22.8 C
София

Най-екстремните зимни спортове

Зимното време става все по-сурово и милиони хора ще се възползват от снега и леда по склоновете тази година. Някои от тях имат наистина екстремни начини да се наслаждават на Майката Природа, практикувайки най-шантавите зимни спортове, които могат да съществуват. Ето 10-те най-забележителни сред тях, някой от които може би ще ви достави удоволствие да опитате:

 

Ледено гмуркане

Само защото е зима, не означава, че трябва да изоставяте плавниците си. Грабвайте подходящ костюм – и термос с горещ шоколад – и опитайте ледено гмуркане. Този специален вид гмуркане изисква допълнително обучение, тъй като се осъществява под леда и обикновено има една-единствена точка на влизане и излизане, което го прави много по-опасно от обикновеното гмуркане. Ледените водолази трябва да се научат как да познават леда и да отделят достатъчно внимание на подготовката, която включва рязане на дупка в леда.

 

Скоростно ​​летене

Какво ще се получи, когато комбинирате ски с парапланеризъм? Скоростно летене. По своята същност това е летене, което от време на време преминава в ски спускане. Изглежда безкрайно опасно, но и също толкова красиво. Добрата новина е, че ако има досадни пречки по пътя, като например дървета, можете просто да прелетите над тях. Скоростта, която може да бъде достигната, е повече от 160 км/ч.

 

Снежно поло

Това е просто модифицирана версия на поло, което се играе върху заледено поле, обградено със стени. Конете носят специални „обувки“, които осигуряват на копитата им по-добро сцепление, а топката е по-голяма от обичайното и червена, за да се откроява.

 

Ледено катерене

Спортът еволюира от скалното катерене, когато планинарите е трябвало да се научат как да се справят с екстремните условия по високите върхове на планините – в участъците, където те са заледени. В крайна сметка те изработили специализирани уреди и инструменти и се втурвали да търсят замръзнали водопади.

 

Скиджоринг

Спортът датира отпреди стотици години и хората са го практикували по съвсем прагматични причини по време на дългите зими. По същество той представлява каране на ски, в което скиорът привързва себе си към кон, кучешки впряг или (в наши дни) моторно превозно средство. Състезания по скиджоринг се провеждат в няколко американски щати и други страни в света.

 

Леден яхтинг

Съвременните ледени яхти приличат на комбинация от лодка с платно и чифт кънки за лед, но макар и това да изглежда странно, в самият спорт няма нищо несериозно.

 

Ски колоездене

Ски колоезденето е относително нов спорт, така че все още можете да закупите ски велосипед само от производител. Можете също да опитате да наемете в някоя от популярните ски дестинации. Ски велосипедите имат нисък център на тежестта, така че дори да не сте запален скиор, няма да е трудно да се научите да го управлявате.

 

Снежен каякинг

Каякът върши същата работа като шейна върху леда, но греблото дава възможност на управляващия го за по-голям контрол. Тъй като снежният каякинг се води екстремен спорт, малко ски курорти го позволяват. За сметка на това се провеждат професионални конкурси по снежен каякинг, които включват неравности, завои и всякакви други покачващи адреналина предизвикателства.

 

Ледено сърфиране

Основната разлика на леденото сърфиране с уиндсърфинга е в скоростта, която практикуващите го могат да развият. Леденото сърфиране позволява да се развие скорост до 110 км/ч, но – също както и обикновеното – не осигурява спирачки.

 

Плуване с полярни мечки

Всъщност се нямат предвид истински бели мечоци – просто можете да опитате плуване по всяко време през зимата в открит ледено студен воден басейн. Освен това то не е и съвсем плуване – става дума по-скоро за бързо потапяне, колкото да събудите сетивата си, след което сте извинени дълго да се съвземате дълго от преживяването с чаша горещ чай (или нещо по-силно) в ръка.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...