9.2 C
София

Модерните хидратиращи напитки

Интересът към здравословния начин на живот, който нараства все повече през последните години, накара много хора да се откажат от безалкохолните газирани напитки и подсладените течности. Истината за тези напитки е, че те не само не предпазват от обезводняване, но са в състояние да причинят и сериозни здравословни проблеми.

Популярните напоследък „фрешове“ или прясно изцедени сокове също на практика представляват свръх концентрирана течна плодова захар (фруктоза), лишена от полезните фибри, които остават в пулпата. В този смисъл фрешовете далеч не са толкова здравословни и следва да се избягват особено от хора, които се нуждаят от редукция на теглото или имат здравословни проблеми, свързани с висока кръвна захар, инсулинова резистентност, хипогликемия, кандида и др.

Какво можем да пием през лятото?

В нашия свят никоя пазарна ниша не остава незапълнена. Така, ако искате да се придържате към здравословен начин на живот и не пиете газирани напитки, можете да избирате между напитки като комбуча, кокосова вода, сок от алое вера, сок от нони или сок от бреза.

Дали обаче всички тези алтернативи на обикновената вода са толкова полезни и оправдано ли е да плащаме значително по-високите им цени? Нека ги разгледаме обективно и безпристрастно. В следващите редове ще разберете какво представляват те, какъв е произходът им, какви здравословни ползи ни обещават и какво ни спестява рекламата.

Комбуча

Какво представлява: Комбучата е естествено ферментирала жива напитка, която се прави чрез заквасване на подсладен чай с чаената гъба комбуча. Гъбата на практика е симбиотична култура – колония от млечно-кисели бактерии и дрожди, която в процеса на ферментация създава полезна среда, богата на активни ензими, дрожди, пробиотични бактерии и витамини от групата Б.

С какво е полезна: Комбуча подобрява храносмилането, перисталтиката на червата и работата на черния дроб. Има лек лаксативен и много мощен изчистващ ефект. Като всяка пробиотична храна, подпомага пълноценното усвояване на хранителни вещества.

След задълбочени изследвания върху свойствата на комбуча, проведени в Русия и в Германия в началото на 20 век, комбуча е вписана в официалната немска фармакопеа като средство с благоприятно въздействие върху жлезите с вътрешна секреция, за хармонизирине и балансиране на метаболизма, при високо кръвно налягане и др.

Какво ни спестява рекламата: Случаите, при които е добре да се избягва консумацията на комбуча, е при установена свръхпопулация на кандида. Хората с такъв дисбаланс е добре да избягват консумацията на всякакви продукти,съдържащи захар, както и продукти на сладка ферментация.

Сок от алое вера

Какво представлява: Алое вера е растение от семейството на кактусите с много плътни листа, пълни с гелообразно вещество. Сокът от алое вера обаче не бива да се бърка с гела от алое. За производството на сок се използват други части от листата на растението, известни като алоин и латекс, които са мощни лаксативи.

С какво е полезен: За здравословните ползи на сока от алое вера липсват убедителни научни доказателства. Предварителните проучвания индикират вероятен положителен ефект върху имунната система. Други състояния, за които се счита, че приемът на сок може да предизвика облекчение, са запек, киселини, диабет и висок холестерол.

Какво ни спестява рекламата: Поради разхлабителния си ефект, прекалената консумация на сок от алое вера може да предизвика електролитен дисбаланс в организма. Напитката не се препоръчва за малки деца (под 12 години), за атлети и активно спортуващи хора. Ефектът от приемът й е по-скоро лаксативен, отколкото хидратиращ.

Сок от нони

Какво представлява: Нони е малко вечнозелено дърво, което се среща в островите от Тихия океан, Югоизточна Азия, Австралия и Индия. В наши дни всички части на дървото нони (плодове, листа, цветове, кора и корени) се използват с лечебна цел, макар все още да няма убедителни научни доказателства за ефективността на подобен вид лечение.

