6.8 C
София

Най-чистите градове в света

Чистият град означава адекватна организация на онова, което се случва с отпадъците. Сметищата на много места са затворени или препълнени. Рециклирането е единственият траен отговор, но той изисква гражданска дисциплина, система – и то за предпочитане система, която води до печалба. В добавка градът трябва да се вгледа внимателно в транспортната инфраструктура (пътища, железопътни линии, въздух, подлези) и тяхното въздействие върху чистотата или опасността от замърсяване. Логистичната инфраструктура също е критична от гледна точка на онова, което може да се спести като гориво и да повлияе на чистотата (качество на въздуха, качество на водата и земята).

Фрайбург, Германия

Фрайбург е най-южният голям германски град. Той се намира в Шварцвалд, на бреговете на река Драйзам, в подножието на хълма Шлосберг. Фрайбург е известен с високия стандарт на живот, средновековния университет и топлото, приятно време. Той се слави не само като един от най-чистите градове в света, но и като един от най-зелените. Този красив град с безплатни пътища и съзнателно отношение към екологичното строителство е заобиколен от хълмове, които оформят около него причудлива зелена ограда. Академичната общност в града още от 70-те има активна позиция против ядрената енергия, в резултат на което градът е печелил множество награди за опазването природата и съзнателно отношение към проблемите на околната среда.

Амстердам, Холандия      

В столицата на Холандия може би има няколко нощни клуба, които не са най-чистото място на света… но Амстердам безспорно попада сред градовете с най-отговорно отношение към качеството на въздуха и опазването на околната среда. Градът безпорно може да бъде определен като рай за колоездачите. Повече от 600 000 колела кръстосват града, което е възможно благодарение на чудесно устроените велосипедни алеи и пътища. Повечето хора се придвижват с колело в свободното си време или до работата, което снижава драстично замърсяването на въздуха. Наред с Забележителностите на Амстердам, сред които историческите канали, Държавният музей, Музеят Ван Гог, Ермитажът, къщата на Ане Франк, прекрасната атмосфера в града и чистотата му привличат над 3,66 милиона чуждестранни посетители всяка година.

Стокхолм, Швеция

Обявяван и за „най-сексапилната столица в света“ заради многобройните руси, високи и изваяни мъже и жени, които човек може да види по улиците, Стокхолм прави впечатление и с липсата на какъвто и да е автомобилен трафик и шум, въпреки че в града живеят близо 2 млн. жители. Отговорът е подобен на холандския – независимо от възрастта и социалното си положение, шведите се придвижват през пролетта и лятото из Стокхолм най-вече с велосипеди. Алеи за велосипедисти са изградени щедро навсякъде. Стокхолм има и светло бъдеще, тъй като градът предвижда преустановяване на ползването на изкопаеми горива до 2050 г. Дори днес 60% от енергията на града идва от хидроелектрически източници.

Осло, Норвегия

Със своята площ от 454 км² Осло е една от най-големите столици в света. От 1901 година столицата на Норвегия е мястото, където се връчва Нобеловата награда за мир. Градът е най-гъсто населеният в Норвегия и може да се похвали с последователна и успешна борба за намаляване на замърсяването. Зелената структура, високото потребление на възобновяема енергия и ниските емисии на газ в атмосферата също са достойни за възхищение. В Осло няма базирани индустриални сгради и производтсво, което прави качеството на въздуха забележително. Схемата за преработка на отпадъците е толкова добре измислена, че процесът служи за производство на гориво и електричество. В резултат на което в столицата на Норвегия няма сметища. През 2007 г. Осло е класиран от Reader’s Digest като втория най-зелен и приятен за живеене град в света.

 Хелзинки, Финландия

Хелзинки е столицата на една от най-красивите скандинавски страни – Финландия. Разположен е в провинция Южна Финландия, област Уусимаа, на северния бряг на Финския залив. В този град проблемите на околната среда, сред които ефективното използване на енергията и намаляването на емисиите въглероден двуокис, са приоритетни. Според изследване на Economist Intelligence Unit позицията на гражданите служи за укрепването на политиката за опазване на околната среда в Хелзинки. Градът има изключително добър рейтинг на качеството на въздуха, обработването на отпадъците, разумното използване на земята в строителството. Това прави Хелзинки толкова примамливо място за живеене, че въпреки ниските температури, 1,1 млн. души са го избрали за свой дом.

