10.3 C
София

Морските зеленчуци – водораслите

Обикновено когато чуем думата водорасли си представяме големите зелени купчини, които морето изхвърля край брега и които се заплитат в краката ни на плажа.

Познатите големи водорасли

Това са макроводорасли известни още като морски зеленчуци. Те са видими с просто око, срещат се в различни цветове и форма. Освен че служат за храна и обитание на рибите, макроводораслите са отдавна известни и познати на хората. Около 70 вида от тях се използват от различни народи като основна или допълваща храна.

Едни от най-известните макроводорасли са водораслите нори, които всички свързваме със зелените листа за завиване на суши. Макар че у нас то доби популярност едва през последните години, японците сушат и консумират листа нори повече от 1300 години. Тези морски зеленчуци не съдържат мазнини и калории, богати са на фибри, протеини, витамин С, витамин А, калий, магнезий и йод.

И споменавайки йод, безспорно най-богат източник на този елемент е друго макроводорасло, известно като келп – кафеви морски водорасли, растящи в богатите на хранителни вещества води на океани от умерени или северни области. Растението е богат източник на минерали като калий, натрий, калций, магнезий, желязо, както и на витамини В2 и В6, но остава най-търсено заради високото съдържание на йод. Йодът е отровен газ, но неговите соли са незаменими за много живи организми, включително за човека. На нас ни е необходим йод за производството на хормони на щитовидната жлеза и регулиране на метаболитната енергия на тялото. Телата ни не съхраняват йода и затова трябва непрекъснато да си го набавяме чрез храната.

Други храни, богати на йод, са лук, орехи, червено цвекло, яйца, мед, сини сливи, но те губят част от него при съхранението и топлинната преработка. Затова келпът си остава един от най-добрите източници на този елемент и влиза в състава на много натурални хранителни добавки за подпомагане дейността на щитовидната жлеза.

Непознатите микроводорасли

Макроводораслите и микроводоралите са източник на 80% от естествената храна на планетата и подсигуряват 90% от кислорода. За разлика от макроводораслите, микроводораслите са невидими за човешкото око. Те съществуват от 3,5 милиарда години и са в основата на живота на Земята.

Микроводарслите заемат и най-долната позиция в хранителната верига и така усвояват най-много слънчева и универсална космическа енергия. Това ги прави изключително чиста и мощна храна, тъй като всички токсини, пестициди, хербициди и т.н. се натрупват впоследствие по по-високите нива на хранителната верига. Писмени източници свидетелстват, че древни китайски лечители са използвали силата на микроводораслите, а маите и ацтеките са консумирали свежи водорасли от езерата по техните земи.

В края на миналия век САЩ и Япония започват задълбочено да изследват микроводораслите и да насърчават употребата им като супер храни с висока хранителна и оздравителна стойност. Микроводораслите са богати на белтъчини, незаменими мастни киселини, хлорофил, бета-каротиноиди и много ензими. Освен че са изключително питателни като храна за тялото, балансират и пречистват организма, повишават концентрацията и подпомагат клетъчната регенерация.

Най-известните и проучени микроводорасли са синьозелените видове спирулина и АФА (afanizomenon) и зелените хлорела.

Спирулина е мощна алкализираща храна с доказано лечебно действие при хипогликемия, диабет, хронична умора, анемия, язви и хепатит. Укрепва имунната система и неутрализира действието на свободните радикали, образуващи се при стрес, хлорирана вода, радиоактивно облъчване, химиотерапия и др. Друг ценен елемент е зекасентин, който изключително добре повлиява зрението. Водораслото съдържа още богат протеинов комплекс, лесно усвоим витамин В12, пълен спектър витамини, фикоцианин, гамалиноленова киселина GLA, бетакаротин. Редовната му употреба подпомага елиминирането на тежките метали и радиацията.

Други известни синьозелени водорасли са АФА от американското езеро Кламат. АФА е по-високи концентрации на протеини и витамин В12 дори от спирулина и е един от малкото видове диворастящи синьо зелени водорасли. Езерото Кламат е от малкото останали алкални езера с висока концентрация на минерали, дължаща се на вулканичната пепел, натрупана в района преди 7000 г.

Най-ценното при водораслите АФА е високата им хранителност. Те служат за директна храна на мозъка, вкл. епифизата, хипофизата и хипоталамуса. Влияят благотворно на краткотрайната и дълготрайната памет, на способността за фокусиране и концентрирация. Усилват синхронизацията на мозъчните полукълба и спомагат за по-лесната релаксация и навлизане в медитация. Има изключително добър ефект при хора в депресия и дори са описани случаи на положителното им въздействие при болестта на Алцхаймер.

Зелените водорасли хлорела имат най-богато на хлорофил, който има кръвотворен ефект. Хлорела спомага за извеждането на тежки метали от организма, подобрява храносмилането, усвояването и отделянето. Съдържа фибри, стимулиращи перисталтиката, спомагат за растежа на полезните бактерии. Редовният прием помага за преодоляване на язва и гастрит. Външни рани също заздравяват по-бързо, ако се поръсят с малко хлорела.

Водораслите като част от пъноценното хранене

Микроводорасли се продават на прах или под формата на капсули като хранителна добавка в специализираните магазини за здравословни храни. Могат да се смесят с кисело мляко или да се миксират в шейк и да се приемат като част от едно пълноценно и разнообразно хранене.

Когато купувате водорасли или добавки, е важно да се интересувате от произхода им и начина им на преработка, тъй като някои производители добавят пълнители и полиращи вещества, както Е-та, с цел увеличаване на продукцията, като така превръщат една пълноценна клетъчна храна във вредна синтетика. Търсете продукти с доказан произход и сертификати за чистота и качество.

Внимавайте с дозировката, защото водораслите са силно концентрирана храна. Има състояния като хиперфункция на щитовидната жлеза например, при които приемът на водорасли не е препоръчителен. Така че ако се съмнявате дали са подходяща храна за вас или ако решите да ги давате на малки деца, преди това се посъветвайте със специалист.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...