15.8 C
София

Медът е не само здраве, но и красота!

Пламен Иванов е председател на Управителния съвет на Националния браншови пчеларски съюз от 2003 г. Той е магистър по пчеларство, доктор на аграрните науки, като повече от 35 години се занимава с интензивно пчеларство. Завършил е „Апитерапия“ в Университета „Джордж Вашингтон“.

Г-н Иванов какво представлява апитерапията?

С апитерапия се лекуват много болести – ревматоидни, коксартрозни, артритни и заболявания на централната нервна система, трудно зарастващи рани. Апитарепията навлиза, както навлизат и източните медицини в България – иглотерапия, хомеопатията. Тя спада към един раздел на народната медицина, позната още от времето на маите, на древните цивилизации. Интересно е да се знае, че ужилванията и пчелната отрова намират приложение в съвременната медицина. От пчелна отрова се произвеждат много медикаменти, а от пчелното млечице много лекарства и кремове, важни за забавяне стареенето на клетката. Единствено пчелата произвежда пчелен восък, а осата целулоза.

Какво представлява медът и какви са неговите лечебни свойства?

Медът съчетава в себе си слънчева светлина, аромата и соковете на цветята. А съединените в сложна композиция 70 вещества и витамини са направили това приятно на вкус лакомство и хранителен продукт, и универсално лекарство, което може да се съхранява дълго време, без да губи целебната си сила. Преди около 1000 години знаменитият учен от Изтока Авицена пише: „Медът ободрява, възбужда апетита, подобрява храносмилането, възстановява паметта, изостря мисълта“. Но и значително по-рано медът е бил използуван за лечение на различни болести. Лекарите от древен Египет например са препоръчвали меда като най-доброто средство за лечение на всевъзможни очни заболявания, кожни възпаления и рани. Съвременната медицина потвърждава, че умерена ежедневна употреба на мед съдейства за отлично храносмилане, регулира киселинността на стомашния сок. Затова той е част от лечението на гастрити и язвата на стомаха и дванадесетопръстника, т.е. заболяванията, съпровождани с повишена киселинност.

Къде и как се използва медът?

Благодарение на противовъзпалителното и на противомикробното действие на меда по отношение както на вирусите, така и на бактериите и гъбичките, този пчелен продукт продължава и днес, както и преди хиляди години, да се използва за профилактика и лечение на редица инфекции на дихателната, стомашно-чревната, пикочно-половата и други системи. С помощта на съвременните методи за изследване тези качества на меда вече са категорично доказани. От гледна точка на калориите медът може да се конкурира с високоенергийни храни като шоколада, какаото, орехите, захарта – 100 г мед съдържат 335 кал. И затова той е подходящ за умствено и физически изтощени хора, за възстановяване след продължително боледуване, за подобряване на общото състояние на болни от анемия. Препоръчва се ежедневната консумация на 100 г мед на три части между храненията. Не всички знаят, че една топла чаша медна вода (две чаени лъжички мед в 200 мл вода), изпита един час преди сън, е чудесно сънотворно и разхлабващо средство. Медът помага на болните да се лекуват, а на здравите да станат още по-здрави. Но като всяко лекарство и той не е напълно безопасен. Например при захарен диабет е противопоказен, а при алергични хора и най-малкото количество може да предизвика тежки реакции. В такива случаи не бива да се провежда лечение с пчелен мед.

Какви са предизвикателствата пред българските пчелари днес?

Те са безкрайно много, не случайно пчеларите в страната подготвят десетки протести. Но Националният браншови пчеларски съюз не ги подкрепя, нужен е креативен диалог и разумни действия. Интегрираните проекти по Програмата за развитие на селските райони могат да бъдат решени много лесно и да донесат полза на пчеларите. Важно е да бъде създаден Национален регистър на пчеларите, защото няма такъв. Крайно време е да има и национална стратегия за развитие на пчеларството, съществена е ролята на държавата да изведе отрасъла като приоритетен. Държавата беше тотално абдикирала от проблемите на пчеларите. Трябва да има компетентни хора, които да разберат тези проблеми. Трябва да има и по-голяма информираност. Например, никой не знае къде в страната има огнища на американски гнилец. По данни, които не са официални, огнищата в България са 144. Какво се случва? Това е заразно заболяване, а хората отиват и купуват кошери от тези райони, разнасят заболявания и така пчелата страда. Този проблем би трябвало да бъде приоритет на Националната агенция по храните. Пчеларите не произвеждат земеделска продукция, а храна и лекарство. Сега се коментира да се изнесат кошерите от населените места. Кое е по-важно – пчелите или здравето на хората?