Уелингтън, Нова Зеландия

Уелингтън е столицата на Нова Зеландия, най-гъсто населената столица в Океания и най-южната в света. Въпреки че градът е жертва на едни от най-силните ветрове, както и на сравнително чести земетресения, чистата атмосфера, зелените пространства, планините, бреговете и чистите улици привличат над 3,6 млн. посетители всяка година. Градът е сред първенците по качество на въздуха, организиране на отпадъците и енергийна консумация.

 Копенхаген, Дания

През 2008 г. столицата на Дания е обявена за най-добрия град за живеене в света, а по инфраструктура попада на трето място след Сингапур и Мюнхен. Старите барокови сгради „съжителстват“ безпроблемно с новите модерни архитектурни хрумвания и са в основата на съвършеното пъстроцветие. Копенхаген също така покрива най-високите екологични стандарти. Неслучайно градът е избран за „Европейска зелена столица“ през 2014. Гражданите и правителството правят всичко възможно за поддържането на чиста и здравословна среда, което реализира и висок туристически интерес към града.

 Кобе, Япония

Кобе е шестият по големина град в Япония и дом на административните сгради на някои от най-големите корпорации в света. Жителите му, повече от всички други японци се славят с информирано отношение към здравето и силно чувство за отговорност, така че е невъзможно да бъдат небрежни към проблемите на околната среда. Боклукът в града се събира разделно в отделни дни и е разработена система за пестене на водата. Въпреки драматичното земетресение от 1995 г., което оставя 300 000 души без дом, всички съзнателно работят не само за възвръщане на икономическото значение на града, но и за неговата чистота.

Минеаполис, САЩ

Минеаполис (на английски Minneapolis) е най-големият град в американския щат Минесота, а населението му е над 3 млн. души, които обаче съзнателно работят за опазването на чистотата на града. Графитите биват почистени до 24 часа, след като някои докладва за тях. Пушенето на публичните места, дори да са открити пространства, не е позволено, а повече от 60% от служителите ползват градския транспорт за придвижване до работните си места.

Хонолулу, Хавай

Въпреки постоянния вулканичен смог над Хавай, столицата остава почти незасегната и се радва на чист въздух. Ветровете на Пацифика бързо прогонват всякаква опасност от замърсяване. Това превръща града в истински тропически рай, в който множество туристи отпиват от ледените плодови коктейли и се наслаждават на кристално чистите води под нежната милувка на слънчевите лъчи. Градът е родно място на президента на САЩ Барак Обама и актрисата Никол Кидман.

Аделаида, Австралия

Въпреки че развива корабостроителна, автомобилна, самолетната, химическа и военна промишленост, Аделаида е град, буквално управляван от чистотата. Населението му е малко над един милион жители и се радва на средиземноморски климат и спокоен начин на живот. Въпреки многото си жители, Аделаида се усеща по-скоро като едно голямо градче – с много отворено пространство и паркове. Градът е строен по план и дизайнът му включва правоъгълни квартали с много прави пътища и зелени площи. Огромни усилия се полагат в последните години за рециклиране и намаляване на отпадъците. Почти 85% от отпадъците от производството биват рециклирани, което прави града чудесно място за живеене.

Калгари, Канада

На върха на класацията е канадският град Калгари. Той е разположен в плодороден район сред пасища и живописни ливади, във високите плата на 80 км източно от канадските Скалисти планини, в южната част на провинцията Алберта. В момента населението на град Калгари е около 1 000 000 души, а с предградията броят на жителите скача на 1 500 000. Градът остава завинаги в историята на спорта с проведените Олимпийски зимни игри през 1988 година. В последните 5 години Калгари категорично е избиран в топ 3 на най-чистите градове в света с най-съзнателно отношение към природата. Големите усилия за опазването на чистотата на водата за пиене и нейната достъпност, качеството на въздуха, извозването на отпадъците, качеството на канализацията и регулирането на трафика са оценени в цял свят. Калгари ежегодно е домакин и на множество фестивали и културни събития, сред които Calgary Stampede – земеделски експозиции и родео, който се провежда редовно през месец юли още от 1912 г. Емблематична за Калгари е високата 191 метра едноименна кула, която е построена само за 1 година. Усърдието, с което издигат кулата за този отрицателен срок, е показателно за постоянството, с което жителите му се борят за превръщането на града в едно от най-добрите места за живееене в света.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...