Сокът от нони е екстракт от плодовете на дървото. Богат е на аминокиселини, ензими, витамини и минерали. Сред активните му съставки е веществото проксеронин, който участва в множество физиологични процеси и има антидепресивно свойство.

С какво е полезен: Сокът от нони се препоръчва за повишаване на имунитета, за укрепване на нервната система, паметта и концентрацията, като противовъзпалително средство и хранителна добавка, която забавя процесите на стареене и подмладява.

Какво ни спестява рекламата: Консумацията на нони като храна е безопасна, но свръхконсумацията на екстракт (сок) от нони може да крие опасности за здравето при някои хора. Исторически плодът се е използвал като естествено средство за аборт. Затова не бих препоръчала сока на бременни и кърмещи жени. Нони съдържа високо количество калий и това може да бъде проблем за хора с бъбречни заболявания. Избягвайте напитката, ако имате също проблеми с черния дроб. В няколко изследвания е установено влошаване на съществуващо заболяване при хора, които в продължение на няколко седмици са консумирали редовно сок от нони.

Кокосова вода

Какво представлява: Кокосовата вода е течност, която  се съдържа във вътрешността на младите и неузрели кокосови орехи. Тя е различна от кокосовото мляко, което се прави от плътната месеста част на зрелия орех и е много по-калорично.

В Индонезия, Филипините и другите страни, където растат кокосовите палми, е достатъчно да се пробие дупка в ореха, да се пъхне сламка и директно да се пие напитката. Така тя е най-полезна, защото вътрешността на кокосовия орех е стерилна, а при контакт с въздуха, част от качествата на кокосовата вода се губят.

С какво е полезна: Счита се, че напитката бързо възстановява водния баланс на организма и помага при обезводняване, предизвикано от стомашно разтройство. Поради високото съдържание на калий и калций, в комбинация с ниско съдържание на захар, се препоръчва като заместител на спортните и енергийни напитки. Особено полезна е за възстановяване на електролитния баланс след часове по хот йога, спининг и всякакви по-продължителни тренировки. Лауриновата киселина, която се среща в кокосовите продукти и в човешката кърма, има силни антибактериални свойства.

Какво ни спестява рекламата: Голяма част от здравословните ползи, които се преписват на напитката не са научно доказани. Това, което е сигурно, е че кокосовата вода е нискокалорична, богата на калий напитка, която поддържа електролитния баланс и добрата хидратация на организма. Ако бюджетът ви го позволява, наслаждавайте й се по-често през лятото.

Сок от бреза

Какво представлява: В продължение на векове сокът от бреза се консумира от народите на Русия и скандинавските държави, както и в северен Китай, а от скоро се бутилира и предлага по магазините за здравословни продукти в САЩ и Европа. Сокът се извлича и бутилира директно от дървото чрез дренаж, който не уврежда самото дърво. Периодът за събиране на сок от бреза е през ранна пролет, когато дървото все още няма листа. По-късно, през пролетта, сокът става горчив. Така времето за събиране на сока е в продължение само на един месец в годината.

С какво е полезна: Напитката е добра за поддържане на устната хигиена. Ксилитолът е вид естествена захар, която патогенните бактерии в устната кухина не могат да използват. Доказано е, че ксилитолът намалява рискът от поява на кариеси.

Сокът от бреза подпомага естествените изчистващи процеси в организма и изхвърлянето на задържани течности в тялото. Счита се, че има благотворно влияние при бронхит и артрит, при заболявания на черния дроб, при грип и главоболие. Може да помогне за намаляване на целулита и от години се използва като съставка в натурални антицелулитни продукти.

Какво ни спестява рекламата: Макар някои народи да са използвали сока от бреза като здравословен елексир в продължение на години, медицинските свойства на напитката все още са в процес на проучване. Това, което е сигурно, е че умерената консумация на сок от бреза не може да навреди на никого. В същото време напитката е отлично средство за хидратация в летните горещини и начин да си осигурите ценни електролити на цената на изключително малко калории

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...