоционално ниво. Ароматите, които балансират този център и отварят съзнанието към по-висши измерения, са тези на етеричните масла от тамян, сандалово дърво, роза, розмарин, мента, смирна, лавандула, галбанум, елеми.

Съществува тясна връзка между енергийните центрове и жлезите с вътрешна секреция. Когато се появи проблем в енергийното тяло, вследствие на определени мисли или емоции, това със сигурност ще се отрази на физическо ниво и тялото ще реагира със здравословен проблем. Ароматерапията и етеричните масла са чудесно допълнение към правилния начин на живот. С тяхна помощ ще можем да насочваме мислите си в правилната насока, да контролираме и наблюдаваме емоциите си и да поддържаме тялото си в добра форма. В съчетание с правилното хранене и спортуване, ароматерапията може да се превърне в част от живота ни, без да се налага да я използваме единствено и само за терапия. Когато етеричните масла се използват разумно и със знания, могат да послужат за превенция и поддържане на балансирано физическо и психическо състояние.

Използвайте етеричните масла разумно и с благодарност към природата. Преди употребата на дадено масло, прочетете внимателно неговите основни свойства и противопоказания. Не подценявайте и вашия вътрешен глас. Когато избирате дадено масло за определено ваше състояние, проверете дали ароматът му ви харесва. Той ще ви подскаже дали това е правилният избор.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...