Какво очаквате от държавата?

Държавата може да създаде зоополиция, която да се грижи не само за животните, но и за пчелите, които намаляват в световен мащаб. Роенето от кошерите е естествен биологичен момент. Един рояк може да влезе в детска градина и кой ще помогне на децата? Никой! Може да има алергични деца и да се стигне до смъртни случаи. Какво се случва тогава? Полицията казва: „Това не е наша работа“, пожарната: „Тук нищо не гори“, линейката пристига и казва: „Това не е за бърза помощ“. Тогава кой може да помогне при такава ситуация? Ето това е ролята на зоополицията, трябва да има екип, който да може, както е в развитите страни, да реагира бързо – професионални пчелари, които да хванат рояка и да имат хуманно отношение към него и към хората. Друг проблем е държавата чрез Националната си програма за развитие на пчеларството отпуска средства в големи количества. И въпреки това броят на пчелните семейства на територията на България драстично намалява. От 800 000 вече са 500 000. Трябва да се гони ефективността на програмата, а имаме обратния ефект – отчитаме, че програмата е добра, а същевременно виждаме крайния резултат. Това означава, че някой не си върши работата по отношение на болестите. Пчелите умират и от глад. Това сме написали в аграрния доклад, приет от Министерски съвет. Срам и позор! Зоополицията е тази, която трябва да контролира. В Гърция кошерите са на полето, на пътя и никой не ги краде. Защо и тук да не стане така?

В България пчелите умират и от пръсканията, има наредба за това, но в нея трябва да се направи промяна. Пчелите са онова благо, което природата ни е дала. Извършват дейност, за която никой не плаща – опрашването. Чрез него те увеличават добивите на маслодайните култури до 85%. Така се получава добавена стойност на българската икономика. В Япония са написани книги как въздухът, който издишват пчелите, е вкаран в една тръба и се диша в гнездото на пчелното семейство. И лекува 360 болести. Това удоволствие за вдишване от една тръба за минута струва 150 долара. Нашата държава няма този правилен подход. Но това е индустрия, свързана с реклама, маркетинг, нагласи, обществено мнение.

Какъв е бюджетът за програмата по пчеларство?

Средствата за 2014 г. са 4 436 149 лв., за 2015 – 4 436 975 лв., а за 2016 г. – 4 431 526 лв. Половината от тях идват от Европейския съюз и Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ), а другата половина – от националния бюджет. По програмата „Де минимис“ субсидията, която получават пчеларите, е по 3,40 лв., а пчеларите, които са с регистрирани пчелни семейства, получават субсидия около 28 лв. и затова те се регистрират като биологични пчелари. България получава едни от най-ниските субсидии не само за пчеларството, а за целия аграрен сектор.

Работи ли Законът за пчеларството в България?

България е третата страна в Европейския съюз, в която има специализиран Закон за пчеларството. Но не е проблем законът, в основата на недоволството на хората е прилагането му. Ако в този закон има наказателни разпоредби, ако има поднормативни актове и ако знаете, че ще дойде човек, който ще ви напише акт за 5000 лв., вие ще спазвате закона. Това е един мъртвосъздаден закон, който няма наказателна част и това е проблемът. Той трябва да работи и за държавата и за пчеларите с два нормативни акта. Така може с промени в наредбата да се контролират и пръсканията. Слагат се две изречения за начина на оповестяване на това и всички ще знаят кога ще минава самолет, пръскачка или хеликоптер, и да се вземат необходимите мерки. Преборили сме се за промени относно наредбата за действието на Националната програма за пчеларството, но проблемите са много. Младите хора трябва да бъдат приобщавани и образовани. Важна е националната стратегия за развитие на пчеларството, за да знаем какво правим сега и след 5-10 години.

Related Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

22,037FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles

Как да бъдем еко на път?

Възможно ли е да обикаляме света, без да оставяме негативен екологичен отпечатък? Какво да направим, така че да пътешестваме устойчиво и трудно ли се...

Младежи се учат да живеят устойчиво в еко общност край село Буново

Мотивирани поддръжници на екологичния начин на живот се срещнаха през септември в българско еко селище за обмяна на идеи, опит и ноу-хау техники. Младежкият...

Гората.бг подарява 15 000 дръвчета

Гората.бг ще раздаде безплатно 15 000 дръвчета на всички, които искат „да се събудят за доброто“. По този начин организацията ще отпразнува Деня на...

Как да предпазваме океаните с всяко пускане на пералнята

При всяко изпиране дрехите ни отделят микротъкани, които попадат във водния поток и така намират път към моретата и океаните. Това не би било...