7.4 C
София

Най-старите живи същества на Земята – дърветата

Точната локализация на Матусал се пази в тайна, за да се предпази от вандализам. Днес можете да посетите горичката, където Матусал расте, но ще трябва сами да отгатнете кое точно дърво е то. През 1964 г., с разрешение за горските служби на САЩ, в същия парк е отсечено от изследовател още по-старо дърво от същия вид. То се казвало Прометей и било на възраст около 4900 години. Трябва да се замислим доста, за да осъзнаем в какво се изразява тази възраст – Америка не е била открита, християнството и ислямът не са съществували, Рим и Атина не са били основани, дори пирамидите не са били построени, когато дървото вече се е борило с лошото време. Въпреки че Матусал не е от видовете с най-дълга продължителност на живота, това е индивидът, заемащ първото място по старост. Най-дълголетният вид по принцип е Гигантската секвоя – може да достигне 4000 до 5000 години. Президентът е името на най-старият екземпляр, намиращ се в Сиера Невада в Калифорния. Дървото е кръстено на президента Уорън Хардинг през 1923 г. Там растели още две дървета от вида, на около 3200 години, които вече, за съжаление, не съществуват. Дървото на Генерал Шърман също е секвоя на 2500 години и в момента е най-голямата оцеляла секвоя. Дървото се намира в Калифорнийския национален парк, където са и 5 от 10-те най-големи дървета на света.

Иглолистните дървета имат няколко представителя в класацията на най-старите дървета – в Централно Колорадо живее Осилест бор (Pinus aristata) на около 2500 години. Най-старото иглолистно дърво Патриархът на горите, пример за видовете Cariniana legalis, се намира в Бразилия и е на 3000 години. Счита се за свещено, но е застрашено, поради масовите изсичания на гори в Бразилия, Колумбия и Венецуела.

Видът, който има най-много хилядолетни живи и до днес представители, е кипарисът.

Sarv-e Abar-Kuh, наричан още „зороастрийски“, е кипарис, растящ в провинция Язд, Иран. Дървото се преценява най-малко като 4000-годишно и се счита за ирански национален паметник. Мнозина смятат, че Sarv-e Abar-Kuh е вероятно най-старото живо същество в Азия.

В Южна Америка за най-старо се счита също дърво от вида на кипарисите (Patagonian cypress). Това е Gran Abuelo-Дядото, растящ в Планините Пелада,Чили. Възрастта му се определя на 3640 години. Друг подобен кипарис е Сенаторът от Флорида, който за съжаление вече не е част от класацията на най-древните дървета, тъй като през 2012 г. изгаря до основи. До този момент то е било най-голямото американско дърво, намиращо се източно от река Мисисипи. В миналото е служило на индианците за ориентир, преживявало е много урагани, дори един през 1925 г. намалява неговата височина на 30 метра.

Jōmon Sugi -Криптомерия джомон(Cryptomeria japonica) е един изключителен екземпляр, който се намира на остров якушима, Япония. Криптомерията е най-старото дърво на острова, на възраст около 2000 години. Според някои експерти е на повече от 7000 години, което, ако е вярно, би му отредило първо място в класацията.

И в Западна Европа растат също вековни дървета, но за разлика от тези на другите места, всичките са засадени от човека. Най-старите дървета несъмнено са тис (Taxus baccata) и могат да се намерят в много гробища в Нормандия и Великобритания, като често надхвърлят 2000 години.

В двора на селската църква на село в северен Уелс вече от 4000 години живее тисът Llangernyw Yew. Засаден е през Бронзовата ера, но продължава да расте и до ден днешен.

В келтската култура са възприемали тисът като символ на живота и смъртта. Дълголетно и вечнозелено, той расте в райони с умерен климат, където иглолистните дървета са рядкост, което обяснява защо това дърво е свързвано с безсмъртието. Християнството и църквата възстановяват този езически символ в страните, в които е бил почитан. Така че тисът продължава да се засажда в гробища в Шотландия, Ирландия, Англия, Нормандия и в западния френски регион Бретан. На други места във Франция този обичай е рядкост, като съвсем отсъства от средиземноморските региони.

Кестенът на стоте коня (Castanea sativa) е най-старото кестеново дърво и се намира в планина Етна в Сицилия, която е и един от най-активните вулкани в света. Но това не е всичко – то се намира на 5 км от кратера. Възрастта му е между 2000 и 4000 години, но се слави и с най-голямата обиколка на дънера – близо 58 метра.

Olive Tree of Vouves е маслиново дърво, което можете да откриете на остров Крит. Възрастта му е между 2000 и 3000 години, като все още продължава да ражда маслини, които се продават скъпо. Маслините имат и друг многовековен представител в Европа на приблизително същата възраст – S’Ozzastru, растящ в Лурас, Сардиния

България също има представители в класацията на дълголетниците – в центъра на с. Гранит, старозагорско, расте най-старото дърво в България – 1700-годишно, от вида летен дъб (Quercus robur). То е и най-старото широколистно дърво в Европа. Възрастта му е доказана безспорно. Дъбът е висок 23,40 метра, а дебелината на ствола му е 2,38 м. Дървото е обявено за защитен обект „Вековно дърво“ през 1967 г. Байкушевата мура е най-старото иглолостно дърво у нас. Смята се, че е връстница на основаването на България, защото приблизителната му възраст е около 1300 години. Тя е от вида черна мура (Pinus heldreichii) и е кръстена на Костадин Байкушев – лесовъдът, който я открива. Намира се в планината Пирин, в близост до хижа Бъндерица. Приблизителните ѝ размери са 26 метра височина и 2,48 м диаметър.

Всъщност определянето на възрастта на дърветата става най-сигурно чрез преброяването на годишните пръстени, но това означава отсичането му. Другият метод е радиовъглеродното датиране, което е по-малко точно, но си заслужава, защото не е необходимо унищожаването на дървото. Така че точната възраст на тези дървета остава неизвестна. Разбира се, напълно е възможно те дори да са много по-стари.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...